U obranu ministra / Plenković komentirao 'aferu plagijat': 'Imam dojam da Barišić nije prava meta'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je ocijenio da ministar Barišić ima iskustva u domeni obrazovanja te je izjavio da ima njegovu potpunu potporu

26.1.2017.
14:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je kako se ne može oteti dojmu da ministar Pavo Barišić nije prava meta i cilj tako intenzivnih bavljenja jednim preglednim člankom u jednom časopisu iz 2008. u kojem je sam uočio pogrešku u referenciji u fus noti, već da je posrijedi nešto drugo.

"Pregledao sam sve verzije članka koje su izlazile i mislim da je tu ispravno reći da se po načelu svrsishodnosti sitnicama na treba baviti na ovaj način", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Barišić je to objasnio, Vlada je usvojila stav koji će prezentirati Saboru. Institucije Sveučilišta u Splitu i Zagrebu su autonomna i o tome su izrekla svoj stav. Odbor koji je to debatirao tek kada je Barišić postao ministar, a ne prije, je odjednom postao top tema, dodao je Plenković.

"Mislim da Barišić ima iskustva u domeni obrazovanja i da tu epizodu treba što prije ostaviti iza sebe, što želim i ja, jer ćemo vrlo brzo prionuti nastavku reformi obrazovanja na način da pluralistički uključimo ljude i iz drugih stranaka, uključivši i oporbu koja pokreće ovaj postupak izglasavanja nepovjerenja. Ali to neće proći, on ima moju podršku, zato što smatram da je ovakav disproporcionalan napad puno širi i ima neku drugu metu, nego što je sam ministar znanosti i obrazovanja", ocijenio je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao korupciju u Hrvatskoj

Komentirajući izvješće Amnesty Internationala o korupciji u Hrvatskoj, Plenković je rekao kako korupcija nije svojstvena samo Hrvatskoj, jer je naročito pogodila zemlje u tranziciji, iako je ima i u razvijenim zemljama. Svako izvješće treba pažljivo i temeljito analizirati i sve institucije koje su zadužene da djeluju preventivno i za kazneni progon protiv onih koji se bave koruptivnim radnjama trebaju raditi svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su, što se tiče utjecaja Vlade, te institucije na vrlo visokom stupnju neovisnosti, uključujući i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje ima svoje nadležnosti i sve što bude tražilo, siguran sam da će dobiti u roku i cjelovito, kazao je premijer. 

Dug u sustavu zdravstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o dugu koji generira sustav zdravstva rekao je kako ministar zdravstva Milan Kujundžić ima zadaću da cijeli sustav učini racionalnim i da vidi kako se može prevenirati njegovo povećanje. "Zajedno s državnim tajnikom i uz potporu cijele Vlade i Ministarstva financija tražit će rješenja koja bi zaustavila taj trend", kazao je premijer.

Razgovor s SDP-om "kada dođe pravi trenutak"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit hoće li se uskoro sastati s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, Plenković je rekao da imaju kontakte i da će razgovarati kad dođe pravi trenutak.

"SDP je danas održao jednu žestoku presicu i kritiku rada Vlade, to je njihov posao. Vrlo sam stabilan i siguran u ono što radimo, ponosan na angažman svojih ministara i u demokraciji svatko ima pravo artikulirati sva stajališta  i kritiku drugih. Imamo odgovoran posao i ako dobijemo potporu političkih protivnika dobro, ako ne , a stvari idu u dobrom smjeru, bit ću i na taj način zadovoljan", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je suradnju s Mostom ocijenio s vrlo dobar (4) tako da se , kako je rekao, može još poboljšati.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo