energetska kriza / Plenković: 'Utjecali smo na to da je spremnik goriva u prosjeku jeftiniji 114 kn, a spremnik dizela za 136 kn'

Sutra neće biti novih cijena goriva, najavio je Plenković, a u srijedu će maksimalna cijena benzina biti 13,50 kn/l, dizela 13,08, a plavog dizela 9,45 kn/l

6.6.2022.
11:17
VOYO logo

Vlada je danas zbog očekivanog poskupljenja sazvala telefonsku sjednicu s temom ublažavanja rasta cijene goriva, a nakon sjednice premijer Andrej Plenković pred novinarima je iznio detalje mjera koje je Vlada donijela za ublažavanje rasta cijena neftnih derivata.

"U petak smo najavili, sagledavši trendove cijene, kako bi na vrijeme poduzeli mjere koje bi ublažile rast cijena goriva i spriječiti dodatni udar na standard građana.
Smanjit ćemo trošarine benzinskog i dizel goriva. Ukupno smanjenje trošarina sada je 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Već smo do sad jednom intervenirali i smanjili za 40 lipa, a sada smanjujemo dodatnih 40 lipa. Za dizel smo smanjili za 20 lipa i sad smanjujemo za dodatnih 20 lipa", rekao je Plenković."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da na plavi dizel nema trošarina pa Vlada ne može tu intervenirati.

Nove cijene svaka dva tjedna

"Uvodimo i 14 dnevno obračunsko razdoblje i cijene goriva mijenjat će se svakih 14 dana. Procijenili bismo da bi bilo povoljnije za građane da se cijena mijenja svakih 14 dana. Na ovakav način izračuna donijet će se maksimalna moguća ušteda našim građanima. Ova uredba bit će na snazi 30 dana pa ćemo opet procijeniti situaciju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je i da će se smanjiti dodatno najviša marža za proizvođače i distributere i one se smanjuju za 10 lipa - i to s maksimalne marže od 0,75 lipa na 0,65 lipa za benzin, a na plavi dizel s 0,50 na 0,40 lipa. Radi se o uštedi od jedne kune po litri benzina, 90 lipa za dizel i 64 lipa za plavi dizel.

Image
SLOVENSKI PREMIJER /

Janša: 'Nafta je manji dio problema, najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin'

Image
SLOVENSKI PREMIJER /

Janša: 'Nafta je manji dio problema, najtvrđi orah će biti embargo na ruski plin'

Rekao je i kolika je to konkretna ušteda po litri goriva te istaknuo da je za benzin to 2,88 kn po litri, za dizel 2,72, a za plavi dizel 1,42 kuna po litri.
"Dizel bi bez ovih mjera Vlade sutra koštao 15,80 po litri, a benzin 15,78, a plavi dizel 10,87 kuna", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupanjem na snagu mjera, maksimalna maloprodajna cijena derivata bit će 13,50 kn/l za dizel, 13,08 za benzin i 9,45 za plavi dizel. Iznio je i kolike su uštede po spremniku od 50 litara i rekao da je za benzin ušteda od 114 kuna, za dizel 136 kuna, a za plavi dizel 71 kuna. Toliko bi spremnici bili skuplji, da nije bilo Vladinih intervencija, rekao je Plenković.

Dodao je i da se sutra neće mijenjati cijene benzina, nego da će se nove formirati u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara, je li se razmišljalo o alternativnim mjerama, Njemačka je tako uvela kartu za lokalni prijevoz od 9 eura mjesečno, i razmišlja li se o subvenciji javnog prijevoza, odgovorio je da misli da su Vladine mjere oko naftnih derivata samo mali dio mjera.

Podsjetio je na energetski paket koji je na snazi više od dva mjeseca, vrijedan 5 milijardi kuna sa subvencijama za energente, naveo je i subvencije ribarima, poljoprivedu, jednokratne potpore umirovljenicima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neće biti škole bez grijanja'

"Vidjet ćemo hoće li subvencioniranje troškova cijene naftnih derivata možemo napraviti na različitije načine i prilgodili našu intervenciju onima koji je najpotrebnija", najavio je.

Novinari su istaknuli kako se mnogi gradonačelnici i župani žale da imaju još mjesec ili dva financija za troškove grijanja te pitali hoće li se i tu intervenirati ili će najesen biti škola bez grijanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće se dogoditi da djeca idu u školu koja nema grijanja, na tome rade ministri znanosti i financija", rekao je kratko.

Uitan za komentar to što ruski šef diplomacije Sergej Lavrov neće posjetiti Srbiju zbog zabrane preleta i je li to pomoglo Srbiji da balansira između Zapada i Rusije, Plenković je odgovorio da to nema veze s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Srbija mora paziti čiju stranu drži'

"Srbija mora dobro paziti čiju stranu bira i drži, ako ima ambiciju ići u EU. Ovo nije vrijeme za sjediti na dvije stolice", odgovorio je.

Što misle distributeri goriva koji su čak najavili da će možda zatvoriti neke benzinske postaje, pitali su novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je odgovorio: "Prilagodit će se. Ovo je trenutak van svih okvira i ovo nije posao samo Vlade i nas da gledamo da sve funkcionira. Svi su dionici u ovom lancu, bilo da netko stavlja naftu, struju ili plin u promet - moraju podnijeti dio tereta i od njih se očekuje visoki stupanj društvene odgovornosti."

Upitan za pomoć poljoprivrednicima, rekao je: "Što se tiče poljoprivrednog paketa, donijeli smo nekoliko programa, ne samo energetskom, i vodit ćemo računa da žetva bude provedena u uobičajenim okvirima, da se obavi na vrijeme, da svi koji u njoj sudjeluju da imaju dovoljno sredstava. To će biti osigurano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciju su govorili i ministri Davor Filipović te Zdravko Marić.

Na pitanje novinara ministru gospodarstva Davor Filipović o tome kako planiraju ciljano usmjeriti mjere Vlade, jer nije isto kada netko radi za plaću od 5000 ili 7000 kuna ili toči po istoj cijeni gorivo kao i vlasnik jahte, on nije dao konkretan odgovor. Više puta ponovio je da Vlada prati situaciju i da će znati reagirati i pomoći građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Proračun se puni dobro, ali...'

Čak je u jednom trenutku pozvao ministra financija Marića i pozvao ga da preuzme mikrofon na konferenciji. Marić se osvrnuo na trošarine u litri goriva koje se izdvajaju za ceste i željeznicu. "Trošarine od ukupnih trošarina, koje su bile 3,86 i 3,06 kuna u litri benzina i dizela, u ukupnoj trošarini je i 1,20 namjenski za HAC, od toga 0,80 za ceste, a 0,20 za autoceste i HŽ Infrastrukturu.


Osvrnuo se na državni proračun i potvrdio da inflacija utječe na to da se proračun puni dobro, ali rekao da se na do ne smije gledati izdvojeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inflacija ima pozitivan efekt na proračuna. Ali rebalans proračuna donijeli smo zbog rashoda, najveći razlog bilo je zdravstvo i dugovi prema dobavljačima", rekao je Marić i dodao da su jedan od razlog bile i mirovine.
"Bila je indeksacija 2,2 posto i energetski dodatak za umirovljenika. U iščekivanju smo indeksacije za drugu polovicu godine i mi ćemo ispoštovati sve po tom pitanju", rekao je.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo