nakon sjednice HDZ-a / Plenković: Nećemo zabraniti pobačaj. Odluka Ustavnog suda je jasna

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Riječ je o osjetljivom slučaju gdje struka i liječnici moraju biti u prvom planu', rekao je premijer

9.5.2022.
20:50
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka vrha HDZ-a. Na početku je govorio o uvođenju eura, očekuje da se u petak izglasa Zakon.

"Što se tiče rebalansa, uspjeli smo pokriti sve zahtjeve do sada. Idemo u rebalans na Vladi u četvrtak, to uzima u obzir ovu krizu, zahtjeve sindikata", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo - s obzirom na okolnosti  - može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedan bilježimo kontinuirani rast cijena", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Najavio je također da će se ovaj četvrtak na Vladi naći rebalans proračuna kojim će se uzeti u obzir energetsku krizu, zahtjeve sindikata i rashode koji se tiču zdravstva. Upitan o pozivu predsjednika RH Zorana Milanoviću za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, kazao je da će odgovoriti kad procijeni da je vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

Ekskluzivno istraživanje: Odnos Milanovića i Plenkovića na najnižim granama. Otkrivamo kako građani vide njihov sukob

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

Ekskluzivno istraživanje: Odnos Milanovića i Plenkovića na najnižim granama. Otkrivamo kako građani vide njihov sukob

Plenković je izrazio zadovoljstvo rejtingom svoje stranke. U šestoj godini mandata imamo uvjerljivu potporu, to je jako dobro, istaknuo je.

Plenković je komentirao i slučaj trudnice Mirele Čavajde poručivši da je riječ o osjetljivom slučaju gdje struka i liječnici moraju biti u prvom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije političko nego zdravstveno pitanje na koje treba odgovarati struka", rekao je Plenković i poručio da Vlada u ovom trenutku nema namjeru mijenjati zakon koji regulira prekid trudnoće.

Podsjetio je da je Ustavni sud čekao 27 godina kako bi donio odluku o tom zakonu na temelju inicijative pojedinca iz 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Okvir odluke Ustavnog suda je jasan i samo govori o tome da bi se trebale poduzeti određene stvari kako bi se zakon modificirao, ali se ništa supstantivno u njemu ne bi promijenilo nego je više stvar na dodatnim informacijama i naporima kako bi u konačnici bilo što manje pobačaja, nema zabrane", kazao je.

Na upit novinara imaju li žene u Hrvatskoj pravo odlučiti o rađanju djece, Plenković je odgovorio potvrdno. "Imaju pravo, a nikome se ne može oduzeti pravo na priziv savjesti, te dvije stvari egzistiraju istodobno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković pritom nije želio komentirati izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša da bi se sve brže riješilo da mu se trudnica javila.

Na upit hoće li uskoro reforma zdravstva, premijer je podsjetio na velike troškove pandemije od oko 40 milijardi kuna, ali i na to da Hrvatska po glavi stanovnika ne izdvaja onoliko koliko izdvajaju ostale EU članice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar radi na reformi zajedno sa svojim stručnim timom, dodao je.

O posjetu Ukrajini

"Posjet Kijevu je prošao jako dobro. Snažna potpora Hrvatske Ukrajini", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Ukrajini smo razgovarali o zarobljenom Hrvatu. Nastavljaju se razgovori", kazao je Plenković. Dodao je da se nastavlja pomoć Ukrajini. Kaže da je Zelenski upoznat sa slučajem te da će ukrajinski diplomati o tome razgovarati s Rusima.

"Oni pričaju puno šire, to je veći broj ratnih zarobljenika", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj posjet je pažljivo planiran, to je moj treći posjet u 10 mjeseci. Naša podrška je očita, vidljiva, to Zelenski jako dobro razumije. Mi smo jučer baš htjeli doći tamo, baš 8.5. Oni znaju da je Hrvatska prijatelj", kazao je premijer.

"Što se tiče Irpina i Buče, recimo da je Zagreb Kijev, Irpin i Buča bi bili Velika Gorica i Zaprešić. To je neposredna blizina. Irpin je moderan grad mladih obitelji, ta razaranja su nevjerojatna. To su stambene zgrade, nove zgrade", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da im je svećenik tamo pokazao masovnu grobnicu u dvorištu crkve. "Tu neke stvari podsjećaju na Domovinski rat, neprihvatljivo, brutalno, teško je to zamisliti", rekao je Plenković.

"Nama su te informacije bile jako korisne kako bi upotpunili saznanja. Rusija je pogazila sve vrijednosti međunarodnog prava", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je upitan što se može očekivati nakon današnjeg Putinovog govora. "Mislim da vam je jasno da nisam stigao čuti govor, vidio sam kratko naslove. Ne bih ga sad komentirao, nije na meni da komentiram nijanse. Cijenio bih da se povuku ruske trupe", kazao je Plenković.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo