kreditni rejting hrvatske / Plenković očekuje dobar kreditni rejting Hrvatske: 'Uvjeren sam da smo na dobrom tragu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u petak, nakon povratka iz Bruxellesa, dobre gospodarske trendove u Hrvatskoj koja, kao dio Europske unije, ide prema gospodarskom rastu i razvoju

10.3.2017.
23:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u petak, nakon povratka iz Bruxellesa, dobre gospodarske trendove u Hrvatskoj koja, kao dio Europske unije, ide prema gospodarskom rastu i razvoju, te očekuje da će na tom tragu biti i prognoze za kreditni rejting zemlje, koji se večeras očekuje od analitičara međunarodne agencije Moody's.

Uoči objave izgleda za kreditni rejting Hrvatske od agencije Moody's, Plenković je u intervjuu za HRT izjavio kako je uvjeren da će oni biti na dobrom tragu, s obzirom na dobre pokazatelje za 2016., vezano uz rast BDP-a, smanjenje javnoga duga i proračunskog deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričekajmo, ja sam uvjeren da će biti na dobrom tragu. Svi to u ovom trenutku prepoznaju, a to je nama poticaj za nastavak strukturnih reformi, rasterećenje gospodarstva, stvaranje stabilnog i pouzdanog pravnog i fiskalnog okvira za sve koji imaju poslovni plan u Hrvatskoj", rekao je premijer nakon povratka iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na dvodnevnom sastanku šefovi država i vlada članica Europske unije. 

Rekao je i kako je jučerašnja rasprava na Europskom vijeću bila u znaku novih zapošljavanja, rasta i konkurentnosti, i pokazatelja za 2016. koju su obilježili dobri gospodarski trendovi - i domaći i strani, te poručio da je u fokusu njegove Vlade politička stabilnost, gospodarski rast i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan pak za prozivke oporbe zbog zajedničke konferencije s glavnim državnim odvjetnikom u zgradi Vlade, Plenković je ocijenio da je riječ o "politikantskim komentarima i zlorabljenju političkih funkcija", te ponovio kako u tom sastanku nije bilo ništa sporno.

"Ponavljam, našli smo se u jednoj situaciji koja je vrlo neuobičajena, gotovo bizarna, da je u zgradi Vlade godinama postojao sustav izvlačenja novca temeljem fiktivnih putnih naloga. Kada smo stekli cjeloviti uvid u te procese, koji očito traju godinama, odmah sam zvao državnog odvjetnika, razgovarali smo, odlučili tu informaciju podijeliti s javnošću i prepustiti cijeli slučaj DORH-u koji sada to vodi. To je ono što je odgovoran potez mene, ne kao premijera, nego kao običnoga građanina. A politikantski komentari i zlorabljenje političkih funkcija na način da se insinuira da je tu nešto protuustavno doslovno su smiješni", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano uz nedavno osnovano vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, pojasnio je kako je intencija "u smirenom, stručnom i institucionalnom okviru" donijeti "preporuke glede arhiva, građe i kulture sjećanja", jer u Hrvatskoj još uvijek postoje teme i podjele koje nas opterećuju, a posljedica su totalitarnih, nedemokratskih režima 20. stoljeća.

"Ja sam tu temu detaljno pratio u EU parlamentu i mislim da dobra iskustva drugih zemalja možemo primijeniti u RH i konačno neka pitanja ostaviti iza nas", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo