U KABINETU PREMIJERA / Plenković 2018. pred 5 svjedoka naredio Ćoriću izvoz hrvatske nafte u Mađarsku? Nacional tvrdi da je

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Na tajni sastanak Plenković je pozvao tadašnjeg ministra gospodarstva i energetike Ćorića, šefa JANAF-a Dragana Kovačevića, svoju desnu ruku Tenu Mišetić te još dvoje suradnika

20.9.2022.
7:30
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Tjednik Nacional u današnjem izdanju tvrdi da je premijer Andrej Plenković početkom kolovoza 2018. tadašnjem ministru Tomislavu Ćoriću osobno naredio izvoz nafte Mađarima i gašenje sisačke rafinerije.

Sve se, navodi se, odvijalo u Plenkovićevu kabinetu pred pet svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše tjednik, na tajni sastanak Plenković je pozvao tadašnjeg ministra gospodarstva i energetike Tomislava Ćorića, šefa JANAF-a Dragana Kovačevića, svoju tadašnju desnu ruku Tenu Mišetić, stručnu suradnicu premijera za pravna pitanja te još jednog stručnog suradnika

U jednom je trenutku, navodi Nacional, Plenković izdao naredbu Ćoriću da pripremi izvoz hrvatske nafte u Mađarsku i gašenje sisačke rafinerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević je, piše tjednik, premijeru kazao da odluka o izvozu nafte i gašenju sisačke rafinerije nije dobra za hrvatski energetski sektor i strateške interese.

Image
rotacija čelnika /

U Upravni odbor INA-e dolaze naftaš s privatnim biznisom 'iznajmljivanja direktora', ekonomist i pravnik

Image
rotacija čelnika /

U Upravni odbor INA-e dolaze naftaš s privatnim biznisom 'iznajmljivanja direktora', ekonomist i pravnik

Pišu i kako se dva dana prije sastanka u Vladi Kovačevićevoj tajnici javila osoba koja se predstavila kao lobist MOL-a, ali i kao Plenkovićev prijatelj iz Bruxellesa. Navodno se radilo o Andrasu Gyurku, mađarskom europarlamentarcu iz redova Orbanove stranke Fidesz kojeg Kovačević nije htio primiti na razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Nacional je u prošlom broju objavio da je Ćorić Nadzornom odboru INA-e u prosincu 2017. prvo pismeno potvrdio da bi zatvaranje sisačke rafinerije bilo protivno interesima Hrvatske, a potom je unatoč tome 12. prosinca 2018. u 15:06 sati e-mailom Damiru Mikuljanu, Luki Buriloviću i Damiru Vanđeliću u ime Vlade naredio njeno zatvaranje. Nacional tvrdi kako je u posjedu dokumenata koji to potvrđuju.

Tjednik navodi kako je Ćorić morao intervenirati jer su hrvatski članovi Nadzornog odbora INA-e 12. prosinca 2018. godine napustili sjednicu Nadzornog odbora INA-e na kojoj se od njih tražilo da daju suglasnost za Poslovni plan INA-e za razdoblje 2019. – 2023. u kojem se kao cilj decidirano navodilo da prestaje prerada nafte u sisačkoj rafineriji i da se ta rafinerija pretvara u logistički centar. Od Mikuljana, Burilovića i Vanđelića se tražilo da potvrde odluku koja je suprotna interesima Republike Hrvatske i koju su i oni bez ikakve sumnje tako doživjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor Nacionala kazao je kako se trojac nije pobunio naputku ministra.

"A što su mogli napraviti ako im ministar kao predstavnik dioničara praktički naređuje 'to je sukladno mojim interesima'? Vlada je suvlasnik", kazao je Nacionalov izvor, dodajući da Ćorić u tako nečemu nije odlučivao u vlastito ime, te da je u sve umiješan premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo