na sjednici Vlade / Plenković: 'Želja je da prekid trudnoće u našem društvu bude izuzetak. To se ne postiže zabranama'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Rekao je da se u okviru vladajuće stranke zalažu za zaštitu života za koji smatraju da počinje začećem, ali je premijer dodao i da poštuju i 'pravo žene na izbor'

30.6.2022.
13:04
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom današnje sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u svom uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković se osvrnuo i komentirao odluku Vrhovnog suda u Americi po pitanju pobačaja.

"S obzirom na pitanje prekida trudnoće koje je kompleksno, oko kojeg je nerijetko vrlo teško i nemoguće postići konsenzus, bitno je da sagledamo situaciju koja je postala politička tema u Hrvatskoj", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstatirao je da se u okviru vladajuće stranke zalažu za zaštitu života za koji smatraju da počinje začećem, ali je premijer dodao i da poštuju i "pravo žene na izbor i zdravlje".

"Želja je da prekida trudnoća u našem društvu bude što manje, da budu izuzetak. Statistika i iskustvo drugih zemalja pokazuju da se to ne postiže zabranama. Zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja, ali ga mogu učiniti nesigurnim i opasnim za život i zdravlje žene", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković o pobačaju, Milanoviću, koroni: 'Svi prate situaciju i nastoje živjeti što normalnije'

Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković o pobačaju, Milanoviću, koroni: 'Svi prate situaciju i nastoje živjeti što normalnije'

Potvrdio je i da američka presuda neće utjecati na Hrvatsku. "U Hrvatskoj je pravo na prekid trudnoće uređeno zakonom, a Ustavi sud je ocijenio da je zakon u skladu s Ustavom. Kao što je nedavno rekao Šeparović, zabrana prekida trudnoće bila bi protivna odluci Ustavnog suda kao i referendum kojim bi se uvela ograničenja ili zabranio pristup pravu na prekid trudnoće", kaže Plenković.

"U političkom smislu nema potrebe za dezinformiranjem ljudi s ciljem skupljanja političkih poena i nema potrebe o unošenju odredbi o postojećem pravu u Ustavu. Na takve izmjene nećemo pristati. Opoziciju pozivam da budu konstruktivni i podrže predložene izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu jer taj prijedlog je usmjeren na dodatnu zaštitu prava koja su zajamčena Ustavom, prava o kojima se ne može odlučivati referendumom", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj, nakon odluke Vrhovnog suda koji je poništio 50-godišnju presudu koja ga je legalizirala u cijeloj zemlji.

Sud je poništio značajnu odluku Roe protiv Wadea, tjednima nakon što je dokument bez presedana, koji je procurio, sugerirao njegovo ukidanje. Presuda će, naime, promijeniti prava na pobačaj u Americi, a pojedine države mogu i zabraniti medicinski postupak. Očekuje se, naime, da će polovica država uvesti nova ograničenja ili zabrane, a trinaest ih je već donijelo "okidač" zakone koji će automatski zabraniti pobačaj nakon presude Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristup pobačaju bi, prema očekivanjima, mogao biti ukinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi prema istraživanju Planned Parenthooda.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo