IZJAVA PREMIJERA / Plenković: 'Razgovarao sam sa Zelenskim o njihovim ambicijama za EU. Rekonstrukcija Vlade? A što je oko toga žurno?'

Image
Foto: RTL

'Drago mi je da Ukrajina cijeni stav vlade i podršku ukrajinskom narodu koju zagovaramo sve ove mjesece koji su iza nas', kazao je premijer

19.4.2022.
17:57
RTL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Kazao je da su na sjednici pričali o njegovom razgovoru  s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te o posjetu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, s kojim je razgovarao o pitanjima važnim za Hrvate u BiH.

"Drago mi je da Ukrajina cijeni stav vlade i podršku ukrajinskom narodu koju zagovaramo sve ove mjesece koji su iza nas i tu smo pokazali čvrstinu i da smo na pravoj strani povijesti i pravde u teškim trenucima za ukrajinski narod. Dajemo potporu Ukrajini, razgovarali smo kako da ta tema kad dođe na Europsko vijeće u lipnju da podržimo njihove ambicije za približavanje Europskoj uniji", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče BiH znamo da su mjesecima trajali razgovori oko izbornog zakona, naš stav je jasan. Smatramo da je ključno da se konstitutivni narodi osjećaju ravnopravno nego da budu ravnopravni i kroz izborni zakon, zato smatramo da praksa koju smo gledali zadnjih 16 godina na teritoriju Federacije bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike. To nije dobro za funkcioniranje zemlje i ne postavlja temelje niti za reformske procese i europski put. Apeliramo na sve, to sam rekao i Čoviću, da se nastave razgovori na tragu podrške", kazao je.

Komentirajući HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Splita, Zorana Đogaša,  premijer je kazao da Đogaš ima respektabilan ugled u Splitu, akademskoj zajednici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da prihvatio tu dužnost, HDZ Splita će ga podržati i vjerujem da je on sjajno rješenje za budućnost Splita i da će za razliku od onih koji bespotrebno vode Splićanke i Splićane na lokalne izbore na kraju biti kažnjeni od strane biračka.Uvjeren sam da je Đogaš budućnost Splita", kazao je premijer.

Komentirao je i zahtjev za pomilovanjem Mustača i Perkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome su se očitovali i Medved, ministar Malenica ranije. Bitan je formalno-pravni zahtjev koji je upućen od strane pravnog zastupnika ministru Malenici. Neka se očituje predsjednik o toj temi, HDZ je rekao svoj stav", kazao je Plenković. Na pitanje je li ga iznenadio potpis generala Ante Gotovine, Plenković je kazao da nema potrebe da to komentira. 

Na pitanje kada će se dogoditi rekonstrukcija Vlade, premijer je kazao: "Što je žurno? Najavili smo je jer smo imali politički razlog da to učinimo. Ja nisam rekao ništa iza Uskrsa, rekao sam da će rekonstrukcija biti kad ja odlučim da će biti. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo