premijer zadovoljan / Plenković nakon prve sjednice: 'Novo povjerenstvo odražava pluralistički stav i duh'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zahvalio je uglednim stručnjacima što su prihvatili izazov da rade na području koje je izrazito važno za hrvatsku budućnost

30.1.2017.
19:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo
Image
banski dvori /

Imenovano novo Stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije: pogledajte tko ga čini

Image
banski dvori /

Imenovano novo Stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije: pogledajte tko ga čini

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak, nakon prve sjednice novoga Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, da su stručnost i pluralnost bili kriteriji za imenovanje članova, da njegov sastav odražava pluralistički stav i duh što će, siguran je, pridonijeti širokom društvenom konsenzusu o obrazovnoj reformi. 

Novo povjerenstvo ima 11 članova, njegova predsjednica je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, a članovi su akademici Ivica Kostović, Miroslav Radman i Milena Žic Fuchs, te prof. dr. sc. emeritus Josip Milat, prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, prof. dr. sc. Drago Šubarić, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Davor Romić i dr. sc. Vilmica Kapac. Na prvome sastanku nisu zbog spriječenosti bili akademik Miroslav Radman i rektor riječkoga Sveučilišta Pero Lučin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je istaknuo kako je cilj nastaviti sve aktivnosti na reformi obrazovanja i provoditi Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je usvojio Hrvtatski sabor, angažirati se na ažuriranju Akcijskoga plana, oformiti ekspertne radne skupine i nastojati, uz što veći društveni konsenzus, prionuti cjelovitoj obrazovnoj reformi.

Zahvalio je uglednim stručnjacima što su prihvatili izazov da rade na području koje je izrazito važno za hrvatsku budućnost, mlade, djecu, te za kvalitetno povezivanje obrazovnoga sustava i tržišta rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je ustvrdio kako je vidljivo da su članovi Povjerenstva vrlo iskusni, kvalitetni znanstvenici i stručnjaci u svojim disciplinama na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini, njegov sastav odražava pluralistički stav i duh, a premijer je siguran da će pridonijeti i širokom društvenom konsenzusu o obrazovnoj reformi.

Podsjetio je da je u hrvatskom obrazovnom sustavu 899 osnovnih i 402 srednje škole s nešto više od 320 tisuća učenika u osnovnim i gotovo160 tisuća učenika u srednjim školama. Plenković je istaknuo kako su u državnome proračunu za 2017.  praktički udvostručena sredstva za reformu obrazovanja, a ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, dodao je, ima trajnu zadaću da sa svojim suradnicima daje punu podršku Povjerenstvu i da se nastavi proces reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje kako će tome procesu dati potporu i sve institucije, svi zainteresirani akteri i političke stranke te da će, u suradnji s Hrvatskim saborom pridonositi tomu da hrvatski mladi ljudi budu konkurentni na tržištu rada, da budu kompetentni i imaju široko obrazovanje, specijalistička znanja, da znaju usvojiti ključne metodološke aspekte i analitike i sinteze, da zauzimaju kritički stav prema svemu što ih okružuje te da budu mobilni i koriste mogućnosti koje je Hrvatska dobila kao članica Europske unije.

Predsjednica Povjerenstva Dijana Vican vjeruje kako će to povjerentvo ispuniti dobivene zadaće i prije svega dokazati da "ništa nije zaustavljeno, da je nešto u bržem tijeku, a nešto u sporijem i da imamo oko sebe puno ljudi". Onima pak koji sumnjaju u šarolikost Povjerenstva dokazat ćemo, izjavila je Vican, da ćemo sve probleme rješavati dogovorno i da ćemo uskoro pokazati rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Barišić spomenuo je kako je u Povjerenstvu i troje bivših resornih ministara te nekoliko pomoćnika, državnih tajnika, koji svi jako dobro znaju 'tajne' sustava. Objasnio je kako je donesena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije temelj, ali će se dalje nadograđivati i usavršavati.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo