Premijer ekspresno u Saboru / Plenković u 2 sata predstavio čak tri ministra, u žurbi pitao 'kaj bi ti štel bit' Tušeka: 'Koliko još? Šest? Uff!'

'Da je ostao u HDZ-u, možda bi i Zurovec bio ministar', rekao je premijer. Zurovec: 'Da, ali ja nemam dosje.', 'Što nemate?', 'Dosje!'

28.4.2022.
18:30
VOYO logo

Premijer ih je birao, premijer ih je i predstavljao. Na sjednice saborskih odbora Andrej Plenković stigao je s troje kandidata za članove Vlade.

Privukao je većinu napada oporbe na sebe, a od kandidata smo čuli tek načelne ideje. Zanimljivo, sva tri predstavljanja bila su gotova nakon tek nešto više od dva sata.Prvo službeno pojavljivanje ministarskih kandidata u Saboru je pratio Ilija Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri saborska odbora za tri nova člana vlade, svakom po pola sata, brzo i efikasno pred sutrašnje izglasavanje u Saboru. Tako je Andrej Plenković osmislio simultanku s oporbenim zastupnicima.

I? Jesu li bili spremni za obranu ministara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, jeeesmo! Nije obrana, nego predstavljanje", uzvratio je premijer vedro.

To je on samo mislio da nije obrana. Saborski zastupnici su imali drugi plan. Prvi je bio sukob oko kandidatkinje za potpredsjednicu Vlade SDSS-ove Anje Šimprage kojoj je Karolina Vidović Krišto zamjerila izjave o Oluji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predložena kandidatkinja, koliko proizlazi iz njezinog rada, ne poštuje činjenicu agresije na RH, ne poštuje činjenicu da je srpska vojska jedina vojska koja je u 20. stoljeću počinila genocid."

No, prije nego je premijer stigao zaustiti riječ u obranu svoje odabranice, preduhitro ga je šef SDP-a Peđa Grbin:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na dan Jom Hašoe reći da je u 20. stoljeću samo jedna vojska počinila genocid... E, pa to kolegice pokazuje tko doista u ovoj prostoriji ne poštuje ne samo ustavni poredak nego i uvodne riječi preambule ustava RH. Sramite se!"

Vidović Krišto je inzistirala da se krši poslovnik, a kada je sjednica Odbora nastavljena, ona ju je napustila, što je omogućilo da se predstavi kanidatkinja za nasljednicu Borisa Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je unosio mir, a ja se nadam da ću samo biti netko tko će tu štafetu preuzeti za dalje, nastaviti politiku kontinuiteta izgradnje međunacionalnog povjerenja, razumijevanja i uključivosti svih nas", kazala je Šimpraga.

Plenković ju je ovako predstavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od nje očekujem aktivan doprinos koncepciji politike naše vlade, a to je koncepcija čvrsto usidrenoga HDZ-a na desnom centru, suradnja s manjinskim zastupnicima i suradnje s blokom liberalnih stranaka."

I onda je premijer usred replike upućene njemu, ustao i odjurio na Odbor za gospodarstvo predstaviti Davora Filipovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njega kao temu ovako je dočekala Sandra Benčić iz Možemo!:

"Uz svo dužno poštovanje, ne mislim da ima afere kao Paladina, ali realno, nakon prošlogodišnje kampanje nema neki visoki rejting u javnosti, pa me zanima kako vidite da izbor gospodina Filipovića pridonosi povjerenju javnosti u vašu Vladu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što vi mislite da ljudi nemaju povjerenja u Vladu ili HDZ, da nemaju povjerenje u nas, to je vaš stav. Ja ga mogu čuti, ali ću se jako ne složiti s njime jer mi povjerenje dobijamo na izborima", odgovorio je Plenković.

Daria Zurovca iz Fokusa zanimalo je pak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li je gospodin Filipović dao dinamički plan za sljedeće dvije godine, kao što bi u svakoj normalnoj kompaniji dao, o tome što se namjerava napraviti?"

Premijer ga je podsjetio kako je nekad i on bio perspektivan HDZ-ovac, pa je o njemu, Zurovcu, rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je ostao u HDZ-u, možda bi onda on bio ministar, pa bi onda predstavio plan. Bio je u mladeži HDZ-a, ne znam s kime se tamo posvadio na lokalnoj razini. Meni je djelovao perspektivan, baš ovako kakvi su Aladrović, Filipović i Piletić, taman se u to uklapa, najedanput mu se nešto dogodilo."

"Samo što nemam dosje", uzvratio je Zurovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šta nemate?"

"Nemam dosje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni u Filipovićem društvu se premijer nije predugo zadržao. Već nakon 15 minuta vijeme ga je počelo pritiskati:

"Žarko, koliko imaš još? Jer ja kasnim. Još šest? Uff..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije samo Plenković ekspresno mijenjao dvorane. U stopu ga je pratila i zastupnica Krišto:

"Ako smo mi u nekakvom izvanrednom stanju i moramo u roku od 45 minuta tri člana Vlade saslušati i izanalizirati, onda mi recite koje je to izvanredno stanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivano, to premijera Plenkovića nije pokolebalo da nastavi u svom ritmu: 

"Hvala vam puno, idem predstaviti gospodina Piletića, budući ministar će odgovoriti na sve."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Filipović se ostao nositi s oporbom koja je bila agresivnija prema premijeru nego prema njemu. Uz pitanja o Brodosplitu, Đuri Đakoviću i gospodarenju otpadom, dočekalo ga je i ono o tome treba li INA-u vratiti u hrvatske ruke.

"Kako sam još uvijek član nadzornog odbora, prema internim aktima koje sam tamo potpisao, ja još uvijek ne mogu govoriti o INA-i", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za to vrijeme, u trećoj dvorani, premijera je strpljivo čekao aktualni gradonačelnik Novske, aktivni saborski zastupnik i kandidat za ministra rada. U najmirnijoj od tri rasprave premijer ga je opisao vrijednim, agilnim i mladim, a on je najavio više radnih mjesta, veće plaće i mirovine.

"Ja ću biti partner svima koji žele da ovaj resor rada, mirovinskog sustava i socijalne politike u meni nađe tolerantnog sugovornika, a sve u korist naših sugrađana", izdeklamirao je Marin Piletić.

Tako je plan rada troje novih članova Vlade i dva velika resora u idućih dvije godine predstavljen u tek nešto više od dva sata. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo