banski dvori / Plenković o rastu BDP-a: 'Ovo je najveći rast u posljednjih 30 godina. Treći smo u Europi'

'To je zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovo', kazao je premijer

26.11.2021.
13:10
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković održao je press konferenciju u Banskim dvorima sazvanu "ad hoc". S premijerom su bili ministri Zdravko Marić, Tomislav Ćorić, Josip Aladrović i Darko Horvat.

Povod za sazivanje konferencije je rast BDP-a od 15,8 posto. DZS je, naime, danas objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu. 

"Doprinos ovom rastu očekivano je dao izvoz roba i usluga, to se najviše odnosi na turističku sezonu", započeo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trećem kvartalu obujam porastao je obujam građevinskih radova, industrijske proizvodnje i broj dolazaka stranih turista. Kad sve zbrojimo, možemo reći da se ekonomija munjevito oporavila. Bit ćemo sigurni među prve tri članice EU po rastu BDP-a u 2021. godini", rekao je.

"To je zajednički napor Vlade, poduzetnika i građana. Ako se ovako nastavi, i četvrti kvartal će biti razlog da se vidimo ponovo za koji mjesec i da u cijelosti ocijenimo uspjeh ove 2020. godine", nastavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Glavna državna odvjetnica /

Hrvoj Šipek: 'Nutemeljene su informacije o smjeni ravnateljice Uskoka. Odluku neću donijeti pod pritiskom medija i javnosti'

Image
Glavna državna odvjetnica /

Hrvoj Šipek: 'Nutemeljene su informacije o smjeni ravnateljice Uskoka. Odluku neću donijeti pod pritiskom medija i javnosti'

O smjeni ravnateljice USKOK-a

Na pitanje o izvještaju šefice DORH-a odgovorio je da će Vlada taj izvještaj podržati te da će odbiti inicijativu oporbe za opoziv Zlate Hrvoj Šipek. ''Čuo sam jutros da ima neka inicijativa za opoziv. To ćemo odbiti'', rekao je.

Novinari su Plenkovića pitali hoće li podnijeti ostavku zbog pritisaka na DORH u slučaju Žalac. "S tim oporbenjacima smo se poigravali na aktualnom satu, možemo opet", odgovorio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko je prokomentirao i ostavku Vanđelića rekavši da su upoznati s njegovom ostavkom.

Mamićeva tvrdnja da je podmićivao suce

"Pročitao sam tu informaciju, ima tko je nadležan to provjeravati. Postoji DORH, policija i USKOK pa neka rade svoj posao. Ako netko kaže da je podmićivao 50 sudaca, onda pretpostavljam da će to netko provjeriti, ja nisam državni odvjetnik, ne naređujem", rekao je. Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritike na račun kupnje aviona

"Zdravstveni sustav funkcionira, nikad ga korona nije dovela na rub funkcionalnosti. Kod nas su zdravstvene usluge dostupne i u usproedbi s nekim drugim sustavima gotovo pa besplatne", rekao je.

"Iskorak koji smo napravili jučer, kupnja aviona Rafale, najmodernija tehnologija koja postoji, suradnja sustava Francuske i Hrvatske, doprinos temi europske obrane, kapacitet odvraćanja u smislu pomisli bilo koga da ugrožava naše granice, to je toliko jak iskorak da možemo biti jako zadovoljni. Nisam ja čuo ikog tko se time bavi stalno ni trunku nezadovoljstvu ", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Generalni komentar 'mogli smo dat pare i za nešto drugo' pa dajemo ih. Ovo je proces toliko pažljivo kalibriran i proveden da možemo biti ponosni", naglasio je Plenković.

"PDV na nešto što je rabljeno se ne plaća, plaća se na komercijalni dio, ali to država plaća sama cijeni. Što se tiče indeksacije cijena, to je sve bilo iskomunicirano, ali ljudi to ne žele čuti. 111 milijuna kuna odlazi na PDV", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je fantastična cijena za proizvod koji dobijamo. Kad uđete u detalje, onda možete umjesto riječi 'skandal' koristiti riječi 'čestitamo'", rekao je. 

'Nije me briga što govori Milanović'

"Ja nisam tu da otkrivamo specifikacije onog što su stručnjaci HV-a htjeli. Znamo predmet i cijenu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije me briga što govori Milanović. Sreo se s Macronom. Dobio je dokument, pripremu i informaciju. Smiješno je da se javlja nakon sastanka, trebao bi biti sretan", rekao je Plenković.

"Država mora sama sebi platiti PDV, to nije neki problem. Nećemo propasti. Svatko lovi neki svoj mali medijski prostor, ali treba ga loviti pametno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo