PREMIJER U DUBROVNIKU / Plenković: 'Suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je Mađarskoj.Imamo novu stratešku dimenziju u Europi'

Image
Foto: RTL

Premijer je kazao da mnoge zemlje ovise o ruskom plinu i nafti te da Hrvatska ima važnu ulogu na europskoj razini

11.5.2022.
18:03
RTL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je u Dubrovniku, a tamo je dao izjavu za medije. Na početku je kazao da je za ovaj dio zemlje najvažnije završavanje Pelješkog mosta.

Osvrnuo se na prvu isplatu Hrvatskoj od EK u iznosu od 700.000 milijuna kuna i najavio i drugu tranšu u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo s puno više distance reagirati na takve izjave. Nije prva, vjerojatno nije ni zadnja. Bitne su činjenice. U kontekstu energetske krize, u ovom slučaju, suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je mađarskoj strani", kazao je Plenković i dodao kako je Hrvatska svojevrsni hub i treba ulagati u energetsku infrastrukturu i osigurati opskrbu našim građanima i gospodarstvu te biti sigurnost našim prijateljima i partnerima.

"Snaženjem i ekspanzijom kapaciteta biti sigurnost našim prijateljima i partnerima u onom dijelu Europe gdje situacija nije ista. Mnoge zemlje ovise sto posto o ruskom plinu,mnoge uvoze puno ruske nafte, Hrvatska ima važnu ulogu na europskoj razini. Trebamo voditi svoju politiku, naš teritorijalni integritet nije ugrožen, sve što je bitno Hrvatska i hrvatski ljudi čvrsto čuvaju na uspomeni hrvatskih branitelja koji su nam omogućili slobodu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da JANAF ima dovoljno kapaciteta.

"Hrvatska je spreman igrati važnu ulogu. Imamo sad novu stratešku dimenziju, ne samo za nas nego za cijelu srednju Europu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i Orbanovu izjavu.

"Mislim da ta retorika služi u kontekstu postizanja dogovora o šestom paketu sankcija koje EU kao cjelina želi usvojiti protiv Rusije. Kazali smo u Versaillesu, napuštamo energentne iz Rusije uzimajući u obzir okolnosti svake zemlje. Nije svejedno na koji način se kreira alternativni sustav opskrbe energentima i kolika je cijena. Sve te elemente sagledavamo mi, Mađarska, Slovačka, Njemačka, svi to sagledavaju i nije to nešto neuobičajeno. Ove izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, pogotovo kada se izgovore na jedan netočan i u konačnici neozbiljan način", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i zašto se ne donosi novi Zakon o pobačaju te slučaj Mirele Čavajde.

"Moramo otvoreno reći da ovaj slučaj nema veze sa Zakonom. Ovaj slučaj nema baš nikakve veze sa zakonom i postojećim propisima koji su na snazi. Ima veze s teškom situacijom gospođe Čavajde koja se našla u takvim okolnostima tijekom trudnoće koju ne bi nikome poželjeli. Suosjećanje prema gospođi Čavajdi i svemu što prolazi. Imamo zakon koji je na snazi, jasno regulirane situacije što se događa nakon desetog tjedna trudnoće kada postoje određeni medicinski razlozi, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva pa ćemo nakon toga biti upućeni i informiraniji", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da zdravstvenu sustav mora biti pažljiv, obazriv, kod ovakvog slučaja mora pokazati dodatnu osjetljivost i skrb.

"Siguran sam da liječnici koji su sad au kontaktu s Čavajdom tako i postupaju", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izborni Zakon u BiH.

"Milanović je išao Komšiću u kampanje u crvenim šuškavcima u Sarajevu, podupirao njega na uštrb kandidata hrvatskih stranaka. To je bilo prije 12 godina. Kako je evoluirao od nekoga tko zagovara snažno da na mjesto hrvatskog člana predsjedništva se bira nekog tko je bio kandidat SDP-a BiH. Upozoravali smo od 2006. na nedopustivu praksu da većinski narod, to su Bošnjaci, svojim glasovima zbog lošeg izbornog zakona biraju Hrvatima člana Predsjedništva. To je anomalija koja postoji i 2010. kad je Milanović išao u kampanju Komšiću, nije se mogla dogoditi 2014. jer se Komšić nije mogao dva puta za redom kandidat. 2018. je dobio 70 tisuća glasova više od Čovića. Zamislite tu statistiku da Komšić dobije više glasova od Džaferovića. Što to govori? Kako ej to moguće ako je Čović dobio 150 tisuća glasova, koji su to Hrvati koji su glasali za Komšića i dali mu više glasova nego Džaferoviću. Njegov izbor je izbor inženjeringom. Stav Vlade, HDZ-a, sve ove godine je jedinstven, a to je mijenjanje izbornog zakona. Težimo dogovoru, a njega bez dovoljnog broja ruku neće biti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo