bilateralno riješenje / Plenković i Cerar razgovarali s Merkel o graničnom pitanju Hrvatske i Slovenije

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i slovenski premijer Miro Cerar razgovarali su u petak u Tallinnu na marginama summita čelnika EU-a s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o graničnim pitanjima Hrvatske i Slovenije

29.9.2017.
12:56
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Plenković je novinarima nakon razgovora sAngelom Merkel izjavio da je prenio dobro poznati hrvatski stav o tom pitanju, da je to bilateralno pitanje, a i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je rekao da bi volio da se to pitanje riješi bilateralno.

"To je ono što sam od nje zatražio. Očekujem razumijevanje za tu poziciju jer arbitražna presuda, čak i da nije bilo nikakvih problema, ne može se provesti bez privole obiju strana. Prema tome, predstoji ono što je jedino moguće, a to je civilizirani dijalog između Hrvatske i Slovenije. Mi se za to zalažemo bez ucjena, bez blokada, prijetnji neulaskom u OECD. To nije refleks koji Hrvatska ima ne samo prema Sloveniji nego prema bilo kojoj susjedi. Nismo mi ti koji smo kompromitirali arbitražni proces. To je poanta i zato sam stvarno tu čvrst i ustrajat ću na svakoj od ovih tema, na onome što pouzdano znam da je točno i štitit ću hrvatske interese u svim aspektima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da je kancelarki Merkel "vrlo jasno objasnio i zatražio od nje i od drugih aktera u EU da razumiju da je riječ o pitanju koje prije svega regulira međunarodno pravo i da ga treba rješavati dijalogom dviju susjednih zemalja". Dodao je da ne želi bilo kakve jednostrane poteze s bilo koje strane i da Hrvatska to ne radi.

"Mi smo spremni za rješavanje toga pitanja, koje realno gledajući u široj, europskoj agendi, nije nešto oko čega se stvara drama", rekao je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da se kratko susreo i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, da će s njim još razgovarati te najavio da će razgovarati s talijanskim premijerom Paolom Gentiloneom, predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claudom Junckerom.

Cerar je nakon susreta novinarima izjavio da joj je "vrlo podrobno objasnio zadnje događaje u vezi s provedbom arbitražne presude te o odnosima između Slovenije i Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je važno da kancelarka Merkel od mene dobije neposredne informacije o tome što se događa. Mislim da je dobro razumjela moju poruku", rekao je Cerar.

Izrazio je uvjerenje da će se nastaviti međunarodni pritisak na Hrvatsku i da ne dvoji da će i dalje imati potporu za svoja stajališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar je prilično oštro kritizirao svoga ministra vanjskih poslova Karla Erjavca zbog njegovih izjava o Hrvatskoj.

"Jučer sam ga morao opomenuti da izjave koje daje u javnosti više koriste Hrvatskoj nego Sloveniji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aludirao je da Erjavec daje takve izjave zbog nekih drugih razloga.

"Očekujem da se to više neće događati i da ćemo stvari, koje moraju ostati među nama, znati zadržati za se kada je riječ o priprema za provedbu arbitraže, a ne ih govoriti javnosti iz nekih drugih razloga", rekao je Cerar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo