PREMIJER O VUČIĆU I JASENOVCU / Plenković: 'Srpski mediji pišu da smo ustaška vlada. To je histerična reakcija Beograda'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Naša pozicija je jasna, kazali smo da ovo nije taj trenutak niti je metodologija bila ispravna. Kad dođe taj trenutak onda možemo razgovarati o takvom posjetu', kazao je premijer

18.7.2022.
19:11
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je danas održao novu sjednicu Predsjedništva stranke. Nakon sjednice premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Premijer je kazao da su se na sjednici osvrnuli na kreditni rejting Hrvatske, savjet za Slavoniju, Srijem i Baranju, požare, na brojne aktivnosti u Saboru, predstavljanje Marka Primorca i Olega Butkovića te kazao da će se novi potpredsjednik Vlade i novi ministar financija uhvatiti u koštac sa svim izazovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i cijene goriva.

"Danas smo na tragu politike održali telefonsku sjednicu Vlade i donijeli odluke na način da smo definirali cijene dizela i supera za iduća dva tjedna. Nastavit ćemo se baviti pripremama za energetske mjere za jesen i zimu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao da su pri kraju i pripreme za otvaranje Pelješkog mosta koji je, kako je kazao, važan povijesni događaj.

Komentirao je i pokušaj posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam za ovu inicijativu za kraj veljače i ožujka, u tom trenutku smo poslali poruku da nije trenutak za takav posjet. Nakon tog nije bilo kontakta tu temu. Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez formalne notifikacije i prethodnog kontakta, što smatramo da treba prethoditi za svaki posjet. To nije privatni posjet, bez obzira kako se diskretno nastoji obaviti, treba doći u pravom trenutku za zemlju domaćina i onoga tko želi doći u Hrvatsku. Naša pozicija je jasna, kazali smo da ovo nije taj trenutak niti je metodologija bila ispravna. Kad dođe taj trenutak onda možemo razgovarati o takvom posjetu Hrvatskoj. Hrvatska je uključiva i tolerantna, prvi put sam danas vidio, nemam naslovnice srpskih medija da ih vadim jer nemam tu teatralnu praksu, ali da smo ustaška vlada, mislio sam da smo mi nekakvi u optikama brojnih dijela hrvatskih medija ili Jugoslaveni ili antikristi, ljubitelji Srba, što nam sve nisu lijepili. Toliko je bilo epiteta da danas nosimo epitet ustaške vlade i to na službenoj web stranici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije", kazao je premijer.

Kazao je i da je reakcija Beograda bila histerična, što vlasti, što medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu smo cool, kad dođe trenutak bit će posjeta. Hrvatska poštuje srpsku manjinu u Hrvatskoj, sve manjine koje žive u Hrvatskoj, činimo ogromne napore za zaštitu Hrvata koji žive u Srbiji, za ravnopravnost Hrvata kao konstituivnog naroda u BiH i to ćemo nastaviti činiti, činiti ono što smatramo da je ispravno. Zadovoljni smo da su sve manjine u Vladi, parlamentarnoj većini, uključujući srpsku manjinu, naša politika je sve samo ne histerija ili dobivanje političkih poena na ovoj temi", kazao je Plenković te dodao da samo treba biti pun poštovanja i da politika svršenog čina ne može proći u Hrvatskoj.

Premijer je kazao i da je krajem veljače uhićen ministar Horvat, da mu je isti dan umro otac, da je USKOK bio zainteresiran za Aladrovića i Miloševića te da posjet Vučića u tom trenutku nije odgovarao njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za rujan, pokušavao sam provjeriti sa suradnicima, ja se tog ne sjećam, nitko od njih to ne zna. Našli smo se na Brdu kod Kranja i razgovarali smo. Tema je bila udžbenici u Srbiji gdje smo tražili izmjenu sadržaja koji je na neprihvatljiv i netočan način minimizirao hrvatski jezik i postojanje Hrvata kao manjine u Srbiji. Je li bilo još nečeg, to ćemo verificirati", kazao je premijer.

Kazao je i da ne zna što je u pozadini ovog nenajavljenog posjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim što to trenutno u Srbiji nije stabilno, to nije neka tema. Je li to tema koja je vezana za nešto drugo ili nije, otom potom. Smatrali smo da u ovom trenutku taj posjet ne odgovara", kazao je premijer.

"Manje treba lijepiti etikete o tome da su ustaše izvršile napad, odbile. Malo mi to djeluje smiješno, kao da smo vratili vrijeme 30 godina unazad", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i Milorada Pupovca.

"S Pupovcem surađujemo. Mnogi kritiziraju HDZ i mene zbog suradnje s manjinama, pa tako i srpskom. No povjerenje dobijamo jednom, dva puta. Poštujemo zakon i Ustav i mi želimo da su naše manjine zadovoljne i da vodimo zemlju uz njihovu potporu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i sprskog ministra Aleksandra Vulina.

"Vulin je već nekoliko godina nepoželjna osoba u Hrvatskoj, kada se prije par godina na sličan način trebalo dovesti vojnike u Jasenovac. Malo mi je to smiješno. Ako se nešto kani raditi konstruktivno, smanjivati relacija, da postoji sloboda kretanja, da postoji europski put – a da su oni na europskom putu – trebalo je sve dogovoriti. u državu se ne može dolaziti kako se kome prohtije. Ako obitelj i ja odemo na ručak u Otočac, Sloveniji se pošalje poruka da se zna da smo u privatnoj posjeti i to je to. Ovo nije bio privatni posjet, posjet obitelji, odlazak na rođendan – mislim da je svakome jasna razlika između ovakvog i privatnog posjeta. To nije privatan posjet, nije to posjet rodbini. On je želio postaviti cvijet u Jasenovcu. Cvijet je OK, ali se treba dogovoriti kad treba i kad se može", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike