Analiza zanimljive situacije / Plenković ima odriješene ruke, desnica čeka rasplet, a ljevica prolazi čistilište! 'Puno je ambicija, a premalo rada i znanja'

Image
Foto: Pixsell

'Tko bude živio na staroj slavi i malo radio, može očekivati promjene nagore koje neće moći zaustaviti', kaže za RTL.hr komunikacijski stručnjak Krešimir Macan

9.9.2021.
10:00
Pixsell
VOYO logo

Nakon ljetne stanke, od 15. rujna počinje jesensko zasjedanje Sabora i, prema svemu sudeći, čeka nas vrlo zanimljiv period.

Uoči početka jesenjeg zasjedanja Sabora u ponedjeljak se sastalo Predsjedništvo parlamenta s čelnicima zastupničkih klubova, a nakon njega oporbenjaci su najavili da će u predstojećoj sezoni inzistirati na raspravama o stanju u zdravstvu, obnovi i financijskim problemima građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane posljedice burnog ljeta u kojemu je došlo do ozbiljnih potresa u SDP-u i Domovinskom pokretu odrazit će se i na odnos snaga u Saboru, prije svega na mjesto potpredsjednika Sabora i nekih saborskih odbora, poput Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na čijem se čelnom mjestu još uvijek nalazi izbačeni SDP-ovac Nikša Vukas, kao i Odbora za obitelj, mlade i sport koji je vodila Vesna Vučemilović.

Image
konačna odluka /

Škoro potvrdio da ulazi u klub Suverenista, s njim će i Vesna Vučemilović: 'Svako zlo za neko dobro...'

Image
konačna odluka /

Škoro potvrdio da ulazi u klub Suverenista, s njim će i Vesna Vučemilović: 'Svako zlo za neko dobro...'

Nakon odlaska Miroslava Škore iz Domovinskog pokreta izgledno je da on neće ostati potpredsjednik Sabora. Glavno pitanje je tko će ga na tom mjestu naslijediti s obzirom da je odlaskom Škore i njegove sestre Vučemilović DP spao na osam zastupnika...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković ima odriješene ruke

U međuvremenu, Škoro i Vesna Vučemilović objavili su da se priključuju saborskom klubu Suverenista...

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Krešimir Macan. Foto: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan u razgovoru za RTL.hr proanalizirao je sve ono što nas očekuje kada su politika i političke stranke u pitanju. Macan tako smatra da će povratak s godišnjih odmora prije svega donijeti rasplet na desnici gdje će Domovinski pokret završiti svoju katarzu i pozicionirati se u odnosu na Most i HDZ.

"Time će se možda na neko vrijeme oblikovati odnosi na desnici s tri dominatna bloka, koji bi mogli ako dođe do fragmentiranja pasti na dva - HDZ i Most, jer ostali neće prelaziti izborni prag - što najviše koristi HDZ-u dugoročno", smatra Macan i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ima odriješene ruke za konačne promjene u HDZ-u, što se i očekuje prema nekim najavama na sljedećem Saboru stranke. Za očekivati je da neće biti prostora za bilo koga tko je izgubio kontakt s bazom i biračkim tijelom, te je na bilo koji način umiješan u bilo kakav oblik koruptivnih ili sličnih aktivnosti. A dojma smo da ‘institucije’ imaju odriješene ruke kao u vrijeme Jadranke Kosor. To bi bio i preduvjet za ozbiljne reforme koje se konačno moraju dogoditi u Hrvatskoj. HDZ-u prijeti opasnost da se uspava jer nema stvarnih protivnika i ne izvuče lekcije iz zadnjih lokalnih izbora. Za pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima će im trebati jak koalicijski partner", kaže naš sugovornik.

O bivšem čelniku Domovinskog pokreta Macan kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Miroslav Škoro bi mogao ostati na mjestu podpredsjednika Sabora sve dok to on želi, a njegov izgledni nasljednik u DP-u Penava ima izazov nametnuti se nacionalno iz Vukovara, što će mu, po mojoj procjeni, biti jako teško", poručuje Macan.

Ljevica prolazi kroz svoje čistilište

O ljevici kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bit će ovo izgleda zanimljiva jesen u Saboru... Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Ljevica isto prolazi kroz svoje čistilište, osim Možemo koje ima očito trend rasta i uvjerljivo je druga politička opcija u državi u ovom trenutku. SDP će se trebati prestati baviti samim sobom, po potrebi će osnovati novi klub u Saboru i pokušati naći neku svoju poziciju u budućnosti jer su ostali bez velike baze birača bavivši se predugo sami sobom. Kod njih je moguć i pravi krah ako se ne saberu jer je Možemo postavilo neka druga očekivanja kod birača koje sve ostale stranke tek trebaju ispuniti", smatra Macan koji kaže da čistilište čeka i IDS nakon potresa na lokalnim izborima, dok Fokus i Centar tek trebaju iskoristiti prilike koje im se pružaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno dinamike nas čeka, tko bude živio na staroj slavi i malo radio, može očekivati promjene nagore koje neće moći zaustaviti. Možemo! je biračima dalo nadu da njihov glas može biti glas promjena, očekujte da će ga aktivnije koristiti. Stvara se nova politička scena u Hrvatskoj i dijele karte za sljedeće europske i parlamentarne izbore. Puno je ambicija, nažalost premalo rada i znanja. Bez toga nema više lakog prolaza", poručuje na kraju Krešimir Macan.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo