nisu zadovoljni / Oporba odbila Plenkovića, oglasili se iz Vlade: 'Novog poziva neće biti, pozivamo na odgovornost!'

Ovakav tip komunikacije smatraju neprimjerenim

14.7.2020.
9:38
VOYO logo

Andrej Plenković još je prošlog tjedna najavio pojedinačne sastanke s parlamentarnim strankama kako bi se postigao konsenzus oko ključnih pitanja. Sastanci su se trebali održati danas, no od toga očito ništa jer su oporbene stranke Plenkoviću redom "servirale" odbijenicu.

Milić: "Nema novog poziva"

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Markovu je trgu komentirao poteze oporbenih stranaka rekavši da novog poziva neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jučer pozvali na sastanak čelnike vodećih stranaka koje su ušle u Sabor, iz poštovanja prema njima i biračima, tema nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine, jer smo mi većinu imali u ponedjeljak do 12 sati, tema je bila isključivo razgovor o njihovu viđenju izazova koji su pred Hrvatskom", rekao je Milić dodavši da mu nije jasno zašto je oporba odbila sastanak.

Pojedinačno su predstavnike oporbe zvali iz poštovanja prema njima i njihovim biračima, istaknuo je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje zakona, nego njihovo mišljenje o izazovima koji su pred Hrvatskom", rekao je Milić, pozvavši čelnike oporbe na odgovornost. Dodao je da ponovnog poziva oporbi neće biti.

Plenkovića prvi odbio SDP pa Tomašević, Orešković...

Podsjetimo, u SDP-u smatraju da je nepremijerno da se ovakvi sastanci dogovaraju putem "najobičnijeg telefonskog poziva od danas do sutra", a tvrde i da bi trebao bidi zajednički sastanak umjesto pojedinačnih. Glavni tajnik stranke Nikša Vukas rekao je nakonferenciji za medije da su za sastanak saznali iz medija te da bi takav sastanak u četiri oka bio netransparentan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević iz stranke Možemo! također je rekao da se iz njihove koalicije nitko neće pojaviti na sastanku, a oni bi svoje razloge nedolaska trebalo ibjasniti u 11 sati.

Image
zasjeda vrh hdz-a /

Plenković: 'Do četvrtka ćemo imati arhitekturu Vlade. Bit će nešto manja, ali funkcionalna'

Image
zasjeda vrh hdz-a /

Plenković: 'Do četvrtka ćemo imati arhitekturu Vlade. Bit će nešto manja, ali funkcionalna'

Da neće doći na sastanak objavili su i iz Domovinskog pokreta: "Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalija Orešković na Facebooku je navela razloge zašto neće doći ni Predstavnici Stranke s Imenom i Prezimenom.

"Danima se javnim prostorom provlači informacija o održavanju sastanaka u Vladi s izabranim predstavnicima parlamentarnih stranaka. Evo zašto smatram da je neformalan način pozivanja, bez teme i dnevnog reda te bez jasno i javno komuniciranih sudionika takvih sastanaka sporan, stoga na takvim sastancima nećemo sudjelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora.

Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trentuno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira", napisala je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu"

Plenkovića je na kraju odbio i Most.

"Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe.

Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta.

Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije", objavili su iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorom Mosta nije zadovoljna Dalija Orešković, koja tvrdi da su sve čime su se danas pokušali opravdati, trebali znati ranije. "Oporbene zastupnike koji će to postati tek nakon što se novi saziv Hrvatskog sabora konstituira, podsjećam da se rasprave o državnim problemima kao i o načinima kako ih riješiti vode u Hrvatskom saboru, a ne u Vladi. Sve s čime su se danas pokušali opravdati, nakon što su već prihvatili poziv Andreja Plenkovića, trebali su znati ranije", poručila je.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo