Salama taktika / Plenkovićeva salama potječe od Staljina. Ekonomist za Direkt: To je rigidni model obračuna, kao napadi u KP'

Izraz je prvo koristio mađarski staljinist Matjaš Rakoši sredinom prošlog stoljeća

20.1.2022.
9:00
VOYO logo

Salama taktika. Ako vam nije jasno zašto svi već tjedan dana pričaju o salami - zato smo mi tu. Prošli petak premijer je dao veliki intervju Hrvatskom radiju, gdje je opširno opisao kako neki rade na demontaži države. Orkestritano se napada HNB, DORH, Vrhovni sud. A ti napadači sustavno režu feticu po feticu i "salama taktikom" ciljano ugrožavaju ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu.

Iz oporbe su odmah uzvratili je on taj akter koji demontira i tako smo dobili salama prepucavanje. Ali taj izraz "salama taktika" nije izmislio Plenković. Prvo ga je koristio mađarski staljinist Matjaš Rakoši sredinom prošlog stoljeća. A jedan je profesor za Direkt pojasnio kako je salama došla od staljinista do ekonomista.    

''U aspektu te moderne teorije igara, predstavlja način koji poduzetnik nastoji na neki način, određenim strateškim akcijama i aktivnostima izgurati konkurente sa tržišta. Ona spada u taj rigidni model taktike, jer on ih nastoji u potpunosti odstraniti i ostvariti dominantan položaj na tržištu. Zato i je taj naziv "slice". Reže ih krišku po krišku. Govori se i o toj dvostrukoj salama taktici, pa ih onda reže s jednog i drugog kraja jer nastoji u potpunosti suziti tržište i postati dominantni lider na tržištu. Ali salama taktika, ili salamy dakle na engleskom, se koristi u političkoj terminologiji. U biti ona iseže iz te povijesti političke, odnosno samim tim kad me već pitate, iz komunizma i komunističke terminologije i raznih tih njihovih staljinističkih obračuna gdje su jedan drugoga napadali i isključivali iz te komunističke partije'', rekao je Marko Kolaković, profesor strateškog poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo