premijer zadovoljan situacijom / Plenković: 'Prognoze agencija su vrlo poticajne, javni dug je po prvi put smanjen u ovolikoj mjeri'

Image

Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', kao i stabilne izglede, te procjenjuje da će rast gospodarstva u ovoj godini biti brži

25.3.2017.
9:39
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u petak u Rimu, nakon što je agencija Standard & Poor's zadržala postojeći kreditni rejting Hrvatske uz stabilne izglede, da Hrvatska bilježi kontinuirani rast gospodarstva i da su procjene meritornih institucija vrlo slične i poticajne.

Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', kao i stabilne izglede, te procjenjuje da će rast gospodarstva u ovoj godini biti brži u odnosu na lani, dok će javni dug pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je pokazala da ima kontinuirani rast BDP-a u 2016. godini. Procjene domaćih i stranih meritornih institucija vrlo su slične i vrlo poticajne. Radimo na smanjenju javnog duga - 83,9 posto udjela u BDP-u u 2016. godini. To je prvi put da je javni dug toliko smanjen", kazao je Plenković u Rimu, gdje sudjeluje na svečanosti obilježavanja 60. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora na kojoj se okupljaju šefovi država ili vlada Europske unije.

Premijer je istaknuo i da će u konačnici proračunski manjak biti bliže jedan posto BDP-a, što je vrlo precizna i dobra politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta vrsta odgovornosti koju smo pokazali i koju ćemo demonstrirati i u ovoj proračunskoj godini odiše porukom političke stabilnosti, gospodarskog rasta i vjerodostojnosti. To je ključ", rekao je predsjednik Vlade, podsjetivši da agencije za kreditni rejting, prije nego napišu izvješća, vode dijalog s hrvatskom Vladom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o konferenciji za medije koju je u petak održala potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, Plenković je istaknuo je da je Vlada pristupila maksimalno odgovorno, u političkom i komunikacijskom smislu, situaciji u kojoj se našla najveća domaća kompanija Agrokor koja u Hrvatskoj i susjednim zemljama zapošljava oko 60.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je sve što je Vlada učinila bila poruka umirenja i ohrabrenja, i kada je riječ o samoj kompaniji, i kada je riječ o vjerovnicima, dobavljačima, raspoloženju na financijskom tržištu.

Premijer je objasnio da se, gledajući najbolje prakse koje za slične situacije postoje u drugim europskim zemljama, priprema odgovarajući zakonski i institucionalni okvir u slučaju potrebe da Vlada, hrvatska država, na određeni način dodatno potakne ostvarivanje tri temeljna cilja: likvidnost kompanije, cjelovit plan restrukturiranja i dugoročna održivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to postoje vrlo kvalitetne i korisne sugestije zemalja koje su se u određenom vremenu susrele s velikim kompanijama koje su bile u određenim poteškoćama. To je bila poruka potpredsjednice Vlade, to je rad moje Vlade. Radimo tiho i u miru na dobrobit naše gospodarske i financijske stabilnosti", zaključio je Plenković.

Potpredsjednica Vlade Dalić u petak je kazala da Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir radi pomoći sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, a s ciljem očuvanja stabilnosti domaćeg gospodarstva te poručila da ta pomoć ne podrazumijeva ulazak države u vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog zakona koji se priprema, navela je Dalić, mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8.000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa te koja ima više od milijardu eura duga, koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo