'važno je osvijestiti mlade' / Plenković iz Jasenovca o Milanoviću: 'Pratite li što sam rekao? To se može nazvati patološkim laganjem'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Odbio je komentirati izjave predsjednika Milanovića koji je jutros s istog mjesta o Plenkoviću rekao da je 'lažov', a na opasku da je Gotovina udbaš dobacio: 'E, nećeš, matere ti'

22.4.2022.
10:03
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u Spomen-području Jasenovac.

Komemoracija u Spomen području Jasenovac obilježava se u znak sjećanja na 22. travnja 1945. godine i proboj 600 logoraša koji je preživjelo njih tek stotinjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Vrlo je važno da se i dalje obilježava ovaj dan, da Hrvatska ima jasan stav prema antifašizmu i da oštro osuđuje zločine koji su učinjeni u ime NDH. To je naša obaveza i Hrvatski sabor će biti pokrovitelj ove komemoracije uvijek", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je riječ preuzeo premijer Plenković. 

'Važno je naučiti mlade o zločinima u Drugom svjetskom ratu'

"Drago mi je da smo još jednom ovdje u Jasenovcu na 77. godišnjici obilježavanja proboja iz zločinačkog, ustaškog logora. Došli smo odati počast svim nevinim žrtvama koji su ovdje stradali za vrijeme Drugog svjetskog rata, u vrijeme fašističke NDH. Žao nam je svih koji su ovdje stradali, i Židova, i Srba, i Roma, i Hrvata, i antifašista i svih koji su bili protivnici tog režima", izjavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da za mlade generacije u obrazovnom sustavu mogu na jasan način saznati i naučiti što su bili ti zločini, kakvog su bili karaktera i koliko zlo se događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata", kazao je.

Image
komemoracija /

Predsjednik Milanović u Jasenovcu: 'Premijer je lažov. Gotovina Udbaš? E, nećeš, matere ti!'

Image
komemoracija /

Predsjednik Milanović u Jasenovcu: 'Premijer je lažov. Gotovina Udbaš? E, nećeš, matere ti!'

"Drago mi je da su na današnjoj komemoraciji bili praktički svi koji su bili pozvani. Predstavnici židovske zajednice su najavili da će iz vjerskih razloga, između ostaloga, biti ovdje idućega tjedna. Mi smo ovdje kao uvijek službeno, s dostojanstvom, s poštovanjem prema žrtvi s nastojanjem da vrijednosti koje dijelimo u hrvatskom društvu budu one na kojima je satkana suvremena, moderna Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, nastala na žrtvi hrvatskih branitelja, ali koja dijeli univerzalne vrijednosti suvremenoga svijeta i demokracije", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao i izjave predsjednika Zorana Milanovića i njegove jutrošnje izjave: "Mislim da sam bio jasan - ne želim komentirati njegove izjave koje je dao u Jasenovcu. Po prvi put lijevo orijentirani novinari osuđuju to što radi. Mi radimo svoj posao odgovorno, u interesu građana. Neki drugi, koji imaju puno vremena, ne rade to. Kada pređu granicu, onda slijedi odgovor. Sjetite se kakva je bila politička komunikacija prije 2020. Vratite nazad film pa napravite analizu, a onda me pitajte o komunikaciji", poručio je premijer. 

Nastavio je da se neće baviti Milanovićem i da novinari postavljaju loša pitanja: "Sugerirate da ono što je Milanović rekao o mojim izjavama istinito. Jeste vi pratili što sam ja rekao? To se može nazvati patološkim laganjem", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne zna otkud teza da nemamo veleposlanika'

"Ne znam otkud ta teza da nemamo veleposlanika. Nemamo ih na tri mjesta. Dva su nam preminula, a onaj u Svetoj Stolici je postao Milanovićev savjetnik. To je nonissue", komentirao je nemogućnost dogovora oko veleposlanika.

Što se tiče izmjena zakona, Plenković je rekao da su razgovarali o nekoliko stvari. Među ostalim, tu su i ulaganja u Jasenovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u programima školskim nastojati da što više naših učenika posjete Jasenovac. Što se tiče daljnjih razgovora, presude, što se tiče pokliča, su jasne, samo treba ujednačiti praksu. Moramo vidjeti samo mogu li se povećati kazne kako bismo tako djelovati i preventivno i sankcionirali one koji krše zakon“, rekao je. 

„Raos je teško pogriješio, on se ispričao, čak je i meni poslao poruku. Bio je potresen, on je hrvatski branitelj... Nekada ljudi koji nemaju iskustva kažu nešto što ne bi trebali. Na takve događaje u buduće mislim da ne trebamo više ikoga slati“, rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo