OSVRNUO SE NA PREDSJEDNIKA / Plenković: 'Milanović laže, radi velike greške i štetu Hrvatskoj, ruši kredibilitet'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer se osvrnuo se na pressicu predsjednika Zorana Milanovića te kazao da je predsjednik potvorio da je kompletno neupućen u ono što se zbiva

23.6.2022.
16:16
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka na vrhu država članica Europske unije i zapadnog Balkana.

Premijer je kazao kako su prošli teme od interesa BiH u njihovim aspiracijama prema EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stav Hrvatske je jasan, podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom, Sjevernom Makedonijom što se nas tiče odmah. Podržavamo naravno više od svih drugih status kandidata BiH za članstvo u Europskoj uniji. U konačnici inicijative koje se događaju u proteklo vrijeme pa i današnji sastanka se bazira na jednoj rečenici sličnog sastanka u Zagrebu kada je Hrvatska predsjedala gdje smo naglasili da mora imati regularan tj stalan dijalog na visokoj razini. Lani za vrijeme slovenskog predsjedanja smo imali sastanak na brdu, nakon Zagreba sada u Bruxellesu i to znači da je poruka stalnog dijaloga na inicijativu Hrvatske na kraju dobila potvrdu. Vidim da su najave češkog kolege koji preuzima predsjedanje da b on organizirao sastanak ove godine što je po našem mišljenju sjajno. Što smo više u kontaktu to će odnosi sa zemljama regije biti bolji. Također sm se založili i za viznu liberalizaciju prema Kosovu. Oko BiH, budući da je to nama najzanimljivija tema, važno je da imamo svi na umu da je Hrvatska pokrenula tu temu u ožujku", kazao je premijer.

Osvrnuo se i na pressicu predsjednika Zorana Milanovića te kazao da je predsjednik potvorio da je kompletno neupućen u ono što se zbiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'JADNA I RASTRESENA BIH' /

Milanović: 'Pahor na našu bruku i sramotu radi nešto što bi trebao naš premijer. S njim se ne da pričati'

Image
'JADNA I RASTRESENA BIH' /

Milanović: 'Pahor na našu bruku i sramotu radi nešto što bi trebao naš premijer. S njim se ne da pričati'

"Govori stvari koje nemaju veze sa supstancom i onime što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. Borimo se puno više od njega, konkretnije, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH", kazao je.

Kazao je i kako je velika politička odluka da Ukrajina, Gruzija i Moldova pređu iz politike susjedstva u politiku proširenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je Europsko vijeće na kojem se potvrđuje buduće članstvo hrvatske u europodručju. Nakon ovog Europskog vijeća slijede preostale formalne odluke i konačna je odluka 12. srpnja na ministarskoj razini. Bit ćemo članica europodručja 1. siječnja 2023. Idućeg tjedna francusko predsjedništvo ide s odlukom za članstvo Hrvatske u Schengenu gdje će to uputiti parlament. tamo će biti izvjestitelj koji će o tome napisati pozitivno izvješće, nadam se, na jesen imamo i te odluke i očekujem da u istom trenutku postajemo članica europodručja i schengenskog prostora. To je važno za sve koji kao Milanović ljudima govore laži da smo bili spremni 2015. Tada je Hrvatska imala 281 neispunjen kriterij za članstvo u Schengenu i nije znala kako iskoristiti 80 milijuna eura za jačanje schengenske granice s jednom kvalitetnom i ozbiljnom strategijom ispunili i zaradili da dođemo u ovu fazu, nisu to stvari koje se dobivaju kao nekakvo sljedovanje nego se zarađuju radom, reformama, ozbiljnim putem i kredibilitetom unutar EU. To je važno kada je netko izoliran i ne prati igru bolje da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje jednostavno ne stoje", kazao je premijer.

Komentirajući Milanovića, kazao je da predsjednik ne zna ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je da radi za nekoga tko nije hrvatski interes. Radi za neke, ne samo on, vidio sam Mesićeve izjave i moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni rade. Ja radim za Hrvatsku, za Hrvate u BiH, za to da budemo u Schengenu, europodručju, da dobijemo sredstva iz instrumenta Iduće generacije, da se sagradio Pelješki most koji će se otvoriti 26.7., da imamo višenamjenske borbene avione na kraju iduće godine u Hrvatskoj, da ljudi imaju plaću, mirovinu, da subvencioniramo cijene energenata za građane i za gospodarstvo, da imamo kvalitetnu turističku sezonu, da nemamo makroekonomskih neravnoteža, prekomjerni proračunski manjak. Netko tko apsolutno ni po jednom bitnom pitanju ne radi baš ništa, bolje je da ne govori ništa nego da govori neistine", kazao je premijer.

Ponovio je da Milanović očito ništa ne prati i ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ništa ne znaš onda neka pogleda svoja postignuća. Što je on napravio? Vrijeđa Ameriku, vrijeđa Europsku uniju, predsjednicu Komisije, predsjednika Europskog vijeća, prijeti blokadom Finskoj i Švedskoj za članstvo u NATO-u koja apsolutno veze nema s pitanjem Hrvata u BiH, radi ogromne, krupne i velike greške i štetu Hrvatskoj kojoj ruši kredibilitet. Sad se povukao, pobjegao negdje od te teme, to sada više nije bitno, to sad najedanput idemo u Madrid ne ćemo blokirati. Reputacijski to je jako loše za Hrvatsku, čovjek kojem sam prvi dan ruske agresije na Ukrajinu napisao pismo da se održi sastanak Vijeće za nacionalnu sigurnost, nije trznuo", kazao je.

Premijer je kazao i da Milanović sramoti sebe, a ne njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja za Hrvatsku sve što radim radim mudro i dobro i na korist hrvatskim građanima, za koga on radi, koji je to način kakve su to floskule i teme o kojima on govori, potpuno neinformiran, izoliran, čini nam štetu", kazao je.

Osvrnuo se na izjavu Vučića da on i Milanović žele voditi politiku Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je rekao? Na kojoj stolici sjede? Svojoj? To je dobro. Nemamo takvih pretenzija. Netko tko misli ići u EU moramo znati je li zastupa politiku Kremlja ili politiku EU", kazao je premijer.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo