vruća tema / Plenković o prešutnim minusima: 'Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana'; Otkrio kome ostaju potpore za radna mjesta

Prešutni minusi i najava njihova ukidanja loša su vijest za više od 800 tisuća građana

2.9.2021.
10:50
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo se na sastanak s guvernerom Borisom Vjučićem s kojim je prije sjednice razgovarao o prešutnim minusima i najavi njihova ukidanja što bi bio veliki udarac za građane.  

"Dogovorili smo da će HNB dostaviti Ministarstvu financija detaljnu analizu idućeg tjedna i da ćemo kao Vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, a ovaj dodatni instrument prešutnog prekoračenja, koji je očito u raširenoj uporabi, doveo je do situacije da neki naši sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Rješenje će uključivati i zakonsku izmjenu, ako bude potrebno, na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana dnevno. Moramo napraviti rješenje koje će uključiti nižu kamatnu stopu i bolju informiranost", poručio je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se, ako bude potrebno, organizirati i sastanak sa bankama. 

Potpore ostaju za event industriju, klubove i putničke agencije

Kad je riječ o potporama za očuvanje radnih mjesta, Plenković je rekao da je do sada država za to izdvojila 18 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potporama smo obuhvatili svako drugo radno mjesto praktički. Ovo govorim zato da dobijemo osjećaj masivnosti i svrhovitosti potpore. Zbog epidemioloških okolnosti koje se očito mijenjaju - procijepili smo 51 posto odraslog stanovništva prvom dozom, relaksiranjem mjera dolazimo u situaciju da ćemo mjere za očuvanje radnih mjesta prilagođavati. Za kolovoz one će ostati 4000 kuna, no s obzirom da dolazimo do normanog rada - ostale bi od 1. rujna za event industriju i putničke agencije te noćne klubove", rekao je premijer. 

Do kraja godine ostaje na snazi mjera skraćenog radnog vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš o koronavirusu: Popu pop, bobu bob 

U Hrvatskoj danas imamo 798 novih slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u testiranima je gotovo 8 posto. Na tjednoj razini prisutan je blagi porast. 

Najviše novozaraženih ima Grad Zagreb. Čak 86 posto od 4140 novozaraženih u zadnjih tjedan dana nije cijepljeno. Hospitalizirano je 440 osoba, a na respiratoru su 53 osobe. Od 117 osoba na respiratoru u proteklih tjedan dana više od 94 posto nije bilo cijepljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovorena je kolektivna pripravnost bolnica za povećan priljev covid pacijenata. 

"Uočava se dvostruko pa i trostruko veći broj djece među hospitaliziranima u 4. valu epidemije", istaknuo je ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljeno je 51,2 posto odraslog stanovništva. Najveći udio cijepljenih starijih od 65 godina ostvarila je lokacija u Primorsko-goranskoj županiji u Domu zdravlja Rijeka.

"Sve je spremno za početak cijepljenja u ljekarnama idućeg tjedna", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je 99,4 posto zaraženih delta varijantom, prema posljednjim rezultatima sekvencioniranja 376 uzoraka do 6. kolovoza. 

"Molim javnost da ovu informaciju prihvatimo krajnje ozbiljno. Potreban je poseban oprez zbog visoke zaraznosti delta sojem. Brojeve novozaraženih koje imamo u posljednjih tjedan dana nismo vidjeli od svibnja. Potentniji i zarazniji delta soj dokazuje svoju jačinu. Brojke hospitaliziranih su dvostruko veće nego u rujnu prošle godine, a onih na respiratorima trostruko veći", istaknuo je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na troškove covid epidemije. Jedan dan liječenja covid pacijenta košta 11 tisuća kuna, a u bolnici boravi u prosijeku 20 dana. 

"To je 2,753 milijarde kuna - više od pola vrijednosti Pelješkog mosta, gospodine predsjedniče. Ako se nastavi epidemija necijepljenja, možemo očekivati daljnje mutacije i porast hospitaliziranih. U kotekstu nadolazeće jeseni mogu reći da ćemo žeti onako kako smo sijali. Toga ćemo posebno biti svjesni u naredna tri tjedna s povratkom u škole i na posao. Imamo sve alate za borbu protiv virusa, no dio populacije ih ne prihvaća. Nakon svega što je Vlada poduzela može se samo reći: Popu pop, bobu bob. Znanstvene činjenice moraju prevladati strah i predrasude o cijepljenju", poručio je ministar Beroš dodajući da su jedini autoritet liječnici kojih je cijepljeno više od 80 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fuchs o nastavi 

Definirani su nešto blaži uvjeti u školama: dozvoljeno je miješanje učenika, stručna praksa i vježbe, održavanje roditeljskih sastanaka uživo, seljenje učenika i kabinete, vježbanje u sportskim dvoranama...

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo