Posjetio Petrinju / Plenković žestoko opleo po oporbi: 'To je nemoralan potez, ljudima su bezobrazno okrenuli leđa'

Image
Foto: RTL.hr

Osvrnuo se na probleme oko izglasavanja Zakona o obnovi i rušenja kvoruma

30.1.2021.
10:25
RTL.hr
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković jutros je posjetio Petrinju te sudjelovao na sastanku Stožera u vojarni.

Za danas je predviđen početak rušenja oštećenih objekata u gradu, koji su nesigurni nakon razornog potresa. Angažirano je nekoliko tvrtki koje će provoditi rušenje oštećenih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se prvo zahvalio svim službama koje su aktivne na potresom pogođenom području, ali i volonterima i udrugama koje pomažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na području je već instalirano preko 1025 ukupno mobilnih stambenih jedinica i da su na struju spojeni 1061 objekt i da se polako na taj način pokrivaju sve potrebe za privremenim stambenih zbrinjavanjem, a u prespektivi je i dolazak novih stambenih kontejnera i kućica. Dobro je da sustav kojeg vodi Hrvatska vojska u pogledu hrane te Crveni križ o obliku paketa koje distribuira kućanstvima jako dobro funkcionira. Svi koji trebaju topli obrok mogu ga dobiti", rekao je.

Image
Samo u Hrvatskoj /

U parlamentu se nisu birale riječi: Oporba je srušila kvorum, a Sabor nije donio cijeli set zakona

Image
Samo u Hrvatskoj /

U parlamentu se nisu birale riječi: Oporba je srušila kvorum, a Sabor nije donio cijeli set zakona

Zatim se osvrnuo na probleme oko izglasavanja Zakona o obnovi i rušenja kvoruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrazito mi je žao što je zbog rušenja kvoruma od strane oporbe propušteno donijeti Zakon o obnovi. I sami građevinari i statičari rekli su koliko bi njima bilo u interesu da se donio i da bi se lakše pokrenule procedure koje se tiču uklanjanja objekata, nego da danas moraju koristiti sporiju proceduru temeljenu na drugim zakonima. To je jedna važna poruka oporbi koja je jučer propustila poslati poruku podrške ljudima na području Banovine. Suprotno tome, oni su im bezobrazno okrenuli leđa na način da nisu držali kvorum. Pokazuju jedan nejverojatan stupanj destruktivnosti u političkom životu Hrvatske i jednu veliku dozu političke nekulture s obzirom da parlamentarna većina nije mogla imati 76 ruku zbog bolesti našeg najstarijeg zastupnika. Stojim iza svojih izjava i elaboracije. Zanimljivo je da SDP jučer na jedan tako strateški dan nisu mogli vidjeti okolnosti u kojima Hrvatska jest, a to je godina epidemije i dva razorna potresa te strateški događaj puštanja u rad LNG terminala na Krku", izjavio je Plenković i dodao:

"Jučer na sastanku Parlamentarne većine prvo je utvrđeno da je ona stabilna. Javnost mora znati da točka za koju je oporba pokrenula inicijativu nije ni bila na dnevnom redu Hrvatskog sabora. Dakle jučerašnji dan je trebao imati četiri točke: donijeti zakon o obnovi, odrediti isključivi gospodarski pojas, usvojiti nacionalnu razvojnu strategiju, koje sve nisu donesene zbog oporbe i otvaranje LNG platforme na koje se predstavnici lokalne vlasti nisu udostojili doć. Inicijativa oporbe je parcijalna i nedostatna pa treba gledati tko je za to kriv. Sigurno nije parlamentarna većina i još je krajnje nemoralan potez rušiti kvorum znavši da netko nije u stanju držati kvorum. HDZ to nikada ne bi napravio znajući da 76. zastupnik drugog političkog spektra nije u mogućnosti sudjelovati, to je nepisana kultura. Nitko nije mislio da je oporba toliko niska da tako nešto napravi. To se ne radi i to mora biti glavna tema".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva poduzetnike i ugostitelje koji su najavili da će otvoriti objekte usprkos mjerama na strpljenje.

"Mislim da cijela hrvatska javnost treba imati još malo strpljenja. Nikome od nas nije zadovoljstvo onemogućavati nekome njegove poslovne aktivnosti. Takve političke volje nema nigdje, u bilo kojoj zemlji Europe, ali pogledajte brojke. Diljem Europe su restriktivne mjere puno strože. I podsjećam javnost na atmosferu koja je vladala prije recimo mjesec, dva dana da su se pitanja bavila iz drugoga kuta: "Kada ćete sve zatvoriti?", sjećate se toga. Naš je cilj proći kroz zimske mjesece jer su oni najgori za širenje epidemije. Tako da pokušajmo se još malo strpiti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo