otvoreni za dijalog / Plenković sindikatima: 'Prihvatite našu ponudu i omogućimo djeci ono najbitnije - obrazovanje'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Plenković je ocijenio da je reforma "postignuta do sada nezabilježenim političkim konsenzusom"

31.10.2019.
11:40
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru s Vladom pronađe rješenje za pitanje plaća, u kontekstu štrajka u tom sektoru i Vladine ponude vezane uz povećanje osnovice i definiranja koeficijenata složenosti poslova.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju od 6,12 posto (osnovice) i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe. Ona je, to apsolutno jako dobro znamo, godinama mijenjana, prilagođavana, građena i na kraju nije dovela, možemo slobodno reći, do pravednih koeficijenata unutar sustava državne i javne uprave", rekao je premijer na završetku sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

 S obzirom da je to izrazito kompleksno, zahtjevno i teško područje, na kojem postoje brojni otpori, odlučili smo napraviti dodatni veliki napor da se taj problem riješi, istaknu je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se on ne riješi do 30. lipnja iduće godine, mi ćemo pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenicima u području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja plaće podignu za dodatnih 2 posto. Ostajemo otvoreni za socijalni dijalog i apeliramo uoči blagdana Svih svetih i pauze u školskom kalendaru na sindikate i učitelje da zajedničkom suradnjom, radom, razumijevanjem međusobnih pozicija, omogućimo našoj djeci ono najbitnije - obrazovanje", poručio je.

U  strukturnu reformu obrazovnog sustava išli smo da bi mladi imali bolje obrazovanje u budućnosti, naglasio je Plenković te ocijenio da je reforma "postignuta do sada nezabilježenim političkim konsenzusom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tome trebamo graditi i njegovati to postignuće, a ono što je najvažnije, svako od nas bi onda trebao dati svoj doprinos da mladi ljudi dobivaju bolje i kvalitetnije obrazovanje", dodao je uputivši još jednom apel za socijalnim dijalogom.

"Mislim da možemo pronaći rješenja koja su bolja nego što je situacija sada, ali i mi i oni moramo sagledati cijelu sliku", rekao je Plenković istaknuvši da je Vlada odgovorna za cjelinu funkcioniranja države i unaprjeđenje standarda i kvalitete života zaposlenika kako u državnom i javnom, tako i u privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo