SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM / Plenković: 'Ključna poruka je da 7. rujna počinje škola'; Fuchs objasnio kad će djeca morati nositi maske

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Ljetni odmor je za ministre i ministrice završio, a na Markovu trgu počinje 'nova sezona'

20.8.2020.
11:30
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Na redovitoj, a ujedno i prvoj sjednici nakon povratka s godišnjeg odmora članove i članice Vlade u Banskim dvorima dočekao je raznolik dnevni red, a u kratkom pregledu događanja koji uobičajeno daje u uvodu premijer Andrej Plenković je istaknuo intenzivan rad na Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa te zahvalio svima koji su sudjelovali na obilježavanju Oluje, a komentirao je i porast broja zaraženih koronavirusom. 

Image
Prelazimo na crvenu listu /

Tisuće ih je na našoj obali: Velika Britanija uklanja Hrvatsku s liste sigurnih zemalja

Image
Prelazimo na crvenu listu /

Tisuće ih je na našoj obali: Velika Britanija uklanja Hrvatsku s liste sigurnih zemalja

''Danas popodne imat ćemo sastanak na temu obnove Zagreba. Na idućoj sjednici Vlade, prije početka nove izvanredne sjednice Sabora uputit ćemo Zakon na drugo čitanje. U međuvremenu smo dobili odluku o isplati 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ministarstvo graditeljstva i državne imovine radi na pitanju smještaja ljudi koji su u Cvjetnom naselju kako bi pravodobno njima osigurali smještaj'', kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković ide na Goli otok, Medved u Grubore

Najavio je da će s ministrom prometa Olegom Butkovićem u nedjelju 23. kolovoza ići na Goli otok povodom obilježavanja Dana žrtava totalitarnih režima, a idući tjedan će potpredsjednik Vlade Boris Milošević s potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom ići u Grubore.

Također sad već uobičajeno prva na dnevnom redu otkako je počela epidemija bila je informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Hrvatskoj, a brojke, podsjetimo, rastu iz dana u dan pri čemu još ozbiljnije stanje tek slijedi početkom jeseni, a sve više zemalja Hrvatsku smatra rizičnom iako je još prije nekoliko tjedana epidemiološka situacija bila dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Virus je i dalje među nama, budimo odgovorni'

''Pandemija se nastavlja širiti svijetom i ubrzava se. Moramo biti budni i oprezni kako bismo štitili ljude, gospodarstvo i radna mjesta. Bilježimo porast broja zaraženih, a dobro je da zaraženi imaju slabe simptome. Riječ je o mlađoj populaciji i osobama koje se vraćaju s godišnjih odmora. Moramo polako gledati i distinkciju između onih koji su inficirani i onih koji su zaista oboljeli. Apeliram na sve građane, a posebno mlade da se ponašaju odgovorno'', poručio je Plenković.

''Naš Ivan je primjer mladog čovjeka koji se brzo oporavio i nastavio raditi", kazao je premijer referirajući se na ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenicu, koji je prebolio koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada RH
Image
Foto: Vlada RH

Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je dao pregled brojki vezanih uz koronavirus, pridružio se premijerovu apelu te istaknuo: ''Virus je i dalje među nama i samo odgvornim ponašanjem svih zajedno zadržat ćemo situaciju pod kontrolom''.

"122 osobe su na bolničkom liječenju. Broj zaraženih i porast broja zaraženih je očekivan. Gotova petina je zaražena na okupljanjima i diljem obale. Porast broja zaraženih vezujemo uz povratak s godišnjeg odmora. 111 oboljelih osoba je importirano, radi se o uvezenim slučajevima, vjerski objekti su zanemarivi kao izvor zaraze. Prosječna dob zaraženih je 35 godina. Petina zaraženih je pri okupljanjima i u noćnim klubovima diljem obale, a zatim slijedi 15 posto udjela među novooboljelima onih koji su kontakti oboljelih'', kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stranci su nas percipirali kao sigurnu destinaciju'

Ljeti imamo blažu kliničku sliku i Stožer je naglasak stavio na upozorenja, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: "Od pokretanja e-visitora u Hrvatsku je ušlo oko 4 milijuna turista. Hrvatska je ove sezone bila odredište brojnih stranaca jer su nas percipirali kao sigurnu zemlju".

Od 30. srpnja obavljeno je 61.846 nadzora i izdano 1767 upozorenja, a taj posao se nastavlja i dalje, istaknuo je Božinović i dodao: ''Nacionalni stožer civilne zaštite kontinuirano prati situaciju i poziva gospodarske subjekte i građane na poštivanje svih propisanih mjera i preporuka u cilju izbjegavanja porasta broja novozaraženih. Posebno pozivamo one koji se vraćaju s mora da, bez obzira na simptome, minimaliziraju bliske kontakte u društvu, s kolegama s posla, ali i s ukućanima s ciljem prevencije potencijalnog prijenosa infekcije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od otvaranja granica EU broj turista je postepeno rastao, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac: "Od početka godine bilježimo 6,2 milijuna dolazaka turista". Najviše turista je bilo iz Njemačke, a najviše su turisti boravili u Rovinju, Crkivenici i Viru. "Ostvareno je pola od rezultata prošle godine. 18,8 milijuna noćenja, u kolovozu imamo 69 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu", napomenula je. 

U Hrvatsku je ove godine uplovio rekordan broj megajahti, njih oko 200, a Crnjac je istaknula: "Uspjeli smo Hrvatsku brendirati kao sigurnu destinaciju, a to znači zajednički uspjeh kolega u Vladi i Stožera. Na vrijeme smo donijeli odluke o zatvaranju i popuštanju mjera, a naš Stožer na vrijeme donosi ključne mjere i vjerujem da će to druge zemlje prepoznati i uzeti u obzir pri donošenju odluka o uvrštavanju zemalja na crvene liste".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ključna poruka je da 7. rujna počinje škola' 

Jedna od ključnih stvari u idućim danima, a mnogi upozoravaju da se već jako kasni, bit će pripreme za novu školsku godinu. O njima je kolege i kolegice izvijestio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs: "Ministarstvo je pristupilo izradi plana za školsku godinu s polazišnim stavom da djeca 7. rujna trebaju krenuti u škole. To ovisi o epidemiološkoj situaciji i ako bi došlo do promjena situacije, taj datum je moguće promijeniti''.

'U ponedjeljak će biti donesen pravilnik o postupanju i naputcima. U tom dokumentu se daju naputci o organizaciji kretanja školske djece i niz drugih mjera kojima je cilj osigurati sigurno odvijanje nastavnog procesa", najavio je resorni ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za više razrede je predviđeno i rotiranje djece u razredu, 50 posto doma, 50 posto od kuće kako bi se smanjio broj djece u školi i pritisak na školi. Što se tiče nošenja maski, maske se mora nositi u javnom prijevozu i za više razrede osnovnih škola kada se djeca miješaju i izlaze iz razreda. Tijekom same nastave ona djeca koja ih žele nositi to će moći, ali neće biti propisana obaveza da moraju.

Plenković je zaključio da je ključna poruka za djecu i roditelje da 7. rujna počinje škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sufinanciranje javnog prijevoza srednjoškolaca 292 milijuna kuna

Vlada je donijela  odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za nadolazaćeu školsku godinu za što je predviđeno 292 milijuna kuna.

Sufinancirat će se troškovi javnog prijevoza u iznosi od 75 posto za učenike srednjih škola koji su udaljeni više od pet kilometara od škole, te u iznosu od 100 posto za učenike koji spadaju u neku od socijalnih kategorija, kazao je Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tu namjenu potrebno je 292 milijun kuna, dodao je.

'Bit će još turista'

''Od samoga početka turističke sezone bili smo svjesni da će zemlje pratiti razvoj situacije u Hrvatskoj. S ciljem razmjene informacije uspostavili smo međuresornu radnu skupinu. Čim bismo uočili intenziviranje medijskih napisa ili dobili naznake iz diplomatske mreže, mi bismo reagirali tako da smo odmah stupali u izravnu vezu s kolegama ministrima ili državnim tajnicama. Osobno sam razgovarao i koordinirao sa svojim kolegama ministrima, s ministrom Italije, danas očekujem od njega povratnu informaciju, s ministrima Austrije, Slovenije, Češke, Slovenske, Irske i Njemačke. Mislim da će nakon jučerašnjeg razgovora s njemačkim kolegom Njemačka zadržati postojeći režim'', kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ćemo turista imati i u rujnu i listopadu", istaknuo je te dodao da je od jednog stranog kolege dobio informaciju da su u toj zemlji nezadovoljni ponašanjem svojih mladih na odmoru.

'Trošak koronavirusa za proračun je više od 20 milijardi kuna'

"Kada govorimo o trošku koronavirusa na proračun, preliminarni izračun je da je trošak virusa za proračun 21 milijarda kuna", kazao je ministar financija Zdravko Marić, a premijer je izričito naglasio da ješto bolja turistička sezona bila cilj Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zdravstvenom smislu smo vrlo solidni, logično je da je došlo do porasta u sezoni zbog velikog broja ljudi, ali jasan cilj Vlade je bio da sezona u ovim okolnostima bude što bolja kako bi se ostvario gospodarski rast, naglasio je Plenković.

"Što se tiče odluka koje će donositi neke druge zemlje, mi smo toga svjesni. Sve što poduzimamo ima za cilj smanjenje broja zaraza, ali nam je jasno da i susjedne zemlje poduzimaju mjere uoči početka školske godine. Ako sada bude nekih drugih mjera, to će donekle možda i utjecati na ostatak sezone, ali ako se slika kod nas poboljša tih mjera neće biti. Svi ovdje balansiramo između mjera, zaštite poslova i zdravlja. Morat ćemo povećati budnost svakog pojedinca do maksimalne mjere i tako omogućiti funkcioniranje gospodarstva”, zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo