ŠTRAJK PROSVJETARA / Plenković sve oštriji prema sindikatima, njih nagrizaju trzavice, a ministrica pjeva - ali ne bećarac

U ponedjeljak se štrajk nastavlja pa nastave neće biti u Primorsko- goranskoj, Međimurskoj i Sisačko- moslavačkoj županiji

25.10.2019.
19:04
VOYO logo

U ponedjeljak bi se sindikalisti napokon trebali sastati s Vladom. No na tom sastanku neće biti premijer Andrej Plenković koji prosvjetarima i dalje šalje jasnu odbijenicu. HNS-ova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak traži alternativno rješenje, a među organizatorima prosvjeda, kao i među nastavnicima, sve su glasnije trzavice.

Dok je odnos između Vlade i prosvjetara daleko od harmoničnog, raspjevana ministrica posjetila je zagrebačku osnovnu školu, u kojoj se, kao i u svim ostalima, štrajk nastavlja i idućeg tjedna. Smjer Divjak nije potpuno promijenila, ali spominje alternativna rješenja: “Treba revidirati i odredbu o koeficijentima, ona je nepravedna. Međutim dok se to ne riješi moraju postojati u tom periodu određene mjere koje će pokazati ozbiljnost takve ponude, no - kao što sam rekla to se rješava za stolom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za stol bi trebali sjesti u ponedjeljak, ali bez Plenkovića koji prosvjetarima sve žešće odgovara: "Evo tu su i naši ljudi iz policije, koji ovdje su na ovome putu, odmah do granice, imaju i oni koeficijente, i oni bi isto mogli biti veći. Umjesto da se razgovara onako kako se treba razgovarati, ovdje se išlo u orkestriranu akciju štrajka za koji ja i dalje ne vidim niti jedan, ma uopće racionalan razlog. To se treba znati, roditelji to trebaju znati''.

Upravo suprotna poruka sindikata, no istodobno trzavice u njihovim redovima. Zbog Škorina bećarca i poziva jednog od sindikalnih vođa Branimira Mihalinca aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori da se izjasne o štrajku. Na konferenciju za medije Mihalinec nije došao, a ostali predstavnici, kasnije i on, odbili su Škorinu ponudu o sastanku.

“Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanak s niti jednom političkom strankom, nas to ne zanima. Mi nemamo veze s politikom. Obrazovanje je naš cilj, a politika neka bude politika. Obrazovanje ne smije biti taoc niti jedne politike, niti njegovi zaposlenici smiju biti iskorištavani da se okolo govori da su oni pobornici nečega", poručila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa dok Divjak poziva:"Apel svima da izađu iz svojih rovova pa i stranačkih i političkih i prepoznaju ovu djecu koja su ovdje oko nas kao prioritet ove države!'', Mihalinec iz Zadra  poručuje: “U ovoj našoj zemlji je sve ispolitizirano, pa i to tko čiju pjesmu pjeva. U svakoj situacije je normalno da svaka interesna skupina, a ovaj put je sindikat, prije izbora postavi pitanje glavnim akterima koji imaju izgledne mogućnosti da dobiju izbore".

Dijelu nastavnika i sindikalaca, baš kao i bivšem SDP-ovu ministru znanosti i obrazovanja Željku Jovanoviću takvo objašnjenje nije bilo uvjerljivo: “Pokušaj tog duplog pasa sindikalnog bećara Mihalinca jasno govori o tome koje su njegove preferencije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trzavice među prosvjetarima slabi pritisak štrajka, što odgovara Plenkoviću. No, plan je da se nakon cirkularnog štrajka koji traje do kraja listopada napravi plan i za cijeli studeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo