NAKON ANALIZA SLIJEDI JOŠ ANALIZA / Plenković nakon sastanka u HDZ-u: 'Napravio sam svoju analizu. Nema elementa koji sam izostavio'

Satima je vrh HDZ analizirao izborni poraz svoje kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović

7.1.2020.
22:37
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković poslijepodne se vratio iz Pariza na sjednicu Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a raspraviti zašto je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore. Analizirao je s kolegama i kolegicama četiri sata gdje su pogriješili, a nakon maratonskog sastanka najavio da će još analizirati. Za nekoliko dana nakon što svoje analize obave županijske organizacije. Zasad su izanalizirali da je razlog izbornog poraza HDZ-a u lošoj demografskoj slici u županijama u kojima su pobijedili.

Satima su HDZ-ovci analizirali kako da odgovornost za poraz Grabar Kitarović prebace nekom drugom ili drugima. Voditelj kampanje Ivan Anušić poručio je prije sastanka da je spreman podnijeti sankcije, ali i kazao da nije Miroslav Škoro kriv što su izgubili, nego oni sami. 

Nakon četiri sata sastanka pred novinare i novinarke izašao je Plenković i kazao da je više od 30 kolega sudjelovalo u analizi te da će analiza biti još.

''Dogovorili smo dvije stvari – prvo, da će sve naše županijske organizacije u nekoliko sljedećih dana napraviti svoju političku analizu i usporedbu s 2014./2015. te će posebno naglasak biti na urbanim sredinama'', istaknuo je Plenković dodavši da je ''zamijećena određena evolucija u biračkom tijelu''.

''Vodili smo raspravu i o kapitalnom pitanju - pozicioniranju HDZ-a, a to je politčki smjer HDZ-a gdje smo nakon rasprave dobili unisonu potporu da je smjer stranke i politike koju vodi Vlada i svi odabiri koje smo napravili u skladu s temeljnim vrijednostima HDZ-a, bilo da je riječ o političkim pitanjima, ekonomskim, socijalnim, vanjsko-političkim temama'', naglasio je Plenković i dodao da će biti još sastanaka ovih dana.

''Vidjet ćemo koje ćemo poteze napraviti i kako ćemo se pripremiti na izborne izazove ove godine", poručio je pa dodao: ''Ja sam dao svoju analizu koju sam osobno napravio. Nema elementa koji sam izostavio, uslijedila je rasprava, ali zadržimo to za interna HDZ-ova tijela''.

Upitan je li postavljeno pitanje nečije odgovornosti, kazao je da je ovo bila interna prva politička analiza te je to proces koji zahtjeva još analize i promišljanja: "Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju i mi kao stranka - najodgovornija i najsnažnija moramo pronaći odgovore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković smatra da je došlo do velike mobilizacije birača lijevog spektra, kao i da im u županijama koje favoriziraju HDZ demografska situacija ne ide u prilog: ''Došlo je do velike mobilizacije lijevog biračkog tijela posebno u zapadnim županijama, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Razlike koje su se ovdje napravile nismo mogli nadoknaditi u županijama u kojima smo pobjedili. Tu je i demografija malo odigrala. U nekim djelovima Hrvatske koji su nakloljeni HDZ-u živi malo ljudi''.

Na pitanje o mogućem raspuštanju stranačkih organizacija odgovorio je da će razmotriti koje će poteze dalje napraviti te je naglasio da je bila otvorena i sadržajna rasprava.

Upitan je li podrška Milana Bandića bila kobna za Zagreb, Plenković je samo kazao da su raspravljali sve aspekte, a on sam ne osjeća se odgovoran za poraz Grabar-Kitarović jer je, kako kaže, od prvog trenutka dao potporu predsjednici.

"Moramo vidjeti što možemo učiniti boljim u smislu onoga što radimo, kako privući birače koji možda trenutno ne izlaze na izbore, kako vratiti povjerenje birača koji su prije podržavali HDZ, a danas možda imaju neku rezervu. Na tom tragu ćemo zajednički tražiti rješenja", zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo