ODGOVORIO PREDSJEDNIKU / Plenković: 'Pitajte Milanovića zašto nije htio biti domaćin ručka i večere, a ne mene zahvaljujući kojem Macron dolazi'

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

Macrona sam pozvao ja, ja sam mu domaćin. Ponuđeno je Milanoviću da bude domaćin ručka ili večere, on je to odbio, kazao je premijer

23.11.2021.
16:35
Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koja je održana u središnjici stranke dao je izjavu za medije. 

Premijer je na početku kazao kako su na sjednici raspravljali o Danu sjećanja u Vukovaru, Škabrnji, te predstojećoj sjednici Sabora koja sutra započinje aktualnim prijepodnevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da sutra u posjet Hrvatskoj dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron te da su se osvrnuli i na unutarnju političku situaciju po pitanju borbe protiv COVID-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada i Stožer bili su obazrivi u odnosu na druge zemlje, nastojali smo izaći u susret funkcioniranju gospodarstva, prometa, obrazovanja, zadržati što je više moguće normalniji način života", kazao je premijer. 

Image
nema više šale /

'Paprene' kazne za nepoštivanje COVID potvrda odnose se i na Milanovićev ured, ministar pojasnio tko je odgovoran

Image
nema više šale /

'Paprene' kazne za nepoštivanje COVID potvrda odnose se i na Milanovićev ured, ministar pojasnio tko je odgovoran

Kazao je da su se osvrnuli i na prosvjed u subotu koji je imao dominantan politički karakter te da su pojedine političke ličnosti pokušavale profitirati na koroni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani imaju izbor između anarhije i onih koji su za red, odgovornost, zaštitu zdravlja i funkcioniranje gospodarstva. To je taj odabir i ta će se razlika sada jako vidjeti. Činjenica je da će Vlada predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje se vrlo jasno definira što je to javno-pravno tijelo, je li to izvršna, sudska, zakonodavna vlast, jedinice lokalne i područne samouprave, svi spadaju u taj opseg definicije. Jasno se definira što je predočenje dokaza da je netko cijepljen, prebolio ili da je testiran i propisuju se kazne ne za građane, nego odgovorne osobe na čelu tih tijela za nepridržavanje zakona i propisa", kazao je. 

Kazao je i da je prosvjed okupio ljude iz raznih razloga, neznanja, manipulacija, a netko iz jasnih političkih ciljeva koji su usmjereni protiv Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko tko je to pratio vidio je vrlo čvrst i više nego čist politički predznak skupa. U demokracijama je to normalno. Dobro smo pogodili mentalitet naših ljudi i zato smo bili obazrivi u mjerama kako ne bi došlo do većeg otpora ili protivljenja kod dijela ljudi", kazao je. 

Kazao je i da to nije bio prosvjed protiv cijepljenja, nego protiv testiranja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji su bili na prosvjedu su pokazali da se ne žele testirati", kazao je. 

Na pitanje da naš mentalitet nije spreman na mjere koje su se donosile u Austriji, premijer je kazao da bi vodio računa što je Vlada radila kalibrirajući mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo na raspolaganju epidemiološke mjere, sve što je bazično i uzimanje u obzir racionalnost građana da moraju sami sebi pomoći, paziti kako se ponašaju. Ne možemo jamčiti da će se svi pridržavati mjera. Druga faza je nastupila kada smo u rekordno kratkom roku dobili na raspolaganje cjepiva koja nas štite ne samo od težih oblika bolesti... Našim mjerama smo omogućili što je normalnije funkcioniranje. Uspjeli smo očuvati radna mjesta kad su bila ugrožena", kazao je premijer te je nabrojao što je sve Vlada učinila u borbi s pandemijom. 

"Austrija ide korak dalje, procijepila je veći broj ljudi, ide smjerom koji najavljuje obvezno cijepljenje. Rekli smo da toga neće biti u Hrvatskoj i zato postoje COVID potvrde da ponude alternativu. Čuli smo poruku dijela građana koji imaju strah od cijepiva, to poštujemo. Radi toga da bi mogli normalno funkcionirati, kažemo okej, ako se ne želite cijepiti testirajte se i vidite jeste li zdravi", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče primjene Zakona koji će biti donesen, on će se primjenjivati na sve", dodao je. 

Komentirajući Ured predsjednika i situaciju s reguliranjem COVID potvrda tamo, premijer je kazao da se može dogoditi situacija da netko od djelatnika kaže da je na radnom mjestu, a da je osoba do došla na posao bez COVID potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazi sanitarni inspektor i kaže dobar dan, dolazim vidjeti što se zbiva. Što, neće ga pustiti? Što je ured predsjednika vojni objekt? Ured predsjednika nije vojni objekt, ako ni Vlada ni Sabor. To su obične bezvezarije", kazao je. 

Premijer se osvrnuo i na pitanje zašto predsjednik Milanović neće biti na ručku s francuskim predsjednikom Macronom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo mu je ponuđeno da bude domaćin večere ili ručka, to je odbio, ja sam preuzeo da budem domaćin i večere i ručka", kazao je premijer.

"Otkud to kao tema? Koga to briga? To se događa ne znam koliko puta, što se to zbiva pa da morate smiješne teme koje baca u eter mene pitati. Odite gore i pitajte ga zašto nije htio biti domaćin ručka i večere, a ne mene zahvaljujući kojem Macron dolazi", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Macrona sam pozvao ja, ja sam mu domaćin. Ponuđeno je Milanoviću da bude domaćin ručka ili večere, on je to odbio. Mi smo ponudili kao dobri domaćini, on to odbija. Sada me pitate da li se ne možemo nešto dogovoriti?", kazao je premijer. 

Na tvrdnju da to što se ne mogu dogovoriti daje sliku da je to smiješno, premijer je ponovio raniju tvrdnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Precizno smo rekli, nije logično da ga prvi primite sutra navečer kada dođe, to je bila naša ponuda u ovim okolnostima Milanoviću. Oni to odbijaju", kazao je. 

"Ponovno ista medijska teza o tome da nema dogovora. Mi nudimo, a oni odbijaju, onda pitajte njih razlog", kazao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo