sjednica vlade / Plenković: 'Alarmantno je da od 66 danas preminulih, 50 nije bilo cijepljeno, među njima i osam najmlađih'

Vlada je za još 30 dana produžila ograničenje prodajne cijene goriva, ali ne i za primium goriva

11.11.2021.
11:20
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju s epidemijom koronavirusa.  U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.987 novih slučajeva zaraze, a preminulo je čak 66 osoba što je najviše u ovom četvrtom valu.  

Image
službeni podaci /

Posljednja 24 sata u Hrvatskoj: Novozaraženih je nešto manje, ali broj mrtvih, nažalost, neumoljivo raste

Image
službeni podaci /

Posljednja 24 sata u Hrvatskoj: Novozaraženih je nešto manje, ali broj mrtvih, nažalost, neumoljivo raste

"Nažalost ponovno imamo vrlo visok broj zaraženih i 66 preminulih. To govori koliko je intenzivan ovaj val. Od preminulih 50 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom, a 14 je bilo sa dvije, no riječ je o starijim ljudima, s komorbiditetima. Alarmantno je da je osam najmlađih preminulih od 48 do 59 godina, nitko nije bio cijepljen. Bolest ne bira koga će pogoditi, naša privrženost osobnim slobodama mora ići u korak sa solidarnošću. Protiv covida moramo se boriti svi jer on pogađa sve", poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ponedjeljka se uvode obavezne COVID potvrde u državne i javne institucije, a premijer je rekao da se želi potaknuti na cijepljenje. Kazao je da je do sada dva milijuna ljudi u Hrvatskoj izvadilo COVID potvrdu. 

"Cjepivo je besplatno, test je besplatan, COVID potvrda je besplatna, ako moze skoro 2 mililjuna ljudi, nije problem", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. U proračunu se 2,197 milijardi kuna ove godine izdvaja za Hrvatsku vojsku, istaknuo je. 

Rekao je i da procjene govore da će rast BDP-a ove godine iznositi 9 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam da će biti još dobrih vijesti u narednim danima oko gospodarskog napretka Hrvatske", kazao je.

Beroš: Delta plus soj potvrđen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je zabilježeno 6987 novozaraženih u zadnja 24 sata. Udio zaraženih među testiranima je visokih 42 posto. Jučerašnji dan bio je rekordan po broju novih slučajeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 260 novih pacijenata. Gotovo 70 posto hospitaliziranih nije cijepljeno. Od 66 preminulih danas, 50 nije bilo cijepljeno. To jasno govori da cijepljenje spašava živote", rekao je. 

Cijepljeno je do sada 58,67 posto odraslog stanovništva. Nešto više od 27 tisuća doza utrošeno je samo u jučerašnjem danu što ukazuje na povećani interes građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnički sustav priprema se za veći prihvat pacijenata, a smanjuje se hladni pogon i elektivni zahvati, dodao je.

"Važno je da se građani što prije upute po treću dozu koja je osobito bitna u sredinama gdje je najviše oboljelih", istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delta plus soj do sada je zabilježen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu te je još 10 posto zarazniji od prethodnika, delta soja. 

Od uvođenja COVID potvrda utvrđeno je gotovo 600 slučajeva zaraze u zdravstvenom sustavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprika Plenkoviću

Potom se ispričao Plenkoviću jer ga je, kako je rekao, krivo informirao te da od 1. lipnja do 4. studenog nije izdano dva milijuna COVID potvrda već nešto više 2,6 milijuna.

"Dobro da je više, da nije manje", uzvratio mu je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena primium goriva delimitirana, ograničenja samo za eurosuper 95 i dizel 

Vlada je izmjenama Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata za još 30 dana produžila ograničenje prodajne cijene naftnih derivata te bi ona za eurosuper i dalje iznosila maksimalno 11,10 kuna, a za dizel 11 kuna. No, Uredba se više ne odnosi na primium goriva. 

"Limitirana cijena od 11,10 i 11 kuna vrijedi samo za Eurosuper 95 i eurodizel, za benzin s više oktana i za premium goriva nema limita. Ali svaka benzinska mora imati benzin po cijeni od 11,10 i 11 kuna po litri. Mora to omogućiti, ako nemaju eurosuper 95 dužne su primijeniti maloprodajnu cijenu od 11,10 ili 11 kuna na drugi benzin", rečeno je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo