IZJAVA PREMIJERA / Plenković: 'Milanović šteti Hrvatskoj, Hrvatima u BiH. Vučić? Dilanje nafte s Putinom nije stav'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, svojom politikom je odvratio Bošnjake s kojima smo se trebali dogovoriti', kazao je premijer

8.6.2022.
19:29
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

HDZ održao je sjednicu Središnjeg odbora HDZ-a uoči Općeg sabora stranke. Nakon tog premijer je dao izjavu za medije.

Premijer je komentirao izjavu predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavlja se tirada relativiziranja ruske agresije na Ukrajinu. Pola godine zastupa stavove Moskve, nego što zastupa stavove Hrvatske. To je vidljivo iz aviona. Nažalost je to tako. Sve njegove izjave su naveliko sramotu Hrvatske i hrvatskog naroda. To sam podsjetio i jučer, nije jedini u tome. Postoje saborski zastupnici, govorim o oporbi, koji nisu bili spremni glasati za Deklaraciju o Ukrajini prije 24. veljače. Mi smo konzistentni, a i on je, nažalost, konzistentan. Relativizira agresiju, vodi politiku koja bi trebala pustiti Rusiji da rade što hoće, danas u Rusiji, sutra negdje drugdje", kazao je Plenković.

"Koliko je meni poznato, prvi koji se usprotivio sankcijama koje se odnose na ministarstvo financija SAD-a koje su donesene protiv Marinka Čavare, bio je Gordan Grlić Radman, prije nego se očitovao prijatelj Moskve. Ta vijest je bila slabo prenesena, što je loše jer to nije odgovornost ministra i Vlade nego onih koji vijest nisu prenijeli. Razgovarao sam s Čavarom i rekao mu da Hrvatska stoji uz njega, da je ta odluka bezvezna. Nikakav potez min financija SAD-a koji je Hrvat iz BiH, koji su imovinu ima u BiH, neće mu naštetiti nikako, ali ne vidim što se time htjelo postići. To je čudnovata, političkog karaktera te je promašena", kazao je premijer komentirajući slučaj Marinka Čavare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i što treba napraviti da s Milanovićem sjedne za isti stol kako bi se dogovorili oko BiH.

Image
mišljenje predsjednika /

Milanović: 'Sve bi bilo drugačije da se i premijer bavi s BiH, a ne kako sačuvati Banožića'

Image
mišljenje predsjednika /

Milanović: 'Sve bi bilo drugačije da se i premijer bavi s BiH, a ne kako sačuvati Banožića'

"Ne znam koji su njegovi stavovi. Ono što se tiče njegove politike u vezi ruske agresije na Ukrajinu tu se ne slažemo. Sve je to povezano. Ako je netko pružio ruku dijaloga to je bila Vlada, to sam bio ja, uputili smo mu dopis prije četiri mjeseca, on je to ignorirao tri mjeseca da se nađemo u formi Vijeća za nacionalnu sigurnost o temi koja je najvažnija otkad se on i ja bavimo vanjskom politikom. Pitanje koje postavljate morate staviti u taj kontekst, morate reći da je prvo reagirao Grlić Radman, pa da smo čuli Milanovićevu izjavu. Što se tiče BiH, naš doprinos zaštiti Hrvata i prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH je cijelo vrijeme visok angažmana, njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje svih aktera koji nam mogu pomoći, uključujući vrijeđanje bošnjačkog naroda i stranka", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je napravio hineći da pomaže Hrvatima, svojom politikom je odvratio Bošnjake s kojima smo se trebali dogovoriti, a da je on svojom aktivnošću učinio da imamo saveznika, da netko bolje razumije problem Hrvata u BiH pa je spreman pomoći, to mi nije poznato. Samo sam vidio agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku retoriku projicira eksterno i time šteti reputacijski Hrvatskoj, a radi i štetu Hrvatima u BiH. Razlika je u pristupu, komunikaciji, dovođenju pred gotovo čin. Kako s nekim možete usuglašavati vanjsku politiku ako iz medija saznate da će blokirati Finsku i Švedsku bez da to kaže Vladi. Mi smo trebali, što, sjesti za stol nakon toga pa da se eventualno s njime svrstamo ili protivimo. To nije način", kazao je premijer.

Kazao je i da su mediji pustili Milanovićeve tirade kao da su normalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je van svih načina komunikacije. Ponovno je vrijeđao ministra, radio pritisak na DORH, mi nismo ista ekipa. Imamo neke slične strateške ciljeve, ali metodološki, komunikacijom, načinom, suradnjom, partnerskim potezima, a ne uvredama i ucjenjivanjem, to ne prolazi. To ne može proći ni na kavi, kamo li u međunarodnim odnosima. Treba smiriti loptu, postati kulturan, fin, komunikativan, onda može. Dok smo izdajnici, udbaši, tko zna što je rekao Banožiću, sorry nema dijaloga onda. Činjenica da si institucija nije dovoljno. Moraš kroz tu instituciji ponašanjem, djelima, elementarnim kućnim odgojem doći na razinu da možemo pričati. Dok toga nema, nemamo zašto pričati", kazao je premijer.

Osvrnuo se i na srpsku optužnicu protiv hrvatskih pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reagirali smo za razliku od mnogih lani. Riječ je tada bila o zapovjednicima operacije Bljesak, procijenili smo o čemu se radi, Min pravosuđa je donijelo mišljenje, Vlada ga je prihvatila, otklonili smo optužnice. Ne dolazi u obzir da pobjednička hrvatska vojska sada ex post nekim pravnim aktivna koji se zbivaju u susjednim državama, a uvjereni samo da to čine iz političkih razloga, se pretvore iz heroja u nekog protiv koga će se voditi kazneni postupak. To ne dolazi u obzir", kazao je te dodao da Hrvatska ne prihvaća da Srbija pokreće postupke protiv osoba koje nisu državljani Srbije za navodna kaznena djela na teritoriju države koja nije Srbija.

"Da nam ta ista Srbija, 27 godina kasnije glumi tužiteljstvo ili sud koji bi nas trebao impresionirati, to ne dolazi u obzir i tu smo jasni", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je stalo, kazao je, jer predstavnici Srbije na inicijativu Bošnjakovića, koji je bio ministar pravosuđa, nisu odgovorili.

"Oglušili su se na to i nisu reagirali. Postoje dokumenti, zapisnici , zahtjevi koji su ostali bez odgovara. Ako je odgovor da suradnja oko ovakvih tema ne treba, a da nam se 2022. serviraju ovakvi dokumenti u kuhinji u Beogradu, to neće proći", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Ne znam što je izgovorio, nešto smiješno. Ako je stav glumiti Zapadu da bi išli na Zapad, a onda dilati s Putinom jeftin plin i naftu to nije stav nego sjedenje na dvije stolice to neće moći proći. To je nešto što je jasno, isto kao što smo čvrsti za prava Hrvata u BiH ne zadnje dvije godine, nego stalno, otkad su krenuli problemi, a nismo kao ovaj koji zastupa ruske interes u Hrvatskoj i bavi se Hrvatima u BiH, gdje je bio prije? Tko je pomogao BiH sa zahtjevom za članstvo? HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu 2016., za cijelu BiH, ne samo za Hrvate. Tko trpi kritike kad financira KBC u Mostaru, izgradnju kazališta u Mostaru, potporu sveučilištu, stipendijama, đacima, vjerskim udrugama? Tko to radi? Pa pogledajte brojeve, aktivnosti, sve što radim i vidjet ćete tko se konzistentno zalaže za zaštitu prava Hrvata kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH", kazao je te dodao da Milanović minira situaciju u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kako Hrvatska može osigurati da se piloti ne moraju osvrtati iza leđa ako žele ići u bilo koju drugu zemlju van Hrvatske.

"U ovoj fazi nismo dobili ništa, nikakav papir. Upoznati su s onime što smo znali i to je sve. Čuvat će se, a država će biti uz njih", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo