predsjednik vlade / Plenković komentirao Petrova i poručio: 'Nije riječ o zakonu koji spašava bilo koga, pa ni Todorića'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Vjerujem da je Petrov to uradio iz nekih svojih razloga prije kao građanin nego predsjednik Hrvatskog sabora'

31.3.2017.
11:36
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak kako će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zakon o sistemskim tvrtkama te poručio kako im nije cilj spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava.

"Imali smo jutros sastanak Kluba HDZ-a na kojem smo predstavili konture zakona koje ćemo predložiti. Dakle, riječ je o postupku izvanredne uprave u trgovačkim drušvima od sistemskog značaja. Riječ je o zakonskom prijedlogu kojeg radimo zbog činjenice da kada se država, odnosno neke njene velike kompanije nađu u poteškoćama, treba imati adekvatan zakonski i institucionalni okvir koji po našem dubokom uvjerenju u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji", izvijestio je Plenković novinare u Saboru nakon sjednice Kluba HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE JOŠ:

Nije riječ o zakonu koji služi za spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, tvrdi premijer Plenković. "Riječ je o zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava. Danas ćemo na Vladi ovaj zakon usvojiti i predložiti ga Hrvatskom saboru koji će ga potom raspraviti i usvojiti", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno da bi se pokrenule odredbe tog zakona je, pojasnio je, da on mora doći ili na prijedlog neke kompanije koja ima velik broj zaposlenika, koja ima velik iznos obaveza ili na zahtjev vjrovnika ali uz suglasnost dužnika.

"Dakle, ovo je jedan plan države da ima stvoren okvir u kojem može osigurati stabilnost gospodarskog i financijskog sustava koji ide za tim da zaposlenici i dalje rade u brojnim kompanijama koje su vezane u ovom konkretnom slučaju na Agrokor i na mogućnost dobavljača da budu plaćeni i nastave i dalje normalno surađivati. Riječ je o sustavnom rješenju za koje su i druge države stvarale poseban pravni režim kada su se našle u sličnim okolnostima", ustvrdio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zna li jesu li točna nagađanja kako je postignut dogovor između vjerovnika i uprave koncerna Agrokor, Plenković je odgovorio kako Vlada RH nije uprava kompanije niti predstavnik banaka niti predstavnik dobavljača.

Temeljni stav Vlade je, kaže, da ukoliko vlasnik i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti priljev nove likvidnosti, rješavanje obveza, postupno restrukturiranje i dugoročnu održivost kompanije u Vladi će biti zadovoljni jer to znači da se na tržištu i aktivnizmom onih koji su vlasnici i koji upravljaju kompanijom našlo rješenje. "Dakle, ono što mi radimo to je plan B koji služi tome da zaštitimo interese hrvatske države. Da li će se takav dogovor o kojem vi govorite postići ja to u ovom trenutku ne znam. Međutim, vlasnik kompanije, uprava, ima svo pravo da traži najbolja rješenja koja su u interesu i njih i hrvatskog sustava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio komentirati najave iz Mosta prema kojima ta stranka ustraje u zahtjevu da za Ivicu Todorića više nema mjesta niti u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi.

"Ne trebam komentirati ono što govore u Mostu. Odredbe zakona su sasvim jasne i one govore o izvanrednoj upravi, o jednom razdoblju od godinu dana plus još tri mjeseca gdje bi se provelo restrukturiranje kompanije, a što se tiče vlasništva – hrvatski Ustav štiti vlasništvo i prema tome to je po mom sudu manje pitanje, bitno je pitanje kako da kompanija u budućnosti funkcionira učinkovito i uz punu likvidnost", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nije precizirao niti kada će prijedlog zakona u saborsku proceduru. "To ćemo se još dogovoriti s našim partnerima, u svakom slučaju zakon će biti danas prihvaćen na sjednici Vlade i u ovom trenutku se finaliziraju nomotehnički detalji", kazao je Plenković.

Upitan za potez predsjednika Sabora i čelnika Mosta Bože Petrova koji je podnio kazenu prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića, Plenković je rekao kako nije imao nikakvih informacija o tope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu. Vjerujem da je on to uradio iz nekih svojih razloga prije kao građanin nego predsjednik Hrvatskog sabora", poručio je.

A upitan je li to bio pravi potez, Plenković je uzvratio: "To je njegov potez".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike