Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Nakon sastanka s Merkel

Plenković iznio detalje 'akcijskog plana' s Njemačkom, otkrio i čuje li se s Martinom Dalić?

Istaknuo je kako je njemačka kancelarka dala podršku hrvatskom pristupu u šengenski prostor

Damira Gregoret/ 28.8.2018. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Premijer Andrej Plenković koji se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za RTL Danas pojasnio je detalje tzv. 'akcijskog plana' kojeg je predstavio u Njemačkoj.

"Hrvatska i Njemačka su partnerske zemlje, Njemačka je jedan od glavnih partnera u razmjeni, 5.2 milijarde eura samo u 2017. godini i 3.5 milijarde ulaganja u zadnjih 25 godina, 2.5 milijuna turista, 370 tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj, tako da ovaj 'akcijski plan' ima zadatak ujediniti aktivnosti svih resora i naših i njemačkih na način da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bude središnja točka koordinacije aktivnosti, a to znači unapređenje i obrazovanja i u kulturi, energetici, gospodarstvu, jačanje parlamentarne suradnje i ono što je najvažnije, privlačenje daljnjih njemačkih investicija. Danas sam razgovarao s ključnim kompanijama koje su prisutne, one generiraju 80 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i mi želimo da se taj trend nastavi. KAncelarka je, inače u odličnoj atmosferi sastanka, dala snažnu podršku daljnjim gospodarskim odnosima između dvije zemlje", kazao je premijer Plenković. 

Hoće li Merkel doći u Hrvatsku?

Angela Merkel u Hrvatskoj je bila posljendnji put prije sedam godina, premijer Plenković pozvao ju je da dođe u Hrvatsku još u ožujku, a danas je kazao kako su razgovarali i o tom pitanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ona je bila u Hrvatskoj neposredno nakon završetka pristupnih pregovora. Njoj je poziv otvoren. Njena agenda, kao što znate, nakon lanjskih izbora, bila je prije svega opterećena formiranjem parlamentarne većine, a sada kada se to etabliralo sigurno će biti prilike. Ja sma je još jendom pozvao, a na njoj je da odredi datum", rekao je premijer. 

Istaknuo je kako je njemačka kancelarka dala podršku hrvatskom pristupu u šengenski prostor te da vrlo detaljno prati rad hrvatske policije. Na pitanje kada je Schengen realan, premijer je kazao će Hrvatska sve kriterije ispuniti tijekom ove i sljedeće godine.

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

"Želim da se odluka donese prije nego što Hrvatska postane predsjedateljica Vijeća 2020", kazao je te dodao kako Rumunjska i Bugarska, koje su u Uniju ušle 2007. još uvijek nisu članice Schengena, te kako je iza Hrvatske stao i sam Juncker, a danas nedvosmisleno i Merkel. 

O izjavi srpskog ministra

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osvrnuo se i na izjavu srpskog ministra obrane koji je žestoko reagirao na izjavu premijera koji pak je kazao kako nije za prekrajanje granice na Kosovu.

"Nisam vidio što je rekao, imali smo intenzivni program pa mi to nije poznato. Stav Hrvatske je da treba biti vrlo oprezan pri mijenjanju granica. Hrvatska je priznala Kosovo prema tome svaki takav potez trebamo gledati u širem kontekstu i to je stav kojeg dijele mnoge zemlje", kazao je Plenković. 

Dodao je kako je vrlo važno da očuvamo stabilnost, da podržimo europsku perspektivu susjednih zemalja.

Osvrnuo se i na situaciju u Uljanik grupi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi smo sredstva za sanaciju osigurali. Upućujem poruku radnicima Uljanika, zahvaljujući tih 716 milijuna kuna omogućeno je funkcioniranje Uljanika, isplaćene su plaće, namireni su brojni izdatci koje je grupa imala. Mi smo u tijesnom dijalogu s odgovarajućim službama komisije i idemo pronaći jedno rješenje da se premosti ova kriza likvidnosti kao što sam jučer rekao na sastanku sa sindikatima i radnicima. Vlada će dati svoj doprinos da se isplate dvije plaće, a mi moramo nakon toga strateški imati vremena pogledati kako održati brodogradnju u Puli i Rijeci, a da to bude ekonomski održivo", rekao je Plenković.

Dodao je kako bi to bilo puno lakše s s dobrim strateškim partnerom. "U Uljaniku je vrlo zahtjevna situacija s obzirom na narudžbe i situaciju zato tom čitavom procesu pristupamo vrlo odgovorno i racionalno te tražimo zakonito rješenje. 

Kazao je kako je poznato o koje se dvije banke radi, no nije žalio otkriti koje su to. Najavio je kako će njihova imena biti poznata krajem tjedna kada se završe razgovori koji su u tijeku.

O Martini Dalić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kazao je i kako ne strahuje od objave knjige koju piše ministrica Martina Dalić te da je s njom u stalnom kontaktu. 

"Ne znam točno koji je to dan bio kad smo se zadnji put čuli, ali komuniciramo redovito. Ne mislim da mi išta zamjera. Ako se sjećate, sve inicijative koje su se odnosile na nepovjerenje Vlade i nepovjerenje potpredsjednici Vlade ja sam iznio i obranio čvrsto", poručio je Plenković.

Damira Gregoret/ 28.8.2018. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
podaci evisitora

U Hrvatskoj trenutno boravi 1,1 milijun turista: Ovo je pet najpopularijih destinacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba