porezni uskok nastavlja rad / Plenković o Kalmeti: 'Bilo je i drugih slučajeva koji su kasnije završili oslobađajućim presudama'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Andrej Plenković kazao je kako će porezni USKOK nastaviti raditi u sustavu porezne uprave, a optužnicu Božidara Kalmete je komentirao riječima da će HDZ tome vrlo ozbiljno i racionalno pristupiti

12.11.2016.
13:44
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu u Dubrovniku da će porezni USKOK nastaviti raditi u sustavu porezne uprave, a na pitanja o stajalištu stranke prema Božidaru Kalmeti protiv kojega je potvrđena optužnica, rekao je da će se tome pristupiti racionalno i oprezno i podsjetio da postoji institut presumpcije nevinosti.

Na pitanje novinara treba li Kalmeta odstupiti s mjesta predsjednika županijskog HDZ-a s obzirom na optužnicu i hoće li imati podršku ako se kandidira opet za gradonačelnika Zadra, Plenković je rekao da u stranci još nisu razgovarali o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U hrvatskom kaznenom pravu kao i u drugima postoji institut presumpcije nevinosti. Razgovarat ćemo o novoj situaciji, bilo je i drugih slučajeva koji su kasnije završili oslobađajućim presudama. Pristupit ćemo tome vrlo oprezno i racionalno," rekao je.

Niječno je odgovorio na pitanje novinara ukida li se porezni Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je dio sustava porezne uprave odnosno Ministarstva financija i nastavit će s radom", rekao je Plenković.

U vezi s nezadovoljnim glasovima o poreznoj reformi, Plenković je ocijenio da je postignut kvalitetan kompromis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je Vlada, kada je u četvrtak usvojila paket što novih, što izmjena i dopuna postojećih zakona napravila kvalitetan iskorak koji će ostvariti sva tri temeljna cilja. To je da će većina naših građana imati veći dohodak; da će se porez na dobit smanjiti, a da ćemo osigurati - i ovim mjerama koje se odnose na socijalnu komponentu PDV-a - jednu važnu poruku građanima. Istodobno će poduzetnici biti u najvećoj mejeri rasterećeni, kada se gleda cjelina porezne reforme, a doći će do održivosti javnih financija to jest državnog proračuna", rekao je.

 Očekuje temeljitu i angažiranu raspravu o poreznom paketu u Saboru i nada se da će, kao što je planirano, stupiti na na snagu 1. sijčnja 2017. a dio malo kasniije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska Vlada čvsto stoji iza branitelja, hrvatskih generala, a ja osobno iza potpr Vlade ministra obrane Damira Krstičevića. Znat ćem načine na koje ćemo zaštititi hrvatske nacionalne interese i dignitet Domovisnkog rata i pripadnike hrvatskih branitelja koji su bili u okviru HVO-a,"  rekao je na pitanje novinara o kaznenim prijavama iz BiH.  

"Vidjet ćemo temeljito što je od ovih prijava supstancijalno potkrijepljeno da bi eventualno moglo postati optužnica, imamo Savjet za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, posebno povjerenstvo koje će brinuti o postupcima prema hrvatskim braniteljima koji su bili pripadnici HVO-a, koje vodi ministar branitelja Tomo Medved. Sve službe su angažirane, provjeravaju navode", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ponovio je da za zločine treba odgovarati, ali da se protivi "orkestriramnim tajminzima i selektivnom  pristupu  pojedinim istragama".  Ponovio je i da će  otvoriti dijalog s vlastima u Bosni i Hercegovini na političkoj i na pravosudn razini i iznaći rješenje koje će umiriti naše branitelje i zaštitit hrtatske nacionalne interese.

Plenković je u Dubrovnik danas došao na proslavu 27. obljetnice utemeljenja tamošnjeg HDZ-a, a sastat će se i s čelnicima Grada i Županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo