PUČANI PODRŽAVAJU WEBERA / S dva sata zakašnjenja počeo sastanak čelnika EU! Plenković: 'Baš da Hrvatska pobere svo vrhnje...'

To je šušur koji generira netko treći, a ja nemam potrebu sto puta odgovoriti da su to spekulacije, rekao je Plenković

30.6.2019.
19:10
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je, uoči sastanka Europskog vijeća, komentirao glasine da bi on mogao zauzeti jednu od čelnih pozicija u institucijama Europske unije. 

Posljednjih dana Plenković se u medijima spominjao kao potencijalni kandidat za predsjednika Europskog vijeća, a ranije i za predsjednika Europske komisije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pučani i dalje podržavaju Webera

Nakon sastanka čelnika Europske pučke stranke, oko 19 sati trebao je početi izvanredni sastanak Europskog vijeća na kojem se treba raspravljati o novim čelnim ljudima Europske unije.  No, sastanak je počeo oko 21.15 sati sat jer su trajali bilateralni sastanci čelnika. 

"Nema potpore na razini šefova država i Vlada i cijelog Predsjedništva Europske pučke stranke Europske pučke stranke za prijedlog koji je cirkulirao danas. Konsenzus je vrlo jasan i čvrst pa očekujem danas duge, tvrde, komplicirane i teške pregovore", rekao je Plenković uoči sastanka Europskog vijeća, a nakon sastanka Europske pučke stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavit ćemo još nekoliko konzultacija, ali naša pozicija je cijelo vrijeme jasna. Postoji pet utakmica koje se paralelno igraju: to je konceptualna utakmica, odnosno oni koji je jesu za spitzenkandidata, da onaj tko dobije najveće povjerenje, a to je bio EPP, odnosno Manfred Weber, da dobije šansu prvi da bude na čelu izvršne institucije EU, a to je Europska komisija. To je naša pozicija cijelo ovo vrijeme i to je ono što pregovaramo proteklih mjesec dana i tu se ništa nije promijenilo", rekao je Plenković. 

"Druga utakmica je politička, a to je ono da socijalisti i liberali cijelo vrijeme žele da budući predsjednik Komisije konačno ne bude nitko iz EPP-a. I cijela tirada protiv Manfreda Webera je, po meni, totalno neargumentirana o tome da nema iskustva i da baš ne govori sve jezike. Mislim da je to kompletno nebitno i da je to samo predtekst na čemu žele ostvariti cilj da ne bude netko iz EPP-a. To ne dolazi u obzir jer istom tom argumentacijom se mogu diskvalificirati i spitzenkandidati socijalista i jedan od sedam kandidata liberala", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća utakmica je geografska distribucija, četvrta je zastupljenost spolova i najvažnija je peta međuinstitucionalna utakmica između Europskog vijeća i Europskog parlamenta. S jednim manevrom socijalisti i liberali su prošlog tjedna nastojali diskvalificirati Webera, a onda bi se vraćali na nekoga drugoga tko bi bio drugi. Obično drugi ne bude prvi", kazao je Plenković te dodao kako je malo rano govoriti što bi mogao biti kompromis. 

"To je šušur koji generira netko treći"

Medijskim špekulacijama je nazvao mogućnost da on dobije neku funkciju. "To je šušur koji generira netko treći, a ja nemam potrebu sto puta odgovoriti da su to spekulacije", kazao je Plenković te dodao da nema što demantirati spekulacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni ste naših vanjskopolitičkih uspjeha ovog tjedna. Baš da poberemo svo vrhnje ovoga svijeta u Europi, bilo bi divno, ali to nije moja tema, nego vaša", kazao je Plenković.

Weber ispao iz kombinacija?

Uoči sastanka jako se puno šuškalo o imenima, a kako sada stvari stoje, izgledno je da je iz kombinacija ispao Manfred Weber, glavni kandidat u parlamentu najbrojnijih pučana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje se ne isključuje mogućnost da za neko top mjesto bude predložen i hrvatski premijer. Izvori iz Bruxellesa danas su govorili da je glavni kandidat pučana Manfred Weber ispao iz kombinacija za čelo Komisije - šef Europskog vijeća Donald Tusk rekao je predsjednicima Klubova u parlamentu uoči sastanka da će predložiti rješenje iza kojeg stoje Njemačka, Francuska, Španjolska i Nizozemska - da šef Komisije postane Frans Timmermans, glavni kandidat socijalista. U izjavama prije početka svi su škrti na detaljima.

"Nadam se da ćemo večeras doći do zaključka i da nećemo izabrati samo predsjednika Europske komisije, već i, ako je moguće, cijeli paket", kazao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću govoriti o imenima. Naravno, čuo sam razne glasina, ali večeras ćemo pokušati donijeti odluku", kazao je Rutte na pitanje koje su šanse Fransa Timmermansa

"Moraju postojati muškarci i žene iz istočne Europe"

Možda je najviše otkrivala izjava francuskog predsjednika, otprije nesklonog takozvanim spitzenkandidatima. "U tijeku je postupak konzultacija, Donald Tusk će nam uskoro dati odgovor, ali moraju postojati muškarci i žene iz istočne Europe, te mora postojati onoliko muškaraca koliko i žena", kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, recimo Viktor Orban snažno je protiv kandidata socijalista. Uoči sastanka zemlje Višegradske skupine ustale su protiv Timmermansa koji ih je ranije prozivao zbog kršenja vladavine prava. 

"Timmermans nije kompromisni kandidat, on dijeli Europu i sigurno ne razumije pitanja središnje Europe. Ne razumije zemlje koje se suočavaju s postkomunističkom krizom", kazao je poljski premijer Mateuzs Morawiecki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jasan je i aktualni šef parlamenta iz redova EPP-a. "Za moju stranku nemoguće je glasati za socijalista za predsjednika Europske komisije", kazao je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani

Odgovor danas ili sutra ujutro 

Ime Andreja Plenkovića u izjavama se barem nije spominjalo. No, u slučaju da premijer doista ode u Bruxelles naslijediti Donalda Tuska, prvo bi trebao podnijeti ostavku Saboru na dužnost premijera, najkasnije do jesenskog zasjedanja 15. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada bi predsjednica trebala imenovati novog mandatara u roku od 30 dana, a taj bi Saboru trebao predstaviti rekonstruiranu Vladu i dobiti za nju 76 ruku. Plenković pak ne bi morao odmah odstupiti s čela HDZ-a, nego bi mogao čekati redovne unutarstranačke izbore.

Hoće li išta od navedenog biti potrebno možda doznamo još večeras, no ako ne bude odluke već je za sutra najavljena mogućnost da se sastanak nastavi na radnom doručku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo