ZADNJI DAN SABORA / Plenkovića ipak dočekali prosvjednici, on se brani: 'HDZ je uplatio 1,1 mililjuna kuna za Zagreb'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Andrej Plenković u Sabor je došao na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a

18.5.2020.
10:47
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka oporba, koja je provela noć ispred zgrade Sabora prosvjedujući protiv njegova raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba, dočekala je jutros zastupnike i zastupnice zvižducima te povicima "Hoćemo zakon” i "Bandić i HDZ, dosta je trgovine”. Premijer Andrej Plenković pri dolasku u Sabor ih je izbjegao ušavši u zgradu parlamenta sa stražnje strane, no pri izlasku se morao suočiti s njima. 

Image
KORONAIZBORI PRED VRATIMA /

Sabor se danas raspušta, Maras 'raspalio' Gubec bega: 'Zagreb vam ovo neće oprostiti!'

Image
KORONAIZBORI PRED VRATIMA /

Sabor se danas raspušta, Maras 'raspalio' Gubec bega: 'Zagreb vam ovo neće oprostiti!'

Plenković je pred novinarima u Saboru pokušao opravdati svoj postupak: "Svi su ulazi u Sabor javni, a budući da sam došao na početak sjednice Kluba, došao sam onako kako smatram da treba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No pri izlasku iz Sabora i dok je hodao prema zgradi Vlade na drugoj strani Markova trga dočekali su ga zvižduci i povici okupljenih prosvjednika i prosvjednica: ''Zašto bježite?'' i ''Bandić i HDZ, dosta je trgovine!''

Dok je izlazio iz Sabora Plenkovića je nakratko zaustavio jedan od čelnika platforme Možemo Tomislav Tomašević i zatražio da objasni zašto je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao da će za dva tjedna biti gotov zakon o obnovi Zagreba, ali zakona nema već dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je odvratio da je o tome dao izjavu u Saboru novinarima i da nema smisla ponavljati jer ga se ispred Sabora zbog bučnog prosvjeda ni ne može čuti. 

Na putu od Sabora do Vlade jedan od prosvjednika pitao je premijera "zašto raspušta Sabor ako građani nemaju gdje živjeti - građani imaju ovrhe i gladni su''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kosturi su popadali po nama'

Plenković je ranije novinarima nakon sjednice kluba zastupnika HDZ-a kazao da je Vlada ostvarila bitne točke iz programa s izbora 2016. godine, a u međuvremenu su morali rješavati teme iz hrvatskog tranzicijskog ormara jer su ''kosturi popadali po njima''.

''Na kraju samog mandata nas je pogodila globalna kriza bez presedana. Činjenica je da se dogdio ovakav događaj o kojem će se generacijama raspravljati i ovo je prava komparativna situacija za razliku od krize u Agrokoru. Sada vidimo kako je to kada pokažemo svima da smo zreli i da možemo osigurati maksimalan napor u javno-zdravstvenom i gospodarskom aspektu. Mi smo u obje točke polučili uspjeh'', ustvrdio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobrojavši opet sve što smatra uspjesima svoje Vlade istaknuo je da žele novo povjerenje: ''Na temelju novog povjerenja želimo konsolidirati političku stabilnost da bismo od jeseni kada će izazovi biti veći, snažniji išli dalje''.

No, jedan od problema mogao bi biti Zakon o obnovi Zagreba. ''Idemo prvo stvari staviti na svoje mjesto. Danas je manje od dva mjeseca da je taj ogroman potres pogodio Zagreb. Što smo napravili? Zakon je u javnoj raspravi i takav zakon se ne može donositi u kratkom roku. Činjenica je da je Vlada pripremila zakon i da je s njegovim sadržajem suglasan Grad Zagreb i predstavnici struka'', kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da se osobno angažirao da se svi sudionici dogovore i nađu kompromis: ''141 milijun kuna osigurali smo za one koji su najpogođeniji, Vlada financira bojlere, krovove, dimnjake i zabatne zidove kod najpogođenijih'', kazao je i dodao da je zvao ministre i govorio ti ćeš dati toliko, ti toliko, a uvrštene su i sugestije iz Grada Zagreba.

"Ovo što slušate danas je politički aktivizam, koji je u demokratskom društvu apsolutno dopušten. HDZ je uplatio 1,1 milijun kuna za grad Zagreb, članovi Vlade su se u stopostotnom iznosu odrekli svoje plaće za ožujak i uplatili je za grad Zagreb. To je više od 10 posto ukupnih uplata svih donacija za obnovu grada. To je kredibilitet i pružanje ruke iz solidarnosti građanima. Puno veće nego performansi, politiziranje i aktivizam", ustvrdio je Plenković, a komentirao je i novo zaduženje Zagrebačkog holdinga gdje će kao Vlada "voditi računa da pomažu" Gradu Zagrebu da uspije održati svoje financijsko poslovanje.

Na pitanje zato nije u Sabor ušao na glavni ulaz gdje su bili prosvjednici koji traže donošenje Zakona o obnovi Zagreba, kaže da su svi ulazi u Sabor javni i da će ih sresti pri izlasku te da nema problem susresti se s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za razliku od ovih ljudi ja sam u nedjelju u 7.45 sazvao cijeli državni vrh da radimo na sanaciji potresa', kazao je. Da smo napravili nešto jako brzo, onda bi nas pitali jeste li s time žurili kao sa zakonom o Agrokoru. Svi bi nas napali da se zakon donosi na brzinu i da se nekome pogoduje'', poručio je Plenković.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo