SVAĐA OKO OKUČANA / Plenković žestoko odgovarao Milanoviću, a 'poklopio' svog ministra: 'Nema zajedničkog vijenca. To je politika'

Ministar obrane Banožić je tvrdio da su odvojeni protokoli u Okučanima zbog epidemioloških mjera. Plenković se s tim ne slaže

27.4.2021.
14:56
VOYO logo

Buknula je nova svađa između Pantovčaka i Banskih dvora, ovaj puta zbog protokola na obilježavanju vojne akcije Bljesak koje će se održati u subotu.  

Jučer su tri ministarstva usuglasila protokol prema kojem će, ponovno, odvojene delegacije u vremenskim razmacima polagati vijence u Okučanima, kao što je bilo nedavno u Jasenovcu i na Plitvicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog takvog protokola u Jasenovcu i činjenice da predsjednici države, Vlade i Sabora neće biti u jednoj koloni, protestirao je nedavno Zoran Milanović. I dok je dio Vlade govorio da je to zbog epidemioloških mjera, premijer Andrej Plenković mu je jasno odgovorio da je razlog jer "ne želi glumiti zajedništvo". 

"Vojnici će stajati satima"

I uoči obljetnice Okučana otvara se sličan problem. Predsjednik Zoran Milanović danas na vojnom poligonu Gašinci je istaknuo da zbog odvojenih protokola "vojnici moraju stajati satima" i da se u neugodnu situaciju dovode načelnici stožera pa na kraju zaključio da će im "možda reći da ostanu doma". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakav način polaganje vijenaca u kojem vojnici moraju tamo stajati satima da bi se poštivale epidemiološke mjere, pa političari dolazili na rate, dovodi u neugodnu situacija načelnika stožera. Ako se nikome ne žele zamjeriti, moraju tamo dežurati kao na šanku pa mislim da ću im reći da ostanu doma", kazao je Milanović te dodao da će o tome razgovarati s ministrom i da ne bi to želio provoditi preko zapovjedi.

Image
HOĆE LI STIĆI ZAPOVIJED S PANTOVČAKA? /

Na pomolu nova svađa Vlade i Milanovića! Ministar: 'Vojnicima nije problem stajati nekoliko sati'

Image
HOĆE LI STIĆI ZAPOVIJED S PANTOVČAKA? /

Na pomolu nova svađa Vlade i Milanovića! Ministar: 'Vojnicima nije problem stajati nekoliko sati'

Banožić: Odvojeni protokoli zbog epidemioloških mjera

Po tom pitanju ubrzo je dobio odgovor ministra obrane Marija Banožića, koji je s njim danas bio na vojnom poligonu, i kazao da vojnicima "sigurno nije problem stajati" i da je vojsci čast što u tome može sudjelovati. Ono što je ministar obrane još istaknuo je da su odvojeni protokoli zbog poštivanja epidemioloških mjera jer nam brojke zaraženih i mrtvih od koronavirusa rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče epidemioloških mjera, mislim da smo svi svjesni da nam brojke svaki dan rastu i mislim da se mi prvi moramo pridržavati mjera kao primjer drugima", rekao je Banožić. Na pitanje jesu li samo epidemiološke mjere razlog za odvojene protokole, odgovorio je: "Ne vidim razlog zašto bi politizirali tamo gdje ta tema nije uopće upitna".

"Imamo situaciju gdje smo u odvojenim intervalima, polažemo vijenac i to je to", kazao je Banožić. On niti u jednom trenutku krivnju za odvojene protokole, koje su usuglasila ministarstva branitelja, unutarnjih poslova i obrane, nije stavio na sukob koji bukti između predsjednika i premijera, već se pozivao isključivo na epidemiološke mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'To je cijena nekulturnog komuniciranja'

No, premijer Andrej Plenković iz Splita šalje potpuno drugačiju poruku i jasno daje do znanja da je svađa njega i predsjednika, a ne epidemiološke mjere, razlog zbog kojeg će svatko u Okučanima položiti svoj vijenac u različito vrijeme. 

 "Još jednom ponavljam i oko toga čvrsto stojim: nema nikakvog glumatanja, nema nikakvog fingiranog zajedništva, one ceremonije i polaganja vijenaca", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je predsjednik Republike, Sabor polaže svoj vijenac, Vlada polaže svoj vijenac. Na taj dan bitni su hrvatski branitelji, a ne nekakvo hinjenje zajedništva i suradnje, a istodobno bacanje hrpetine uvreda na druge. Na to se hrvatska javnost mora naviknuti. To je cijena nekulturnog komuniciranja", rekao je Plenković i dodao da "što se mene tiče, može biti cijeli mandat sukcesivno". 

Time je jasno rekao da za odvojene delegacije u Okučanima nije kriva epidemija nego premijerova višemjesečna svađa s predsjednikom Milanovićem, suprotno onome što je nekoliko sati ranije tvrdio ministar iz njegove Vlade Mario Banožić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kasnije u izjavi još jednom prisnažio svoje navode. 

"Glumatanje nekakvog protokolarnog zajedničkog obilježavanja koje bi se svodile na to da postoji jedan vijenac, to se više neće dogoditi. To je politika i govorim to jasno i glasno i tu nema plakanja. Jesmo li možda plakali za njim u Vukovaru što nije bio s nama. Ili smo plakali što nije bio s nama prošle godine u Okučanima za vrijeme intoniranja himne. To su pitanja. To je istina, a ne spinovi", zaključio je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo