'RAZGOVARAT ĆEMO' / Ministar pred odlaskom? Plenković: 'Krstičević je osobno pogođen, emotivan je. No, nije ponudio ostavku'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je rekao da će preko vikenda razgovarati s ministrom Krstičevićem

31.1.2020.
13:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za novinare u Vladi komentirao odluku Suda Europske unije da se proglasi nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Ponovio je već ranije izneseni stav da je presuda pobjeda hrvatskih argumenata koje je istaknula u prigovoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud je potvrdio da arbitražni sporazum nije dio prava EU i da sud nije nadležan tumačiti njegov pravni status niti status s njim povezane 'arbitražne' odluke nego je riječ o pitanjima međunarodnog prava", kazao je danas na konferenciji za medije premijer Plenković. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažna poruka Sloveniji"

"Sud poziva obje strane da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegova rješavanja sukladno međunarodnom pravu. To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom kako bi se iznašlo rješenje za našu zajedničku granicu", kazao je Plenković. 

"Hrvatska koristi i ovu prigodu da Sloveniji još jednom ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju ovoga pitanja. Presuda podsjeća na pravo svake države da odredi doseg i granice vlastitog državnog područja i ona utvrđuje da arbitražna odluka nije provedena", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo Sloveniju da prestane poduzimati jednostrane mjere uz našu zajedničku granicu koja nije konačno određena. Posebno pozivamo da na području mora na prestanak neovlaštenog postupanja  i kažnjavanja prema hrvatskim ribarima. Čim Slovenija prestane s nepotrebnim kažnjavanjem hrvatskih ribara, Hrvatska će odustati od ranije poduzetih recipročnih mjera", kazao je Plenković. 

"Vlada zna braniti nacionalne interese"

"Ovim se pokazuje da naša Vlada zna braniti nacionalne interese i bez dizanja tenzija i bilo kakvih naglih poteza, mirno, staloženo, stručno, ali čvrsto osnažuje važna postignuća i ostvaruje hrvatske nacionalne interese i to u pitanjima kod kojih godinama nije bilo pomaka", kazao je Plenković i dodao da očekuje nastavak razgovora sa slovenskom Vladom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević nije ponudio ostavku

Na pitanje je li točno da je ministar Damir Krstičević ponudio ostavku zbog također nekretninske afere, Plenković je uvjeravao novinare da to nije točno.

"Ministar Krstičević nije ponudio ostavku, on je danas na sprovodu jednog od poginulih pilota", kazao je Plenković te dodao kako Krstičević obavlja svoje dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznavajući ga kao ministra koji je napravio dosta više nego mnogi drugi ministri obrane, sigurno da je pogođen osobno, jer je vrlo emotivan, ovim zadnjim okolnostima i napisima. Mi ćemo razgovarati preko vikenda i vidjeti kako dalje", kazao je Plenković. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo