prvi službeni posjet / Plenković uoči dvodnevnog posjeta BiH: 'Sazrijelo je vrijeme za nadogradnju Daytona'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Među najvažnijim izmjenama važnim za bosanskohercegovačke Hrvate naveo je promjenu izbornog zakonodavstva

28.10.2016.
8:52
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u razgovoru za Večernji list od petka da je sazrijelo vrijeme za nadogradnju "daytonskog okvira", dodajući da to podrazumijeva izmjenu ustava i izbornog zakona BiH koji bi osigurali približavanje te zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji.

"To (nadogradnja Daytonskog sporazuma) podrazumijeva provedbu ustavne reforme kako bi BiH postala funkcionalna država koja jamči ravnopravnost svojih triju konstitutivnih naroda, manjina i svih drugih građana zemlje“, rekao je Plenković u intervjuu objavljenom povodom njegovog dvodnevnog posjeta BiH u petak i subotu. Pri tome je naveo kako je prvi i ključni vanjskopolitički prioritet nove hrvatske vlade europski put BiH i ravnopravan položaj Hrvata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključno je da se Hrvatima kao jednom od triju konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i njihov odgovarajući utjecaju na procese političkog odlučivanja", dodao je hrvatski premijer.

Među najvažnijim izmjenama važnim za bosanskohercegovačke Hrvate naveo je promjenu izbornog zakonodavstva koje je do sada omogućavalo majorizaciju toga naroda od strane Bošnjaka i Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izmjena izbornog zakona ključna je upravo kako bi se osigurala legitimna zastupljenosti Hrvata u BiH s obzirom da smo u prošlosti doista bili svjedoci zlouporabe postojećeg izbornog zakona te se, nažalost, događalo da o izboru hrvatskog predstavnika odlučuju glasovi odnosno stranke drugih naroda. Legitimna zastupljenost ili predstavljenost Hrvata podrazumijeva da o hrvatskim predstavnicima odlučuju hrvatski birači", istaknuo je Plenković.

On je osudio i praksu Suda BiH koji podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja iz Hrvatske i BiH na temelju prvostupanjske presude Haaškoga suda šestorici bivših dužnosnika HercegBosne o postojanju navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata.
"Podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja u BiH koje sugeriraju udruženi zločinački pothvat i agresiju Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu potpuno je neprihvatljivo. Takve optužnice imaju vrlo jasne političke konotacije i slijede pogrešne teze nepravomoćne prvostupanjske presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata“, rekao je Plenković i dodao kako se radi o iskrivljavanju povijesnih činjenica koje su dovele do toga da je dio hrvatskih branitelja i njihovih obitelji odselio iz BiH.

"Mišljenja sam da je potrebna snažna politička reakcija vlasti BiH kako bi se spriječila zlouporaba pravosudnog sustava. Prije svega treba odbaciti sve pokušaje nametanja kolektivne odgovornosti, pokrenuti otvoreni dijalog, te ozbiljno razmotriti postojeće modele pravosudne suradnje ako pravosudna tijela BiH nastave inzistirati na politiziranim političko-pravnim kvalifikacijama", rekao je hrvatski premijer.

Premijer Andrej Plenković u petak i subotu boravi u BiH u prvom službenom posjetu jednoj zemlji nakon preuzimanja mandata, te će se susresti s predstavnicima vlasti BiH i bosanskohercegovačkih Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo