'Presuda nepravedna' / Plenković o Praljkovom činu: 'Događaj bez presedana, uputio je poruku što misli o presudi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'On je očito bio potresen mogućnošću da uopće bude osuđen. Iz njegovog kuta, iz moralnih razloga oduzeo si je život', kazao je Plenković

30.11.2017.
8:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković još je jednom izrazio sućut obitelji Slobodana Praljka. "Izražavam žaljenje za događaj koji se jučer zbio u sudnici, gdje je on očito potresen mogućnošću da uopće bude osuđen, iz njegovog kuta moralnih razloga oduzeo si život. Događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište. On je time uputio poruku što misli i kako doživljava presudu, koja je i prema našem sudu nepravedna, posebno u elementima povezanostima tadašnjeg državnog vrha RH na ratna zbivanja u BiH."

Plenković je naglasio stajalište Vlade o odnosima s BiH. "Republika Hrvatska je prijateljska, susjedna zemlja Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod u BiH je bio taj koji je zajedno s Bošnjacima na referendumu u ožujku 1992. bio ključan kako bi došlo do samostalnosti i neovisnosti zemlje. Potpora koju je Hrvatska davala BiH za vrijeme projekta velikosrpskog Miloševićevog režima bila je stalna, kontinuirana, politička, vojna. Skrbila je za stotine tisuća izbjeglica. Akcija Oluja imala je prekretničku ulogu za totalnu promjenu ravnoteže snaga u BiH. Uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za njezinu budućnost, i to na način da budu ravnopravan, konstitutivan narod", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud sudi pojedincima, stoga u jučerašnjoj presudi nema elemenata o odgovornosti hrvatskog državnog vrha, komentirao je Plenković. "Uloga haškoga suda je da ostvari pravdu. Sud ne sudi državama i nema elemenata koji bi utjecali na odgovornost hrvatske države. Važno je da presude suda moraju doprinijeti procesu utvrđivanja istine i pomirbe. Ukoliko su te presude bazirane na činjeničnom stanju koje nije utvrđeno u cijelosti sa svih aspekata, ako su doživljene nepravedno, onda to nije dobro."

Sjednica Vlade imala je samo tri točke dnevnog reda. Vlada se izjasnila o amandmanima, kojih je podneseno 147, na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu i projekcijama za 2019. i 2020. Prihvatćen je prijedlog njihovog amandmana na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te je dana prethodna suglasnost predstavnika Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na taj zakon. Odlučeno je i o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će sutra u Osijeku također održati sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo