premijer u obilasku / Plenković posjetio MORH: razmatra se inicijativa temeljnog vojnog osposobljavanja

Image

'Nove inicijative trenutno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama', rekao je Krstičević

31.1.2017.
12:55
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u utorak je posjetio Ministarstvo obrane (MORH) gdje ga je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izvijestio o novim inicijativama, poput temeljnog vojnog osposobljavanja te povratku vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna.

Nove inicijative trenutno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama, rekao je Krstičević govoreći o ključnim aktivnostima i planovima MORH-a u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni  rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka  koje se tiču svih građana", rekao je ministar na sastanku u Ministarstvu na koji je premijer Plenković došao u pratnji ministra financija Zdravka Marića i drugih suradnika.

Krstičević je izrazio uvjerenost da će uskoro biti doneseni novi strateški dokumenti - Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ministar je podsjetio kao nas u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva koja zahtjeva najširi društveni konsenzus, a koja podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

"Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora imati potporu i u civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja", zaključio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov upoznao je Plenkovića sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH. Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj postrojbi te izvijestio o aktualnim zadaćama, od sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protupožarnu zaštitu.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade, u pratnji ministra Krstičevića, posjetio je vojarnu "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te se upoznao s operativnim postupcima HRZ i PZO-a u NATO integriranom sustavu protuzračne i proturaketne obrane (NATINAMDS). Također, predsjedniku Vlade prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u RH u sustavu NATINAMDS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo