o sudu, milanoviću, čavajdi... / Plenković o referendumu: 'Ustavni sud nije ničija marioneta.' Najavio kako će ići cijene goriva

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U ponedjeljak poslijepodne održana je redovita zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon koje je premijer Plenković dao izjavu za medije

16.5.2022.
17:53
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković se na početku osvrnuo na proslavu obljetnice rođena Franje Tuđmana koja je održana u subotu, a zatim je pričao i o raspravi o rebalansu proračuna.

"Osvrnuli smo se na nove ekonomske prognoze Europske Komisije koji su nešto smanjili procjenu rasta. Ona je i dalje veća i optimističnija nego Vladina. Oni kažu 3,4 posto, a mi smo rekli 3 posto. Kada je riječ o inflaciji mi smo na 7,8 oni su na 6,1 i mislim da je to dobro", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko cijena naftnih derivata biti će korekcija na gore supera, nastavio je Plenković, na dolje dizela i plavog dizela. Rekao je i da su razgovarali o organizaciji općeg Sabora HDZ-a koji će biti 8. lipnja u dvorani Lisinski.

Na pitanje o odluci Ustavnog suda o neustavnosti referendumskih pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid-potvrda i “stožerokracije”, Plenković je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da se odluke očekivane, nisam imao pojma kakve će biti. Toliko o tome da je Ustavni sud nečija marioneta, kamoli da ga treba ukinuti. Međutim, ono što je jasno oko cijele ove nesvrhovitosti prvog pitanja koje se odnosi na članak 17 ustava, svakome tko je iole čitao zahtjeve za ocijenu ustavnosti ovakva odluka ne treba biti iznenađenje. Što se čine zakonskih izmjena, i laiku je jasno da zakonodavno tijelo ne može mijenjati izvršno tijelo, to je bilo suvišno od početka", rekao je.

"Mislim da je Ustavni sud jako dobro objasnio odluku. Da je cijela ova ispolitizirana inicijativa koju su predvodili antivakseri. Nemojmo govoriti da je ovo inicijativa koja nema politički background. Ustavni sud je gledao pitanja, analizirao ih, stavio ih u kontekst hrvatskog Ustava i našeg pravnog poretka i donio odluku“, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A komenitrao je i Milanovićevu izjavu da se u ovoj odluci radi o državnom udaru.

"Dajte, molim vas, kakav državni udar? Sjajno, još jedna briljantna umotvorina, isto jako svrhovita", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Milanovićevim izjavama da bi trebalo blokirati Finsku i Švedsku od ulaska u NATO, rekao je:

"Milanović se iz živog pjeska hvata za svaku grančicu. Milanović je izletio s inicijativom o blokadi Finske i Švedske da napadne nas da smo udbaši, da optuži mog oca da je udbaš, da pokrije aferu s pomilovanjem...", rekao je i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanovića su opet Rusi hvalili, sve je jasno."

Zatim se osvrnuo je i na njegove izjave o BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smiješno je da ima ljudi koji smatraju da će im pomoć ovo što on govori., To bi im još otežalo situaciju. Pokrenuo je lavinu bez konzultacije s bilo kime", rekao je.

"Molim DORH da ne sluša huškanje čovjeka kojeg hvali Moskva. Čuo sam se sa Šipek, rekao sam joj da je nezamislivo da netko huška DORH na ministra Banožića", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i slučaj trudnice MIrele Čavajde čiji su zahtjev za pobačajem odbile sve zagrebačke bolnice.

"Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o SDP-ovoj inicijativi koja je, eto, nastala na jednoj zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva puno suosjećanje i razumijevanje za jednu nevjerojatnu situaciju koju ne bih poželio da se to dogodi, njoj je sigurno u ovoj situaciji najteže, ali očito je to generiralo jedno munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj Čavajde je izazvao prelijevanje zdravstvene situacije u političku i zbog ovog što se događa u SAD-u. Pitanje pobačaja nije bilo u našem programu, niti naše koalicije, ono se vratilo zbog Ustavnog suda. Ovo je pitanje oko kojeg je u našoj koaliciji teško ili nemoguće postići konsenzus. Ustavni sud je zadužio Sabor, a ne Vladu. Mi smo imali mogućnost glasati o ovom ideološkom pitanju. Mi smo poruku razumjeli i vidjeli, mi ćemo ići na oprez", komentirao je Plenković.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo