analizirali smo / Plenković i Cvitan rame uz rame: je li na današnjoj presici narušena trodioba vlasti?

Iznenada je šef Vlade sazvao konferenciju za novinare na kojoj se pojavio sa glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom

6.3.2017.
18:50
VOYO logo

Obrat u aferi Dnevnice. Milanovićev čovjek od povjerenja Tomislav Saucha danas je doživio satisfakciju od samog premijera Andreja Plenkovića koji je objavio da je i nakon Milanovićeve Vlade nestajao proračunski novac na nepostojeća putovanja.

Iznenada je šef Vlade sazvao konferenciju za novinare na kojoj se pojavio sa glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o aferi 'Dnevnice' pročitajte ovdje:

U RTL-u Danas smo s Jelenom Berković iz udruge GONG analizirali zašto se Cvitan pojavio na Plenkovićevoj presici i je li se zato narušila trodioba vlasti.

"Treba pohvaliti što se istraga radi sveobuhvatno i što će zahvatiti cijeli sustav u Vladi, bez obzira tko je kada bio premijer. No, ono što uistinu iznenađuje i što je neuobičajena situacija da se glavni državni odvjetnik pojavljuje na konferenciji s premijerom na temu koja se uobičajeno komunicira putem priopćenja. Presica je uistinu za jednog premijera koji ne održava predovito presice vrlo izniman slučaj, a posebno za Cvitana koji se ne baš često pojavljuje u otvorenoj komunikaciji s medijima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovime narušena trodioba vlasti?

"Stvarno je neuobičajeno da šef izvršne vlasti na ovako otvoren način u paralelki komunicira s javnošću s glavnim državnim odvjetnikom. Ja bih dvije stvari istaknula kao problematične. Bi li se državni odvjetnik na sličan način odazvao na poziv zagrebačkog gradonačelnika koji možda otkrije neke nepravilnosti unutar gradske uprave. Nekako nisam sklona vjerovati da bi se takva presica uspjela održati. S druge strane, imamo premijera Plenkovića, no ne zaboravimo njegovu funkciju kao predsjednika HDZ-a kojoj se upravo u ponovljenom suđenju sudi u najvećoj korupcijskoj aferi koja se zove Fimi media. Plenković vodi stranku koja je na sudu i kojoj će možda opet biti odrezana kazna. Samo da podsjetim, sa ovih 500, 600 tisuća kuna koje se sada spominju, u aferi Fimi media se radi o desecima milijuna kuna. I tu je pitanje interesa koje Plenković ima", komentirala je Berković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo