'Sastanak je bio nadrealan' / Plenković: 'Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti'

Image
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

"Nismo se dogovorili oko ni jedne jedine formulacije, razlikujemo se samo u nijansama, u tome kako vidimo stanje u oružanim snagama", kazao je premijer

9.11.2021.
17:30
Davorin Višnjić/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je na Pantovčaku održao konferenciju za medije i to nakon današnjeg sastanka premijera, predsjednika Zorana Milanovića i ministra Marija Banožića održanog u Banskim dvorima. 

Podsjetimo, u Banskim dvorima je prvo održana sjednica Vijeća za obranu, a zatim se sastalo i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Milanović se već, nakon sastanka, obratio medijima. Poručio je da je stanje u vojsci nezadovoljavajuće te da se nije uspio ništa dogovoriti s premijerom i ministrom obrane. Zaključio je da je za ponašanje ministra Banožića isključivo odgovoran premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o tome pročitajte OVDJE

Image
SAGA HELIKOPTERI /

MORH optužuje: Milanović od rujna 2020. bez odobrenja Banožića koristi resurse MORH-a

Image
SAGA HELIKOPTERI /

MORH optužuje: Milanović od rujna 2020. bez odobrenja Banožića koristi resurse MORH-a

Na press konferenciju su došli i potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik RH je maloprije imao pressicu, mislim da je dobro da se čuje i druga strana, da dobijete cjelovitu sliku", poručio je Plenković.

"Htjeli smo da današnji sastanak Vijeća za obranu bude što sadržajniji i konstruktivniji. U pojedinim segmentima sastanak je bio nadrealan. Nastojat ću da komunikacija od strane Vlade, radi dobrobiti hrvatskog javnog prostora, bude što civiliziranija. U biti smo se složili u pogledu stanja oružanih snaga. U godini smo u kojoj idemo u sklapanje ugovora o nabavci borbenih aviona", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Poštujemo stav predsjednika da želi ukazati na financiranje'

"Hrvatske snage će dobiti sposobnosti kokej su snažnog karaktera da se snaga HV-a prije i poslije Rafala ne može mjeriti istim mjerilima", dodao je.

"Mi kao Vlada možemo biti ponosni koliko smo do sada učinili na povećanju izdvajanja za obranu u odnosu na prije", izjavio je Plenković i pokazao papri s grafovima koji pokazuju da su izdvajanja na obranu dosta porasla u odnosu na vrijeme prije 2016 godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je vrlo važno u kontekstu vremena u kojoj se nalazimo. Sad se nalazimo u 2020. i 2021., godinama koje je donijela enormne troškove za saniranje pandemije koronavirusa, za potporu kompanijama u privatnom sektoru. Sačuvali smo kreditni rejting i napravili enormne iskorake prema članstvu u eurozoni i u takvom kontekstu mi 7-10 posto i kad se uzme efekt inflacije, izdvajamo više za obranu", objasnio je premijer.

"Nismo se dogovorili oko ni jedne jedine formulacije, razlikujemo se samo u nijansama, u tome kako vidimo stanje u oružanim snagama. Poštujemo stav predsjednika da želi ukazati na financiranje obrane, Oružanim snagama, ali se ne slažemo o tome kako pristupiti toj temi i kako realno sagledati gdje smo mi danas. To gledamo s pozicija Vlade koja je izrazito puno uložila u vojsku i ministarstvo financija je izrazito puno uložilo", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poboljšali smo uvjete i u vojarnama. Gotovo da nema lokacije gdje nismo ulagali. Uložili smo više od 600 milijuna kuna. HV je vraćena odlukama naše vlade u Vukovar, Varaždin, Sinj, Ploče i Pulu. Sve su to snažne poruke koje smo učinili dosada. Slažemo se da treba učiniti još, mi ćemo to učiniti. Kad je riječ o nabavi oklopnih pješačkih vozila, jer to prema ovom sastanku predstavlja neku točku prijepora koja je jako važna, u trenutku kad se preuzme čvrsta obaveza da se ta vozila nabavljaju, tad će Vlada RH bez većih poteškoća iznaći sredstva i za ta vozila. Ono što želimo je jasna komparativna analiza", rekao je Plenković.

"To što nije bilo priopćenja nakon Vijeća za obranu nije neka bitna činjenica. Moramo voditi računa o cjelini, nemamo luksuz gledanja samo jednog dijela proračunske torte.  Razumijemo nužnost jačanja obrambenih sposobnosti, zato i idemo u projekt nabave borbenih zrakoplova", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, to sam ja inicirao da bude u istom danu, taj sastanak je za razliku od ovog prošao vrlo konstruktivno i u pogledu tema što se tiče našeg okruženja gdje je, moram priznati, uz informacije koje smo čuli od ministra vanjskih poslova, sve je prošlo u zajedničkoj ocjeni koja je gotovo istovjetna. Slično je bilo oko nezakonitih migracija, gdje je referirao Božinović", ispričao je Plenković.

"Treća tema, smjernice za rad SOA-e i VSOA-e, usuglasili smo se oko smjernica za iduću godinu. Taj drugi sastanak je protekao kao da je sve normalno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nepremostive razlike'

"Što se tiče pokušaja da se dogovorimo o najnižem zajedničkom nazivniku, možete pitati aktere tog sastanka, pitajte tko je nastojao biti konstruktivan. Ja smatram da smo mogli postići dogovor. Jer mislim da se nismo oko sadržaja rasprave razilazili. Svatko zan koliki je proračun i koliko tko ima ljudstvo. Stekao sam dojam da s druge strane nije bilo te želje tako da se može osigurati ova pressica kasnije", objašnjava. "Ovo sve što je predsjednik rekao o lakiranju i zamajavanju javnosti, to je nonsens", dodao je premijer.

"Ne bih rekao da je to neka talačka situacija. Mi smo sad od situacije da smo oduševljeni borbenih zrakoplovima došli do dojam da su ostale grane vojske taoci Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ja nisam baš primijetio da su ostali zapovjednici nešto ljubomorni na zapovjednika HRZ-a. Ako su avioni tu, onda smo svi s njima jači", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekao da ću kao predsjednik Vlade i stranke HDZ-a, koju je netko nazvao nacional-socijalističkom radnom partijom. Mi smo za Milanovića nacistička stranka, to je bilo prošli tjedan. Usprkos tome, pokušavamo održati razinu komunikacije na nekoj razini koja je dobra i za naše građane. On je i popodne išao u tom smjeru. I mi bi mogli biti drski, bezobrazni, ali ne želimo jer želimo pokazati javnosti da se to može. Do on nije postao predsjednik ja se ne sjećam ni približno da je bilo ovakve vrsta komunikacije na koju se javnost privikla. Neki ljudi to čak i odobravaju na njegovu komunikacija koja je uličarska, poluprimitivna, kafanska", kazež premijer.

"Meni se danas ne da ići tim smjerom, jer mislim da je dobro da su danas održani ti sastanci i da imamo neke zaključke", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću se valjda osjećati kao premijer koji ima najveći proračun za vojsku kao da smo u talačkoj situaciji", rekao je Plenković. "Bilo je danas nekih nadrealnih situacija za koje bi bilo bolje da ih nema, ali ne bih u detalje da podštetim hrvatsku javnost", dodao je premijer.

Potezi ministra Banožića

"I sam ministar je pojasnio da za opoziv predsjednika trebate imati dvije trećine zastupnika, to nije realno. Ministar nije išao za tim, nego ga je netko nešto pitao, a onda je Milanović odgovorio da je ministar opušak koji ima petparačku doktorat, da je iz vinkovačke provincije čime je uvrijedio Vinkovce i sve koji imaju diplome s tog fakulteta. Ministar nije rekao da se ide u opoziv predsjednika, za to treba imati dovoljnu većinu, to nije politika koja se formulirala u ovoj nacističkoj stranci, kako on zove HDZ", objasnio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministra nitko ne potiče, on je reagirao kao političar", dodao je.

O Banožićevom stanu

"Vidio sam da je ministar već reagirao. On je član vlade, nije iz Zagreba. Došao je u Zagreb i dobio je taj stan. Ako ga je trebao urediti, uredili su ga. Nisu ga uredili da on to nosi sa sobom kući. Ali indikativno je baš da se netko potrudio da baš taj ministar baš danas izađe na naslovnici jednog tjednika. Kakav dramatični tajming. Ma nije slučajno,  ja mislim da je to slučajno. Sto posto je to pušteno iz ove nacističke stranke pušteno", rekao je ironično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znamo kako ćemo zaspati od Milanovićevih prijetnji da će početi koristiti svoje ovlasti", odgovorio je. "Mi smo današnjim sastancima s predsjednikom ispunili kvotu za nekoliko mjeseci, to je bilo četiri sata s pauzama od par minuta", rekao je Plenković.

"Sad smo došli u fazi gdje postoji ignoriranje ministra obrane od strane predsjednika. To tako po zakonu ne može. Treba poštovati ministra i Ministarstvo obrane. Postoji zakon, postoje nadležnosti ministra i nadležnosti načelnika Hranja i postoje nadležnosti predsjednika. Dosta banalno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to ne doživljavam kao nešto prema meni. Iz mog kuta gledanja, to je samo jedan segment djelovanja predsjednika vlade. Ovo sve skupa nije tema. Cijelu priču je u eter istresao Milanović. Tko je u javnosti potencirao počasno-zaštitnu bojnu? To nije neka tema koja treba dobiti ovakve dimenzije da imamo pitanje funkcionalnosti", izjavio je Plenković.

"Bez problema su bili dogovori oko šefa SOA-e, VSOE-a, oko načelnika glavnog stožera, oko šefa Vrhovnog suda i to kad je predsjednik isto tako na nezakonit način kršio zakon o sudovima. Je li u redu da Milanović krši zakon o blagdanima? Jel to normalno? Nađite mi još jednu zemlju u svijetu u kojoj predsjednik na dan kad je po zakonu Dan državnosti ne čestita svojim građanima taj dan. Ako netko uspije to naći, ja ću ga voditi na ručak. Ja mislim da je to nemoguće. I nikom ništa", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad je poštuje zakon o obrani. Nema reakcije. Došli smo u situaciju da u društveno-medijskom kontekstu divljaštvo, uvrede i primitivitam postaju normalne. Sve je dopušteno. Tako nastradaju i komentatori, sjetite se Puhovskog koji više ne smije doći na RTL. Što se govori medijima, drugim ljudima. To je sve postalo normalno. Spustili su se standari, javnost se priviknula da najgrublje uvrede prolaze. To je daj novi model, europski, s Pantovčaka, a ne iz Vlade. Onaj tko želi vidjeti razliku, on ju vidi", rekao je Plenković.

O veleposlanicima

"Što se tiče sudjelovanja prof. Goldsteina u vijeću za suočavanje s prošlošću, on je tamo pozvan kao povjesničar sa svojim svjetonazorom i ideološkom pripadnošću. Tamo su bili i povjesničari i politolozi, napravljen je izrazito vrijedan dokument koji se ne odnosi samo na jedan pozdrav. Siguran sam da je Goldstein tu dao svoj doprinos. Da li je on dobar da bude veleposlanik, to je drugo pitanje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je bilo situacija gdje se načelniku glavnog stožera oružanih snaga nije dalo govoriti na sastanku. Nadam se da je on dobro i da ima svoju slobodu govora. Meni je inače Hranj cijelo ovo vrijeme bio, a znam ga dugo, normalan i ozbiljan i simpatičan čovjek, zato i nisam imao ništa protiv njegova imenovanja", kazao je Plenković.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo