NOVI POSTAV BANSKIH DVORA / Plenković i svi njegovi ljudi: Što rade kao 'civili'? Neki trče, drugi boćaju, a treći čitaju filozofe

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Nova Vlada Andreja Plenkovića imat će 16 ministarstava i četiri potpredsjednika

20.7.2020.
20:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Nova hrvatska Vlada, koju će mandatar Andrej Plenković u četvrtak predstaviti u Hrvatskome saboru, imat će četiri potpredsjednika, 16 ministarstava, četiri nova imena u odnosu na aktualnu Vladu - dvije ministrice, jednog potpredsjednika Vlade i jednog "povratnika" u Banske dvore.

Image
slagalica je gotova /

Premijer Plenković objavio članove nove Vlade: 'Svi su dobili apsolutnu podršku'

Image
slagalica je gotova /

Premijer Plenković objavio članove nove Vlade: 'Svi su dobili apsolutnu podršku'

Predsjednik Vlade bit će i dalje diplomat i pravnik Andrej Plenković, rođen 8. travnja 1970. u Zagrebu, oženjen i otac dvoje djece. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je potom i magistrirao međunarodno javno i privatno pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karijeri je, među inim, bio zastupnik u Europskom parlamentu, zastupnik u Hrvatskom saboru, državni tajnik za europske integracije (vodio kampanju za referendum o članstvu Hrvatske u EU koji je održan u siječnju 2012. godine).

Od 2016. godine predsjednik je HDZ-a. Govori engleski, francuski, talijanski i njemački. Hobi mu je košarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri potpredsjednika Vlade

Novo lice u Vladi bit će SDSS-ov Boris Milošević, kao potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava te jedini neće biti i ministar, a potpredsjednici će biti i ministri Davor Božinović, Tomo Medved te Zdravko Marić.

Uz Miloševića, Marić jedini nije član HDZ-a, ali je kao nezavisni na parlamentarnim izborima nosio HDZ-ovu listu u 5. izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević je rođen 5. studenoga 1974. u Šibeniku, oženjen. Diplomirao je pravo na riječkom Pravnom fakultetu.

Među inim, bio je pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću, pomoćnik ministra u Ministarstvu uprave u vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića, kao voditelj Uprave za politički sustav, državnu upravu te lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a bio je i saborski zastupnik SDSS-a,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomo Medved bit će i dalje ministar hrvatskih branitelja. Rođen je 17. ožujka 1968. u Cetingradu, oženjen i otac troje djece.

Umirovljeni je brigadni general OS RH, tri put ranjavan u Domovinskom ratu te je 50-postotni hrvatski ratni vojni invalid. Prvostupnik je ekonomije, a završio je i Ratnu školu Ban Josip Jelačić, strateško i operativno planiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Božinović nastavlja obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova. Rođen je 27. prosinca 1961. u Puli, oženjen i otac dvoje djece.

Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti u području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. U bogatoj političkoj karijeri bio je, uz ostalo, saborski zastupnik, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, veleposlanik, predstojnik Ureda predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Marić nastavlja voditi Ministarstvo financija. Rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu, oženjen je i otac dvoje djece.

Diplomirao je i doktorirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, glavnina njegovog radnog vijeka vezana je uz Ministarstvo financija, a bio je i izvršni direktor u nekadašnjem Agrokoru. Hobiji su mu tenis, trčanje i košarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije nove ministrice

Novo lice u Vladi je i Nikolina Brnjac koja će biti na čelu Ministarstva turizma i sporta. Rođena je 11. srpnja 1978. godine u Karlovcu, a doktorirala je Tehnologiju prometa i transporta na zagrebačkom Fakultet prometnih znanosti.

Na ministarsko mjesto dolazi s mjesta državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a ranije je bila i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Područje interesa su joj, uz ostalo, intermodalni transportni / prometni sustavi te je autorica više od 50 znanstvenih radova i stručnih članaka iz područja intermodalnog prometa i logistike u nacionalnim i međunarodnim časopisima. Hobi su joj trčanje i plivanje.

Nova ministrica je i Nataša Tramišak koja će voditi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Rođena je 6. svibnja 1982. godine, završila je pravo na osječkom Pravnom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesto ministrice dolazi s mjesta pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji, uz ostalo, priprema, provodi i prati projekte i mjere u području energetike i energetske učinkovitosti, razvojne projekte i programe razvoja Županije sufinancirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih i nacionalnih fondova te državnih tijela.

Među inim, stručnjak je za strateško planiranje, upravljanje projektima u ruralnom razvoju te za javnu nabavu te stratsvena trkačica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banske dvore vraća se Radovan Fuchs koji je bio ministar znanosti, obrazovanja i športa u Vladi premijerke Jadranke Kosor. Sada će biti ministar znanosti i obrazovanja. Rodio se 5. rujna 1953. u Zagrebu, oženjen je i ima dva sina.

Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iz područja biomedicinskih znanosti, a doktorirao iz područja toksikologije i farmakologije na Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od travnja 2018. do travnja 2019. bio je posebni savjetnik Plenkovićeve Vlade za koordinaciju rada Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme.

Nova zaduženja "starih" ministara

Resoru gospodarstva pridodan je i resor održivoga razvoja, a ministarstvo će voditi Tomislav Ćorić, koji na to mjesto dolazi s mjesta ministra zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 17. studenoga 1979. godine u Metkoviću, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a govori engleski i njemački jezik.

Ministar Ivan Malenica, uz resor uprave, sada dobiva i resor pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 21. srpnja 1985. u Šibeniku, oženjen i otac dvoje djece. Diplomirao je i doktorirao na zagrebačkom Pravom fakultetu "Javno pravo i upravu". Među inim, bio je dekan Veleučilišta u Šibeniku, član je Hrvatskog lovačkog saveza i predavač Lovnog zakonodavstva pri Hrvatskom lovačkom savezu.

Spojit će se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu ministarstva je Josip Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen je 10. ožujka 1985. u Požegi, oženjen i otac jednog djeteta. Diplomirao je ekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na kojem je završio i specijalistički poslijediplomski studij. Uz stručnu literaturu, opušta se i uz nogomet, trčanje te, skijanje, a govori engelski i njemački jezik.

Ministarstvo kulture postaje Ministarstvo kulture i medija, a i dalje će ga voditi Nina Obuljen Koržinek, Dubrovčanka, rođena 1970. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti doktorirala je društvene znanosti u znanstvenom polju politologije. Diplomirala je francuski jezik i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a na Muzičkoj akademiji violinu. Govori i engleski i talijanski jezik. 

Novi ministar obrane je Mario Banožić koji na to mjesto dolazi s mjesta ministra državne imovine, resora koji se pripaja graditeljstvu i prostornom uređenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banožić je rođen 10. ožujka 1979. u Vinkovcima, oženjen je i otac troje djece. Diplomirao je i doktorirao na osječkom Ekonomskom fakultetu. Među inim, bio je pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Darko Horvat do sada je bio na čelu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a sada će voditi Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Rođen je 28. rujna 1970. u Čakovcu, diplomirani je inženjer elektrotehnike, diplomirao na sveučilištu u Mariboru.

Član je Hrvatske udruge certificiranih članova nadzornih odbora – HUCNO, kao i međunarodnog udruženja CIGRE, udruženja velikih operatera prijenosnih sustava u segmentu prijenosa električne energije te CIRED-a, udruženja velikih operatera distribucijskih sustava u segmentu distribucije električne energije.

Ministri bez promjena u resoru

Ministar vanjskih i europskih poslova bit će i dalje Gordan Grlić Radman, rođen 6. lipnja 1958. u Tomislavgradu u BiH, oženjen i otac troje djece.

Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao na Fakultetu političkih znanosti, veći dio radnog vijeka vezan je uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a govori njemački, engleski, bugarski i mađarski.

Ministar zdravstva i dalje je Vili Beroš, specijalist neurokirurg, rođen 13. prosinca 1964. godine u Splitu, oženjen i otac dvoje djece.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu, a doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, područje molekularne biologije. Stalni je sudski vještak iz područja medicine – neurokirurgije.

Marija Vučković ministrica je poljoprivrede, rođena je 3. srpnja 1974. u Mostaru u BiH, udana i majka troje djece. Magistra je ekonomskih znanosti, sudski vještak za financije i računovodstvo, a u karijeri je, među inim, pripremila i vodila više EU projekata.

Ministar mora, prometa i infrastrukture ostaje Oleg Butković, rođen 4. svibnja 1979. u Rijeci, oženjen i otac dvoje djece. Dipolomirao je i doktorirao na riječkom Pomorskom fakultetu, govori engleski, talijanski i njemački jezik. Hobiji su mu boćanje, nogomet, kartanje, čitanje političke i filozofske tematike.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo