ide s ministrima / Plenković sutra kod Pape, hoće li razgovarati o Stepincu? 'Taj posjet je nastavak i potvrda dobrih odnosa'

Očekuje se da će biti ponovljen poziv Papi da posjeti Hrvatsku, a da će biti i riječi o proglašenju kardinala Stepinca svetim

5.2.2020.
20:00
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Vatikanu, u službenom posjetu Svetoj stolici.

Premijer će se sastati s papom Franjom te državnim tajnikom Svete stolice. Uz predsjednika Vlade, u posjet Papi stiže i troje ministara, Grlić Radman, Horvat i Nina Obuljen Koržinek, a očekuje se da će biti ponovljen poziv Papi da posjeti Hrvatsku, te da će biti i riječi o proglašenju kardinala Stepinca svetim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi posjet premijera Plenkovića Papi bio je u listopadu 2017. Tada je došao sa svojom obitelji, dok ovoga puta dolazi s tri ministra. Razlika je i što je ovaj put predsjednik Vlade države koja predsjeda Vijećem Europske unije.

Teme koje će se naći na stolu su migracije, borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti, ali i klimatske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor Papinskog zavoda svetog Jeronima Marko Đurin je za RTL objasnio važnost drugog premijerova posjeta.

"To je nastavak i potvrda dobrih odnosa Hrvatske i Svete stolice. Znamo i koja je bila uloga pape Ivana Pavla II. i Svete stolice u međunarodnom priznanju Hrvatske, tako da uvijek te posjete treba gledati u tom kontekstu. Sigurno da ovaj posjet ima svoj poseban značaj jer se događa u znaku tog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije", rekao je Đurin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je također da je papa Franjo stavio naglasak svog pontifikata na one malene i siromašne koji se nalaze na rubu društva.

"U tom smislu svoje međunarodne posjete posveti državama koje se nalaze u nekim poteškoćama, socijalnim problemima, državama koje su na rubu nekih glavnih događanja. Teško je reći kada će i hoće li posjetiti Hrvatsku", izjavio je Đurin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor se osvrnuo i na pitanje kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

"Ta tema je sigurno uvijek aktualna, ali pitanje kanonizacije je unutar crkveno pitanje i u tom kontekstu Stepinčeva je svetost jasna i ona je izašla na vidjelo kroz jedan dugotrajan i mukotrpan postupak koji je vođen pri Kongregaciji za kauze svetih. Za koji dan se slavi i blagdan blaženog Alojzija Stepinca, 10. veljače, tako da Stepinac je uvijek važan i uvijek aktualan", izjavio je Đurin i dodao kako je zadaća svih nas nastavak tradicije te obogaćivanje i oplemenjivanje hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo