KOMUNIKACIJA S GRAĐANIMA / 'Plemstvo' društvenih mreža: Trojica političara 'kraljevi' su Facebooka

Društvene mreže iznimno su kvalitetan alat za suradnju s građanima, no samo ako je komunikacija putem njih brza, učinkovita i obostrana

27.8.2019.
14:51
VOYO logo

Društvenom mrežom Facebook kao komunikacijskim kanalom aktivno se služi oko dvije trećine gradonačelnika i gradova u Hrvatskoj, pri čemu se kao najaktivniji i s najviše broja fanova izdvajaju gradonačelnici Pule, Vukovara i Samobora: Boris Miletić, Ivan Penava i Krešo Beljak.

Istraživanje koje je proveo portal gradonačelnik.hr od lipnja do rujna 2017. te u svibnju i lipnju ove godine pokazalo je da se Facebookom, bilo službenim stranicama ili privatnim profilima, aktivno služi oko dvije trećine gradonačelnika i gradova u  Hrvatskoj, a da društvene mreže ignorira četvrtina gradonačenika (35) i čak 24 grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od gradonačelnika koji se koriste Facebookom na službenim stranicama objavljuju i komuniciraju njih 66, a 62 ih ima privatne profile. Pritom je sadržaj kojima pune svoje stranice raznolik, od suhoparnog "linkanja" objava sa službenih stranica grada i protokolarnih informacija pa do spontanog i osobnog obraćanja te poziva na diskusiju i razmjenu mišljenja o gradskim ili političkim pitanjima.

Brojke pritom pokazuju da uvjerljivo najjače stranice, s najvećim brojem fanova, njih 19.803, ima gradonačelnik Pule Boris Miletić. Miletić je među najjačima i s privatnim profilom, na kojem ima 4900 prijatelja, a i službene stranice Grada Pule su među 10 stranica s najvećim brojem fanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je građanima bitno da znaju s kim razgovaraju i ako su se obratili meni osobno, od mene očekuju i odgovor. Ja se trudim odgovoriti na što više upita i sa svojim pratiteljima podijeliti bitne informacije, razmišljanja pa čak i neke osobne trenutke", ističe Miletić koji na Facebooku osim odluka objavljuje i videe, live prijenose s koncerata i kulturnih događaja, recepte.

Na drugom je mjestu, s više od 15.000 fanova gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a treći je s gotovo 15.000 Krešo Beljak iz Samobora, koji se ističe i po angažmanu svojih fanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljakov prosjek je nekoliko stotina lajkova po objavi, a jednu od najnovijih - objavu o tome da završava s godišnjim i napunjenih baterija se vraća borbi za bolju Hrvatsku - u dva dana je skupila više od 1300 lajkova.

“Društvene mreže iznimno su kvalitetan alat za suradnju s građanima, no samo ako je komunikacija putem njih brza, učinkovita i obostrana. Takav oblik komunikacije zahtijeva i veću učinkovitost službi, što smo uspjeli postići", kaže Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po broju fanova slijede Darinko Dumbović iz Petrinje, Vojko Obersnel iz Rijeke, Andro Krstulović Opara iz Splita, Mirko Duspara iz Slavonskog Broda, Dario Hrebak iz Bjelovara, Branko Dukić iz Zadra te Stjepan Kovač iz Čakovca.

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković jedina, pak, od svih gradonačelnika ima veći broj fanova na Facebooku nego što njezin grad ima stanovnika. Grad Supetar, po posljednjem popisu stanovništva ima 4074 stanovnika, a gradonačelnica ima 4257 fanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od početka obnašanja dužnosti bilo mi je jako bitno da na službenoj stranici objavljujem sve podatke vezane za upravljanje gradom, da moj mandat bude transparentan i da građanima budu dostupne informacije na kojim projektima radimo, što se planira i slično", ističe Ivana Marković.

Među gradonačelnicima malih gradova koji brojem fanova itekako pariraju onima "velikima" su i Ante Pranić iz Vrgorca, Ana-Marija Petin iz Orahovice i Ana Kučić iz Malog Lošinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio gradonačelnika, njih 35 objavljuje i istodobno vodi oba profila, pri čemu je kod nekih, primjerice Jasenke Auguštan Pentek iz Zlatara, puno jači upravo privatni profil s čak 5000 prijatelja. "'Oba profila vodim samostalno jer smatram da toliko vremena mogu izdvojiti i da sam na taj način pristupačnija građanima", kaže gradonačelnica Zlatara.

Tu su, još Darinko Dumbović, Boris Miletić, Antonija Jozić,Dario Hrebak, Dražen Barišić, Kristina Ikić Baniček, Zvonimir Novosel i Marin Piletić. Piletić je, također, jedan od onih čiji privatni profil je dvostruko jači od službene stranice, a slična situacija je i kod Miše Krstičevića iz Ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od većine ostalih gradonačelnika koji objavljuju uglavnom dva do tri posta dnevno, a često i samo jedan u nekoliko dana, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na Facebooku rijetko ima ispod četiri do pet objava dnevno, a nedavno je u jednom danu imao čak 13 objava. Bandić na službenim stranicama ima nešto više od 17.000 fanova, a na privatnoj stranici, na kojoj objavljuje puno manje i rjeđe nego na službenoj, ima više od 40.000 pratitelja.

Kad su službene stranice gradova u pitanju, najveći broj fanova, više od 34.400, ima Grad Rijeka, na drugom je mjestu Grad Dubrovnik gotovo 14.000 fanova, potom Krk, Požega, Sisak, Pula, Samobor, Mali Lošinj te Koprivnica, pokazuje istraživanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo