razgovor / Plenković Junckeru: 'Očekujemo razumijevanje EK za hrvatske stavove o zakonu o konverziji kredita u francima'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Plenković se u četvrtak, osim s Junckerom, sastao i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom

29.9.2016.
18:55
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom kako očekuje da će komisija obazrivo pristupiti pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i imati razumijevanja za hrvatske stavove.

"Sugerirali smo važnost pitanja koje se odnosi na konverziju kredita u švicarskim francima i zakona koji je donesen, da Komisija obazrivo i s dužnom pozornošću pristupi toj temi jer je važno da nakon što je zakon adresirao same građane ovaj put ne dođemo u neku situaciju koja bi bila nauštrb hrvatskih državnih interesa, osobito hrvatskih poreznih obveznika", rekao je Plenković nakon sastanka s Junckerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je u lipnju poslala Hrvatskoj pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kradita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. Hrvatska vlada je u srijedu usvojila odgovor na prigovore koji će do kraja tjedna  uputiti Europskoj komisiji.

Plenković, u čijoj je pratnji bio Davor Stier, razgovarao je s Junckerom oko pola sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je rekao da je aktualna vlada "vrlo precizno artikulirala stav, odgovorila Komisiji i na jedan elaboriran način predstavila naše stajalište".

"Mi očekujemo od EK da ima razumijevanja za hrvatska objašnjenja i hrvatske stavove", rekao je Plenković dodajući da će se kada dođu u poziciju "da  budu dio hrvatske vlade, jasno odrediti kako bi bili na tragu obrane nacionalnih interesa, u konkretnom slučaju hrvatskog proračuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o tužbi UniCredita zbog zakona o konverziji, Plenković je rekao da arbitražu nije pokrenula Hrvatska, da je Hrvatska upoznata s tim da Komisija dovodi u pitanja bilateralne sporazume o zaštiti ulaganja, na čemu se temelji ta tužba.

"U razgovoru s Junckerom danas nismo ulazili u detalje. O tome ćemo se očitovati nadam se za nekoliko tjedana, vrlo brzo", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se u četvrtak, osim s Junckerom, sastao i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

"I Juncker i Daul su iznimno zadovoljni da je u jednoj zemlji srednje Europe stranka iz EPP-a dobila izbore na racionalnim temama, koje izbjegavaju podjele u društvu i koje su proeuropske. Za to ćemo se zalagati, naravno vodeći računa o interesu Hrvatske u EU-u. Mislim da su potezi koje povlačimo nakon izbora na tom tragu i to naši partneri prepoznaju i cijene", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo