On je za to da se taj dan ne radi / Plenković o neradnim nedjeljama: 'Nema ništa logičnije i prirodnije u Hrvatskoj od toga'

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

Ponovio je i da parlamentarni izbori i datum njihova održavanja trenutačno nisu tema

28.4.2020.
16:55
Josip Regovic/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Osijeku kako je on za neradnu nedjelju, ali i naglasio kako je to tema koja zahtijeva široku javnu raspravu i zakonsku podlogu.

Plenković je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja nakon posjeta tvrtki "Belje", podsjetivši na riječi Nacionalnog stožera civilne zaštite vezane uz posljednje mjere u sklopu zaštite od epidemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema ništa logičnije ni prirodnije da se u nedjelju smanji mobilnost stanovništva

"Ako epidemiolozi procjenjuju da treba jedan dan smanjiti mobilnost stanovništva, a odabrana je nedjelja – nema ništa logičnije, prirodnije u Hrvatskoj, da to bude u nedjelju", rekao je.

Na dodatno pitanje hoće li tako ostati i nakon što bude proglašen završetak epidemije, premijer je rekao da za takvu odluku treba imati zakonsku podlogu, podsjetivši da je prijašnje pokušaje zabrane rada nedjeljom Ustavni sud ukinuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ide na to, potrebna je vrlo široka javna rasprava, razumijevanje toga konteksta, tradicije, kulture, onoga što ljudi žele i, naravno, onoga što će na kraju biti pravno održivo. Što se mene tiče, ja sam za to da se nedjeljom ne radi", rekao je.

Ponovio je i da parlamentarni izbori i datum njihova održavanja trenutno nisu tema, a o mogućnosti elektroničkoga glasovanja drži da "za takvu fazu iskoraka treba ipak puno dulje vremena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak u Slavoniju nije početak predizborne kampanje

Odbacio je tumačenje da je njegov boravak u Slavoniji znak da je na neki način  predizborna kampanja već počela.

Pritom je, s obzirom na to da je danas nazočio potpisivanju ugovora za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Halasica na autocesti A5, podsjetio da je Vlada napravila projektnu dokumentaciju za puni profil autoceste u Baranji koji prethodna, SDP-ova Vlada, nije htjela prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokumentacija je prihvaćena, proveden je natječaj, osigurano je vrlo povoljno financiranje. Vjerujem da ćemo za dvije godine moći s punim profilom autoceste doći od Osijeka do Belog Manastira, a vrlo brzo i do mađarske granice. Imamo normalne aktivnosti i ako se reaktivira gospodarstvo, normalno je da i Vlada dođe na teren. Moramo osjetiti što se zbiva u različitim hrvatskim županijama", dodao je Plenković.

Posjet Osječko-baranjskoj županiji premijer će završiti u Osijeku sastankom na temu poljoprivrede na kojem će biti predstavnici tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, zatim predstavnici Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nama je kao potrošačima da preferiramo hrvatske proizvode

U tom je kontekstu Plenković istaknuo kako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede žele kroz inovativni pristup dati poticaj poljoprivrednicima da budu konkurentni i da tako Hrvatska proizvodi što više hrane te da se ona konzumira upravo na domaćem tržištu.

"Vlada je svjesna da Hrvatska ima enormne potencijale u poljoprivredi i u svemu što radimo u ovom mandatu s promjenom zakona, poticajima, povlačenjem europskih sredstava, nastojimo dati nove mogućnosti za poljoprivrednike, njihov rad i aktivnost", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući da je Hrvatska otvorena ekonomija, dodao je i da nam je u interesu da pokažemo svojevrsno domoljublje prema domaćim poljoprivrednim proizvodima.

"Na nama je, kao potrošačima, da ponekad uza svu mogućnost da na tržištu budu svi, preferiramo ono što se radi u Hrvatskoj", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo