hrvati su mu već rekli da / Plenković uvjerava narod: 'U krivu su oni koji misle da ćemo dobiti euro, a zadržati hrvatske plaće!'

Premijer uz sedam svojih ministara, te čelnih ljudi Hrvatske narodne banke i ekonomsku i gospodarsku kremu - tvrdi da su u krivu oni koji misle da ćemo dobiti euro cijene, a zadržati hrvatske plaće

30.10.2017.
18:42
VOYO logo

Euro - druga najvažnija valuta u svijetu, nakon hrvatskog dinara i kune na korak da postane i službeni hrvatski novac.  

Najranije 2022., a ako se pita premijera Plenkovića Hrvatska je već spremna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema ispunjavanju kriterija, njih je pet, a sada praktički imamo četiri u džepu. Vi kada uđete u Schengen i eurozonu ispunili ste sve što vas legimitira da ste u najužem klubu najrazvijenih zemalja", poručio je Andrej Plenković, (HDZ) predsjednik Vlade.

U Strategiji Vlada i Hrvatska narodna banka navode brojne  prednosti koje su, tvrde, veće od troškova uvođenja eura.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće prednosti su uklanjanje valutnog rizika, niže kamatne stope te manji  transakcijski troškovi uz povećanje broja investicija.  No, uvođenje eura može utjecati na povećanje cijena, a Hrvatska bi izgubila samostalnu monetarnu i tečajnu politiku. Guverner Vujčić nije pretjerano zabrinut zbog toga:  

"Kao što je nekad Bob Dylan pjevao kad kada nemate ništa nemate šta izgubiti...
U tom smislu su troškovi za Hrvatsku su manji, dapače Hrvatska zbog svoje visoke euriziranosti je upravo zemlja koja najviše može profitirati od ulaska u eurozonu", izjavio je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako uvođenje eura može dovesti do povećanja cijena - velika poskupljenja ne očekuju ni sindikati ni stručnjaci.   

"S obzirom da imamo cijene koje su u prosjeku EU, ne očekujemo da bi se bilo kako povećavati cijene", poručuje Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Praksa u EU je pokazala da najviši rast cijena bilježe usluge frizera, krojača.. odjeće", dodaje Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet Zagreb.

Premijer poručuje: neće se dogoditi da imamo hrvatske plaće, a europske cijene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država je tu da kontrolira zlouporabe, da se stave neki mehanizmi, izvjese cijene i u kunama i eurima", dodaje Andrej Plenković.

Iako uvođenje eura znači spas za one koji imaju i kredite u eurima - ministar financija smiruje i one s kreditima u kunama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da trend jačanja kunskih kredita pozdravljam, on ne bi trebao biti ugrožen samim formalnim uvođenjem eura kad god se dogodilo", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

No, prije uvođenja eura, Hrvatska treba provesti reforme, podići standard, smanjiti javni dug i rupe u proračunu. A jednom kad euro dođe - povratka nema.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procedure izlaska nema. Proces je ireverzibilan, u slučaju Grčke raspravljalo se da bi Grčka morala istupiti iz EU, da bi istupila iz eurozone", rekla je Martina Dalić(HDZ), potpredsjednica Vlade.

Javna rasprava o uvođenju eura se nastavlja, ali hrvatski građani već su mu rekli - da -  na referendumu za ulazak u Europsku uniju 2012. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo