REFORME, REFORME / Plenković najavio 'sječu' lokalnih šerifa. Neki nisu zabrinuti: 'Nitko neće ostati na ulici, mi u HDZ-u smo sposobni'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mjesni šefovi i šefice imaju podijeljena mišljenja o objavi starog-novog premijera

19.7.2020.
23:15
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Da će doći do ozbiljnih promjena, najavio je sam Andrej Plenković, a za RTL i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka-Petešić.

Image
PLANOVI ZA DRUGI MANDAT /

Plenković: 'Spojit ćemo općine, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika i uštedjeti 100 milijuna kuna'

Image
PLANOVI ZA DRUGI MANDAT /

Plenković: 'Spojit ćemo općine, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika i uštedjeti 100 milijuna kuna'

Dok se čeka predstavljanje i potvrda nove Vlade, dosadašnji ministar uprave ​Ivan Malenica, navodno budući ministar uprave i pravosuđa, već je pripremio zakone o lokalnoj upravi koji će ukinuti velik broj zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te smanjiti broj vijećnika u lokalnoj upravi za više od 1700, prenosi 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je najavio da u idućem mandatu namjeravaju prepoloviti velik broj lokalnih dužnosnika ukidanjem zamjenika te za petinu smanjiti broj članova zastupničkih tijela, čime će se godišnje uštedjeti najmanje 100 milijuna kuna. 

"Nitko neće ostati na ulici, snaći ćemo se. HDZ-ovci su sposobni ljudi", kazao je 24sata Nediljko Bubnjar, HDZ-ov načelnik Škabrnje, također i Uskokov optuženik: ''Podržavam to. Došlo je vrijeme racionalnog, a ne politikanstva''. Nije zabrinut za svoju budućnost: ''Općine će se spojiti, nitko neće ostati bez njih. Svjesni smo da je to neizbježno i rezanje je dobro, to je racionalno. Neće biti otpora, HDZ-ovci su odani svojoj stranci i razumijemo zašto je to potrebno. Nismo se mi rodili da budemo cijeli život načelnici. Sve što je dobro za Hrvatsku, dobro je i za nas, makar na našu štetu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov stav dijeli i kolega iz stranke. Jakša Šestić je HDZ-ov načelnik siromašne Općine Drenovci s bruto plaćom većom od 21.000 kuna: ''To je bilo u planu, u izbornom programu. Nemamo ništa protiv i prihvatili smo strategiju funkcionalnog spajanja. Tu neke stvari treba sređivati jer općina može funkcionirati sa zamjenicima i bez njih. Kako će to netko koordinirati i spajati, to je stvar tehnike i organizacije. Problem je što je sve još uvijek na središnjem nivou države, trebaju se spuštati ovlaštenja na lokalne jedinice''.

Načelnik Primoštena Stipe Petrina rekao je da nema nekih većih zamjerki oko rezova: ''Ja sam isto za to da se sve reducira i mislim da prijedlog nije loš. Problem je u tome što država na svoju ruku financira pet milijardi kuna za održavanje neodrživih lokalnih jedinica. To je pravi problem''. Petrina upozorava da se lokalnim jedinicama mora dati samostalnost: ''Hoće li neka jedinica plaćati zamjenika ili župana, to je lokalna stvar. Bilo bi bolje da im se ograniči novac, nego da ih se ukida. HDZ-u to odgovara jer im se tako povećava prag za ulazak u predstavnička tijela. Ono što bi zapravo trebalo ukinuti jest financiranje neodrživih jedinica lokalne samouprave. Tko vrijedi, neka ostane''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Država nam svakim potezom zadire u prava. Iz Općine Primošten godišnje u državnu blagajnu odlazi 75 milijuna eura. Jedinice dobivaju samo četiri posto od prihoda ostvarenih na području, što znači da nama ostaju samo tri milijuna eura. Nek mi daju 16 posto ili 12 posto, što je i europski minimum, pa će onda vidjeti što mogu napraviti. Umjesto toga, oni nam uzimaju i dijele svojima. Oni zapravo ne čine ništa da nešto promijene. Nema tu stvarne volje. Sve što dolazi od njih, i od jednih i drugih, sve im služi za očuvanje dvovlašća. Reforme lokalne samouprave, kako to pametno i umno zvuči. To je k**ac'', kazao je u svom stilu Petrina.

Ivana Marković, SDP-ova gradonačelnica Supetra, bila je nešto blaža: ''Nemamo ništa protiv, ali smatram da je to samo šminkanje jer HDZ drži najveći broj općina i gradova, a ti zamjenici će sigurno naći neko drugo mjesto. Ako žele predložiti nešto ozbiljno, neku pravu reformu, to ćemo podržati. Pitanje je i kako ćemo vraćati dugove zbog krize. Sve porezne reforme idu na račun lokalne samouprave i ova nova će nam također uzeti sredstva. Sve se na kraju razbije na nama, a ništa ne ide iz državnog proračuna. Primjerice, PDV koji se ostvari u Općini ide u državni proračun, a mi moramo održavati sve ostalo, svu infrastrukturu. Nemamo odakle to financirati''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo