PLANOVI ZA DRUGI MANDAT / Plenković: 'Spojit ćemo općine, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika i uštedjeti 100 milijuna kuna'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

'Iza nas je težak mandat, a izazovi pred Hrvatskom su veliki', poručio je predsjednik HDZ-a

18.7.2020.
20:20
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

''HDZ je usmjeren na koncept novog modernog suverenizma kojim želimo kapitalizirati snažni međunarodni položaj Hrvatske i utjecaj u Europskoj uniji na korist hrvatskih građana i građanki'', istaknuo je predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade te mandatar nove Vlade Andrej Plenković.

Image
KORONAKRIZA /

EU se jako muči s dogovorom: Hoće li Hrvatska dobiti 20 milijardi eura predviđenih planom za oporavak?

Image
KORONAKRIZA /

EU se jako muči s dogovorom: Hoće li Hrvatska dobiti 20 milijardi eura predviđenih planom za oporavak?

''U idućem mandatu, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana te ćemo smanjiti za petinu broj članova lokalnih predstavničkih tijela. To će donijeti godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna. Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave. Smanjili smo i broj agencija i zavoda, i nastavit ćemo još odlučnije s digitalizacijom javne uprave kako bi bila što djelotvornija i dostupnija građanima i građankama'', najavio je Plenković u razgovoru za Novi list.

''Kako bismo dodatno rasteretili gospodarstvo, provodit ćemo daljnje porezno rasterećenje poput smanjenja poreza na dohodak i na dobit. Također, poticat ćemo investicije u kombinaciji s pojačanom apsorpcijom sredstava iz europskog proračuna te iz Programa za oporavak i otpornost EU-a. Dodatno, utjecat ćemo na povećanje produktivnosti, poticanje izvoza te globalne konkurentnosti Hrvatske i tako stvarati prostor za povećavanje porezne osnovice. Time osiguravamo ostvarivanje dodatnih proračunskih i investicijskih prihoda putem snažnije stope gospodarskog rasta u idućim godinama. Već sada se očekuje da Hrvatska bude među državama koje bi mogle ostvariti najbrži gospodarski oporavak u 2021. godini jer i po nedavnim prognozama gospodarskog rasta Europske komisije, za Hrvatsku se očekuje rast BDP-a od 7,5 posto u odnosu na 2020.'', istaknuo je predsjednik HDZ-a.

Do sljedećih izbora, onih lokalnih, ostalo je manje od godinu dana, a Plenković najavljuje: ''U Zagrebu ćemo ići s najjačim timom na lokalne izbore 2021. i programom koji će ponuditi viziju budućnosti Zagreba te uključiti daljnje aktivnosti koje planiramo za obnovu Zagreba nakon razornog potresa''. Prijedlog zakona o obnovi, opetovao je, naći će se uskoro na sjednici nove Vlade: ''Poduzeli smo sve interventne mjere za smještaj sugrađana i popravak hitnih oštećenja. Aplicirali smo za Europski fond solidarnosti, iz kojeg želimo povući otprilike 600 milijuna eura, a za financiranje obnove bolnica i škola sklopili smo i ugovor o zajmu 200 milijuna dolara sa Svjetskom bankom''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo