Nevidljiviji neprijatelj? / Plenković optužuje 'NN-a' za razbijanje države 'salama taktikom'. Objašnjavamo što je to. Koga optužuje, to će morati on

Image
Foto: RTL

'Oni idu salama taktikom i režu feticu po feticu svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje...', optužuje premijer. Ali, koga?

16.1.2022.
7:35
RTL
VOYO logo

Tko u Hrvatskoj reže salamu i tako smješta premijeru Andreju Plenkoviću, pita se javnost nakon što je šef Vlade na javnoj televiziji optužio nepoznatog nekog da napada institucije upravo "salama-taktikom". 

Ovom su se metodom eliminiranja protivnika već služili političari, pa i sam premijer ne tako davno. Andrijana Čičak Božić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer kaže da neki akteri rade na demontaži države i svih institucija, i to posebnom taktikom. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se, kaže, o sustavnom napadu – oni idu "salama taktikom" i režu "feticu po feticu” svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje...

Na koga premijer misli, nije otkrio. Ništa rječitiji nije bio ni ministar Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo danas je prekrasan dan, 30 obljetnica obilježavanja međunarodnog priznanja", "odgovorio" je na pitanje RTL-a tko to demontira državu.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ima svoje objašnjenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti akteri imaju ime i prezime, zovu se HDZ i Andrej Plenković. Gospodin Plenković nek govori što hoće, ali mi o manifetlucima koji oni provode u tim institucijama šutiti nećemo."

A što je uopće salama taktika, pojam koji se koristi i u političkom i ekonomskom smislu. Marko Kolaković, profesor strateškog poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, objašnjava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je te taktike eliminirati određene konkurente s tržišta i spada u rigidni oblik taktičkog ponašanja. Koriste se modeli pregovaranja, prešutni tajni dogovori, sporazumi, strateški savezi... Spominju se i te dvostruke salami taktike, gdje režu i jedan i drugi kraj salame, sužavajući tržište gdje opstaju onda samo najsposobniji najžilaviji."

U političkom smisli prva je tu taktiku prije dvije godine spomenula nekadašnja Bandićeva zamjenica Olivera Majić. Bilo je to u slučaju donošenja GUP-a, a salama taktikom poslužio se Plenkovićev HDZ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je tada bilo amandmana, znači feta, na prijedlog GUP-a, koji je usaglašavan s koalicijskim partnerima, kada se vidjelo da dolazi puno feta, onda je gradonačelnik dao 70 svojih amandmana, znači veliki paket malih feta", govorila je.

Taktika seže još iz komunističkog doba, smislio ju je staljinov učenik Mađar Mátyás Rákosi, koji je postao i mađarski premijer, a protivnika se rješavao krišku po krišku. Taktika je opstala i često se koristi, i to uglavnom oni na vlasti, a ključna je jedna stvar. 

Cijeli prilog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo